Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_IDPU.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
635.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чорноморський державний університет

імені Петра Могили

Юридичний факультет

Кафедра історії та теорії держави і права

Історія держави і права України

Напрям підготовки 6.030401 “Правознавство”

Методичні вказівки та плани семінарських занять

для студентів юридичного факультету

Миколаїв – 2013

Навчально методичні матеріали з курсу

Історія держави і права України”

Укладач: І.С. Лісна – к.ю.н. доцент

Кафедри історії держави і права

Юридичного факультету

Рекомендовано до друку

Радою юридичного факультету

(протокол № 3(12/13) від 11.01.2013 р.)

Загальні методичні вказівки

Історія держави і права України – визначальна складова нашої національної історії – є однією з правових дисциплін, яку студенти вивчають на 1-му курсі денної форми навчання. Предметом історії держави і права України є пізнання процесу зародження, розвитку і зміни типів та форм держави і права України, вивчення державно-правових категорій та інститутів, правового становища населення, джерел права та правової системи в тій чи іншій конкретно історичній обстановці та хронологічній послідовності. Тому програмою передбачається стислий виклад загальноісторичних та загальнополітичних питань, а основна увага зосереджується на державно-правових проблемах.

Історія держави і права України є наукою юридичною, однією з фундаментальних державно-правових професійно-орієнтованих дисциплін. Глибоке вивчення цього курсу необхідне не лише для підвищення якості історико-правової підготовки фахівців та їх загальної юридичної культури, але й для всестороннього розуміння діючого галузевого права. Викладання історії держави і права України включає читання лекцій, проведення семінарських занять, написання студентами письмових робіт – контрольних, курсових і здачу іспиту.

При складанні методичного посібника автор намагався критично підійти до марксистського формаційного підходу в питанні періодизації історії. Важко, наприклад, погодитись із твердженням, що феодалізм в Україні тривав з ІХ по ХІХ ст. Термін “феодалізм” став обов’язковим компонентом назв розділів історичної, історико-правової літератури і, насамперед, посібників, підручників. Марксисти вважають основною ознакою феодальної соціально-економічної формації кріпосницькі відносини, а феодалізм – закономірною неминучістю у розвитку людства. Немарксистські дослідники вважають основною прикметою феодалізму не кріпосництво, а ленну систему, бо різні форми підданства селян та їх визиску великими землевласниками часто існували в історії людства поза рамками феодалізму. До того ж вони вважають його не за універсальне, загальнолюдське явище, а за лад, притаманний у “чистому” вигляді тільки західноєвропейському Середньовіччю. У позаєвропейському світі зустрічаються лише певні феодальні тенденції, які, проте, не визріли. Термін “феодалізм”, хай навіть у різних значеннях, не можливо загалом застосувати впродовж тисячоліття історії держави і права України. Феодалізм у всіх його західних аспектах проявлявся у Галицько-Волинській державі та у Великому князівстві Литовському, до якого належала більшість українських земель від середини ХІV ст.

Нині історико-правова наука бере на озброєння цивілізаційний підхід до періодизації, з’ясування державно-правових явищ, згідно з яким певний період історичного розвитку визначається не тільки об’єктивно-матеріальними, а й ідейно-духовними, культурологічними факторами, не лише реально існуючим співвідношенням станових, класових сил, але накопичених в процесі історичного розвитку й існуючими в рамках культури уявленнями про світ, соціальні цінності, стереотипи поведінки.

Дані навчально-методичні матеріали включають у себе: тематичний план, робочу програму, плани семінарських занять та методичні рекомендації до них, перелік питань для іспиту, тематику курсових робіт, список підручників і навчальних посібників та літературу для поглибленого вивчення історії держави і права України.

Юридичний факультет

Кафедра історії та теорії держави і права

Програму розглянуто та затверджено на засіданні кафедри ”09” січня 2013 р.

Протокол № 2/6 11-07(12/13)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]