Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_IDPZK.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
431.62 Кб
Скачать

Тема 21. Основні зміни в праві буржуазних країн

  1. Зміни в джерелах і системі буржуазного права. Поява нових галузей права. Оновлення законодавства.

  2. Розвиток цивільного і торговельного права. Суб'єкти права. Правові форми організації монополістичного капіталу. Зростання державної власності. Обмеження прав земельних власників.

  3. Основні зміни в шлюбно-сімейному праві.

  4. Законодавство про працю. Втручання держави у відношення між працею і капіталом.

  5. Основні тенденції у розвитку кримінального права і процесу.

Тема 22. Держави Центральної і Південно-Східної Європи

  1. Становлення національних держав в Угорщині, Чехословаччині, Югославії. Відродження Польської держави. Болгарія і Румунія після першої світової війни.

  2. Угорська Радянська республіка. Соціально-економічні і політичні перетворення. Конституція та її особливості. Поразка Угорської Радянської республіки.

  3. Характер і форми революції 40-х років в Центральній і Південно-Східній Європі. Встановлення народно-демократичної влади в Албанії, Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії, Югославії. Виникнення і розвиток Німецької-Демократичної Республіки.

  4. Демократичні революції 1989-1990 pp. Демонтаж адміністративно-бюрократичної системи управління.

Тема 23. Росія в 1917-1990 pp.

  1. Держава і право в період лютневої революції. Жовтневі події 1917р. Утворення СРСР. НЕП. Індустріалізація і колективізація. Конституція 1936 p. Розвиток Росії в 50-80 pp. Конституція 1976р. Перебудова. Утворення нових демократичних держав.

Тема 24. Утворення незалежних держав в країнах Азії і Африки після Другої Світової війни

  1. Історичні умови і особливості розвитку народно-демократичних революцій в Азії. Народна революція в Монголії. Перемога народних революцій в Китаї, Північному В'єтнамі і Північній Кореї.

  2. Перші Конституції і Конституційні акти.

  3. Національно-визвольний рух після першої світової війни. Крах колоніальних імперій. Неоколоніалізм.

  4. Криза англійського панування в Індії. Маневрування англійського імперіалізму в Індії. Конституції 1919 p., і 1935 р. План поділу Індії, статут Індії і Пакистану 1947 p. Проголошення Республіки Індії. Основні риси Конституції 1950 p. Державно-правовий розвиток Республіки Індії.

  5. Виникнення і розвиток незалежних держав в країнах Арабського Сходу.

  6. Утворення незалежних держав в Тропічній Африці.

Плани семінарських занять Загальні методичні вказівки до планів семінарських занять з історії держави і права зарубіжних країн

Історія держави і права зарубіжних країн однією із найважливіших проблем вважає дослідження виникнення і розвитку прав людини і громадянина, правової держави, федералізму, розподілу влади, парламентаризму, основних інститутів приватного та публічного права в країнах, що мали найбільший вплив на історію світової державності. Ця юридична дисципліна дає можливість глибше зрозуміти сучасну державність, враховуючи досягнення минулого.

Головна мета проведення семінарів з історії держави і права зарубіжних країн - поглибити і систематизувати вивчення найбільш важливих і складних тем курсу. Семінарські заняття - ефективна форма закріплення знань і виявлення творчих здібностей студентів. Вони не повинні повторювати лекційний курс. Потрібно, щоб семінарські заняття доповнювали і розвивали матеріали лекцій, давали можливість студентам набувати навички правильного формулювання і висловлювання своїх думок. Основою для роботи в семінарі є самостійна робота студентів над джерелами права.

Такі пам'ятники з історії держави і права як закони царя Хаммурапі, Салічна правда, конституція США 1787, Декларація прав людини і громадянина, Цивільний кодекс Наполеона, Велика Хартія Вольностей, конституція Франції 1946 і 1958рр. та ін. нормативні акти дають можливість засвоїти зміст окремих інститутів права, структуру державного механізму. Аналіз цих правових актів сприяє повній підготовці до відповіді на запитання, що поставлені в плані семінарського заняття.

Особливо важливо в ході проведення семінарських занять використовувати схематичний матеріал по історії держави і права зарубіжних країн, що дає можливість студентам виокремлювати суть того чи іншого питання семінару.

Рекомендується також студентам використовувати додаткову літературу крім вказаної обов'язкової. Це допоможе краще засвоїти основні положення курсу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]