Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_IDPZK.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
431.62 Кб
Скачать

Методичні вказівки

При підготовці до семінарського занятя слід звернути особливу увагу на джерела феодального права південних і західних слов'ян: «Законник Стефана Душана» (Сербія), «Закон судним людям» (Болгарія), «Польська правда», «Кошицькі привілеї», «Нешавські статути» (Польща). Важливо знати не тільки спільні риси цих збірників, але й особливості. Так головним завданням «Законника Стефана Душана» було зміцнення центральної влади і забезпечення її незалежності від правителів окремих областей. Збірник містить положення, які регламентують державно-правову, адміністративну та кримінальну сферу. В 1374 році в Польщі були видані Кошицькі привілеї за умовами якого феодали звільнилися від податків на користь корони, рицарство урівнювалося в правах з магнатами у питаннях володіння землею та звільнення від повинностей. Нешавські статути в 1454 році закріпили право дворянства на скликання своїх сеймиків. 1 липня 1569 року було укладено Льблінську унію за якою була створена єдина Річ Посполита.

Реферати

Загальна характеристика «Закону судним людям» в Болгарії.

Література

1. Всемирная история: в 10 т. - М.: Госполитиздат, 1957. Т.3.

2. Історія Південних і Західних слов'ян./ За ред. В.А. Жебокрицького. - К.:Вид-во Київ. ун-ту, 1967.

3. История средних веков. /Под ред. акад. Е.А. Косминского. - М.: Политиздат, 1952. T.I. - С.244-245, 543-546, 554-559.

4. Хрестоматия по истории государства и права. - С. 115-123.

Тема 6. Феодальна держава Росії.

  1. Феодальна держава в Росії.

  2. Суспільний лад.

  3. Новгородська республіка. Утворення і розвиток Московської держави.

  4. Основні риси права Росії.

Методичні вказівки

При підготовці до семінарського занятя слід звернути увагу на утворення Московської держави, її суспільний та державний устрій. Студенти повинні вміти охарактеризувати «Соборне уложенння» 1649 р. та «Судебник» 1497 р.

Реферати

Феодальна держава Росії.

Література

  1. Крип`якевич І. П. Історія України. – Львів, 1990. – с.278-280,376-378.

  2. Исаев И. А. История государства и права России. – М: Госюриздат, 1994.

  3. История государства и права Украинской ССР. В 3 т. – К., 1987, Т.1. – с. 250-262.

Тема 7. Особливості розвитку державі і права в країнах Сходу

1. Арабський халіфат:

а) передумови виникнення держави;

б) державний устрій;

в) мусульманське право.

2. Феодальна держава і право Китаю.

3. Феодальна держава в Японії.

Методичні вказівки

При розгляді питань даного семінарського заняття слід з акцентувати увагу на особливостях розвитку держави і права країн середньовічного Сходу, зокрема Арабського Халіфату і Японії. Держава арабський Халіфат виникає внаслідок об’єднання арабських племен центром розселення яких був Аравійський півострів. Характерною рисою встановлення держави в арабів було релігійне забарвлення цього процесу, тісний зв’язок між утворенням держави і виникненням нової релігії – ісламу. В Арабському Халіфаті право розвивалось в тісному зв'язку з ісламом. Основним джерелом релігійної і правової догматики арабів став Коран. Доповненням його була Сунна (запис переказів та легенд про життя Мухаммеда) та Тефсир (тлумачення Корану та Суни). Сформована правова система мала назву Шаріату. Використовували мусульманські судді і судовий прецедент.

В Японії виникнення феодальної держави датується 7 ст. Після перевороту Тайка влада в країні зосереджується в руках імператора. Вищими органами державної влади були державна рада, державний секретаріат і вісім відомств. В період середньовіччя основним джерелом права в Японії був імператорський указ. Зберігали свою силу і правові звичаї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]