Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dovidnik.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
3.61 Mб
Скачать

2. Спол. Допустовий. Пес, побачивши Лиса, кинувся на нього, вхопив — що­правда не за голову, а тільки за хвіст (і.Франко).

Що правда, словоспол. Вж. перева­жно у фразеологічних зворотах. Що правда, то не гріх (прислів'я); — Ні, куме, — кажу, — що правда, то прав­да: горілка до добра не доведе/ (Марко Вовчок); Є ще, правда, кілька полков­ників, здатних на великі чини. Що пра­вда, то правда (М.Лазорський).

ЩОСЬ1, чогось, займ. 1. Невизна-чений або невідомий предмет, якесь явище і т. ін.; невідомо, неясно що, хто. Щось ніби бовтнуло в болоті (І.Нечуй-Левицький); Гості помітили,

Ю. Вживається в с. р.: мале ю. юбка див. юпка.

ЮЛІАНСЬКИЙ КАЛЕНДАР -ГРИГОРІАНСЬКИЙ КАЛЕНДАР Юліанський календар, юліанське

що дівчинка чимось збентежена (М.Трублаїні); Щось тихо застогнало поміж деревами (М.Стельмах); Марії кольнуло в серці: щось тривожне вно­сить у їхній двір ця плетуха-цокотуха, щось таке, що обов 'язково має зв язок з пожильцями цього дому (Вал. Шевчук).

2. Незначна, якась частина, кіль­кість чого-небудь. Пішов Михайло чу­макувати.. "Запрацюю щось, підможу-ся та візьму-таки Наталю " (Марко Вовчок); — Ми дурно не хочемо: щось відробимо (М.Стельмах).

У словосп.: мати за щось, тут щось не так, щось на зразок.

ЩОСЬ2, присл. 1. Невідомо, з якої причини, неясно чому; чомусь. Не спиться щось моєму парубкові (Марко Вовчок); — Я, мабуть, не доспав, — каже Матня, — бо голова щось болить (Панас Мирний).

2. Ніби, немов, здається. — Я щось не чув в Лубнах ні про якого Світайла (І.Нечуй-Левицький); [Перший:] Щось потемніло наче? [Другий:] Вже ж бо вечір (Леся Українка).

3. у знач, прийм. Близько. Вона вступила в наш клас, тільки недовго була, хутко вийшла з гімназії, щось че­рез півроку (Леся Українка); В просто­рій кімнаті стояло щось із п'ятнад­цять столиків (М.Трублаїні).

літочислення. Система літочислення, запроваджена Юлієм Цезарем в 46 р. до н. є.; старий стиль.

Григоріанський календар, григо­ріанське літочислення. Система літо-

ю

425

юпк

числення, запроваджена в 1382 р. за Папи Григорія XIIIзамість юліансь­кого календаря; новий стиль.

ЮПКА, ЮБКА. Верхній жіночий одяг у вигляді довгої корсетки. Ой продала дівчинонька юпку Та купила козакові губку. Губку за юпку купила, Бо козака вірно любила (пісня); Васи-

Я. Вживається в с. р.: мале я.

ЯВІР, явора. Дерево родини кле­нових з великим п'ятилопатевим лис­тям; білий клен, іноді осокір. Посади­ли над козаком Явір та калину (Т.Шевченко); Ходім туди, де явори високі Над воду гнуться з берегів (О.Олесь); Коло вікна шелестить лис­тя явора (Г.Косинка); Уже стоять вози під яворами (Л.Костенко).

ЯВЛЕНИЙ - ЯВЛЕНИЙ, ЯВ-ЛЕННИЙ

Явлений, розм. Який з'явився пе­ред кимсь. Як троянду створити, ще не явлену світу? (П.Кочур); Ти вся — жага, ти вся — горіння, Ти лук, стріла і тятива, Століттям явлене видіння, Моя зірнице світова (М.Риль­ський).

Явлений, явленими. Чудодійний. З явленою іконою трапилась неприємна оказія: на неї почав претендувати піп з другої парафії (С.Васильченко); [Ро­ман:] Не вмістяться зоряні мрії одвічні ні в мудрості чисел, ні в чуді явленнім (О.Левада).

ЯГНИЦЯ - ЯРКА

Ягниця, -і, ор. -ею. Переважно мо­лода (до року) вівця.

лина прийшла до батька гарно вбрана. На ній була дорога юбка, дорога спідни­ця, чудова тонка сорочка з вишивани­ми рукавами, добре намисто з дукача-ми (І.Нечуй-Левицький).

ЮРИСДИКЦІЯ, -ї, ор. -єю. Пра­вова сфера, на яку поширюється повноваження кого-небудь.

Ярка. Молода (однорічна) вівця; вівця, яка ще не ягнилася. яз див. в'яз. ЯКБИ - ЯК БИ

Якби, спол. умовний, з'ясувальний, част. Коли, коли б. Славне село, якби ви бачили (Марко Вовчок); Якби сила та відвага, Поборов би доля?/(Л.Глібов); Якби був скульптором — виліпив би ви­сокий отой лоб! Якби був живопис­цем — намалював би оті калинові щоки (О.Гончар).

Як би, присл з част. Вона тільки про те й думала та журилася, як би та як би розжитися та розбагатіти (Марко Вовчок); Ніхто не скаже нам так, як би ти хотів, Що доля завтра зробить з нами! (П.Гулак-Артемов-ський); Оксана сиділа коло вікна, ни­зько схиливши голову. О, як би вона зраділа, почувши, що її любий Іван за­лишається дома назавжди (О.Соко-ловський); — Річ у тім, як би нам по­вести справу торгівлі? (С.Божко); Те­тяна поправила хустку на голові і по­вела оком по дітях, як би ще раз хотіла упевнитись, що вони всі при ній (Н.Ко­бри нська).

я

яки

який - котрий

Який, яка, яке, займ. 1. пит. Вжи­вається в запитаннях про якість, вла­стивість когось, чогось, про чиюсь зовнішність тощо. — Чи хороше там гостювать ? Яка була тобі там шана ? (Л.Глібов); — Яким вітром принесло? Звідки? (О.Довженко); — Який же він собою? Силач? Борець? (О.Гончар); [Хуса:] Який же поговір? З якої речі? (Леся Українка).

2. пит. Вживається в риторичних запитаннях для вираження запере­чення чогось. — А мені яке діло? (П.Куліш); Павло., не одразу озвавсь на Чумакові слова.. — Ат! Який уже там з мене лірик (А.Головко).

3. означ. Вживається для виражен­ня емоційної оцінки явища (захоп­лення, обурення і т. ін. якістю, влас­тивістю чогось) або вищого ступеня вказаної якості, властивості. Бач, братику, які ми повдавались Веселії Шелестуни (Л.Глібов); Хоч то невели­кі квіточки, та які запашні, з якими яскравими кольорами! (Панас Мир­ний); — А-а!.. Яка грубка гаряча (М.Коцюбинський); [Лукаш:] Які хо­роші світляки! (Леся Українка); Яка ж вона хороша! (В.Сосюра).

4. неознач. Один з кількох, який-небудь, якийсь, хтось тощо. А щоб який парубок та посмів би її зайняти? Ну-ну, не знаю! (Г.Квітка-Основ'я-ненко); — Невже ще яка біда трапи­лась? (І.Нечуй-Левицький); Ярина на-правду трохи вгамувалась і через який час навіть заснула (М.Лазорський); Прибій за яких півгодини перескакував уже через каміння (М.Коцюбинсь­кий); Треба пильно було його просити, щоб дав яку пораду (Г.Квітка-Осно-в'яненко).

5. у знач. спол. Вживається для

приєднання підрядних додаткових речень, підрядних означальних ре­чень тощо. Днина видалась чудова, тиха, тепла, яка буває лиш у маю (М.Коцюбинський); Поїли усю харч, яка була (І.Нечуй-Левицький); Я за­був, яка вже синь над гаєм, що цвіте і пахне в тім гаю (В.Сосюра); Довкола тоненькими голосами співали кулі, яких так не любив Валет (П.Панч).

Котрий, котра, котре, займ. 1. пит. Який саме? Який за порядком? — В котрому вікні він сидів? (І.Нечуй-Ле­вицький); Тадей Шамрай? Котрий це? (Григорій Тютюнник); — А котра зараз година? (О.Гончар).

2. неознач. Те саме, що який 4. Інші [чоловіки] тільки зітхали. Сплюне іноді котрий та вилається (І.Мики-тенко).

3. у знач. спол. Те саме, що який 5. Недурно сказано: ледача та дитина, котрої батько не вчив! (Г.Квітка-Ос-нов'яненко); Скиба спитав, котра го­дина (А. Головко).

ЯКЙЙ-НЕБУДЬ - ЯКИЙСЬ Якйй-небудь, якбго-небудь, займ. 1. Той або інший; будь-який з ряду подібних; байдуже, який саме. Якби розказать Про якого-небудь одного ма­гната Історію-правду, то перелякать Саме б пекло можна (Т.Шевченко); Часом Галя заспіває пісеньку яку-не-будь (Марко Вовчок).

2. Який не заслуговує на увагу, нічим не примітний; незначний, най­менший; все одно який, будь-який. "Що тут робити? Тра шукати якої-небудь роботи..." (М.Коцюбинський); Запишалась перед дзеркальцем, що во­на вже таки дівчина, а не яке-небудь фуркало (М.Стельмах); — Рости, моя дитино, — було, їй каже вона, — рос-

яки

ти, та хоч у якій-небудь пригоді будеш мені, біля печі хоч (А.Тесленко).

Якийсь, якогось, займ. 1. Невідо­мо, неясно який; не такий, як зав­жди. За генералом виліз з повозки якийсь панок (Панас Мирний); На якійсь глухій станції у вагон увалилася ціла юрба дівчат (А.Головко); Брянсь­кий був якийсь урочистий, інакший, ніж завжди (О.Гончар).

2. Той або інший; певний. Під ти­ми словами був же якийсь реальний зміст (М.Коцюбинський).

3. Незначний. [Жінка:] Та хата є, ще чоловік стулив якусь там хижку (Леся Українка); Міське населення, за­бравши з дому останні пожитки, йшло на село вимінювати їх на якогось півпу­да картоплі (Ю.Збанацький).

4. Хтось. Коли якийсь цікавий про­бивався крізь юрбу до церкви, всі як один повертали голови до дверей (М.Ко­цюбинський); — Зате на роботі спо­кій олімпійця/ — зауважила Марися. — Ні, якась таки закохається (О.Гон­чар).

5. Вживається для підкреслення рис, якостей людей, предметів і т. ін., що викликають нерозуміння, зди­вування. Це якесь диво, а не моло­диця (І.Нечуй-Левицький); [Ма­р'яна:] Чудна я стала якась — й сама не знаю, що робиться зо мною (С.Ва-сильченко); Розчинилися двері, ввійш­ла якась тараня в віцмундирі (Г.Хот-кевич).

6. Який кількісно наближається до чого-небудь; ще більший, ніж щось; точно не визначений. За якихось пів-милі був берег (3.Тулуб); Сьогодні він не спав цілу ніч. Лише ранком задрімав якусь годину (І.Микитенко).

ЯКІСНИЙ. Прикм. від якість: якісний аналіз, якісні зміни, якісні при­кметники, якісні показники. У значен-

ні "високоякісний; доброякісний" вважається розмовним.

ЯК-НЕБУДЬ - ЯКОСЬ -ЯКОСЬ - ЯК ОСЬ

Як-небудь, присл. 1. Якимсь чи­ном; так або інакше. [Деві:] Я й сам собі як-небудь дав би раду (Леся Украї­нка); Заберіть дітей у другу хату, втихомирте як-небудь (М.Коцюбин­ський); — Мені тут хоч би цього стро­ку як-небудь добути (А.Головко).

2. Не досить добре; недбало, аби­як. Нащо ти, дочко, над тим свою го­лову морочиш та очі збавляєш? Поме­режила б там як-небудь та й годі (Па­нас Мирний).

3. Колись у майбутньому; як знайдеться час. Я як-небудь заїду (Па­нас Мирний).

Якось1, присл. 1. Вживається при вираженні непевності, невизначено­сті способу дії; якимсь чином; не яс­но, як саме. Хома балакав із сватом та все якось чудно та неспокійно по­глядав на стару (М.Коцюбинський); Він зрозумів, що велике й чисте кохан­ня палає в серці молодого табунника і треба якось допомогти йому добити­ся свого щастя (3.Тулуб); Газик їхній якось аж весело гайнув від двору (О. Гончар).

2. Невідомо чому, з якої причини. Любий дядьку! Справді мені якось аж дивно, що я ніяк не можу з Вами поба­читись (Леся Українка).

3. Ненароком, випадково. — Ну та й гарна ж оця Тодозя, враг її матері/ — не втерпів і якось несамохіть прохопи­вся Єремія (І.Нечуй-Левицький); Звісно, це ж була чистісінька випадко­вість, що Тоня з Віталиком женуть один рядок, дівчина сама якось опини­лася в цьому рядку в останню мить (О.Гончар).

яни

Якось2, присл. часу. Одного разу (вживається тоді, коли важко визна­чити час дії). По усіх тих випадках та бідах мати якось стрінулася із Чайчи-хою (Марко Вовчок); Якось вони собі гуляли Удвох на вулиці (Т.Шевченко); На вищих курсах у столиці Вона учи­лась, — і якось До нас, мов перелітній птиці, їй завітати довелось (М.Воро­ний); Якось раз увечері панич кличе ме­не до себе в хату (Панас Мирний); Поїхав якось Семен до глинища (Г.Хот-кевич).

Як ось, част. з част. Ходили там чи не ходили, Як ось вернулись і назад (І.Котляревський); Петро мчавсь на нього з шаблею. Уже близько. Як ось кінь — тиць! Зупинивсь над проваллям (П.Куліш).

ЯКРАЗ, присл., част. У цей час, са­ме тощо. Паллант Евандрович наско­ком Якраз Гібсона і насів (І.Кот­ляревський); Вранці-рано, в Пилипів­ку, Якраз у неділю, Побігла я за водою (Т.Шевченко); Пором був якраз на цьому березі (Ю.Смолич); — Через три тижні якраз рік (О.Гончар).

ЯКЩО - ЯК ЩО

Якщо, спол. умовний. Коли. Ой піду я в гай зелений, Посажу я руту; Якщо зійде моя рута — Остануся тута (Т.Шевченко); Якщо вони добре пра­цюватимуть, то щось зароблять (Гри­горій Тютюнник).

Як що, присл. із займ. "Полетимо ночувати в Чуту. Як що буде робити­ся, Відтіль буде чути"(Т.Шевченко); [Хуса:] А Марція вже звісно догляди-ться, як що не до ладу в уборах буде (Леся Українка); Вибачайте, але я га­даю, що вже що як що, а свої власні вірші чей я розумію? (О.Маковей); Во­ни в житті не сердилися й разу. І діти

гарні, й любий чоловік. Але як що вва­жали за образу, — вони мовчали стра­шно і навік (Л.Костенко).

ЯЛ - ЯЛИК

Ял, -а. Коротка й широка весло­во-вітрильна шлюпка з двома, трьома або чотирма парами весел.

Ялик, -а. Невелика шлюпка з од­нією або двома парами весел.

ЯЛИНА - ЯЛЙЦЯ - СМЕРЕКА

Ялина (Рісеа). Високе хвойне віч­нозелене дерево родини соснових.

Ялиця, -і, ор. -ею (АНіез). Високе вічнозелене дерево родини соснових з густою пірамідальною кроною, м'я­кою плескатою хвоєю і великими шишками.

Смерека. Місцева (західноукраїн­ська) назва ялини звичайної.

ЯЛОВИЙ - ЯЛОВИЧИЙ

Яловий. Який не дає приплоду (про самиць сільськогосподарських тварин); розм. — неродючий (про зе­млю), а також переносно: ялова коро­ва, ялова земля.

Яловичий. Який стосується ялови­чини — м'яса великої рогатої худоби, а також шкіри з неї: яловиче м'ясо, яловичі чоботи.

ЯНИЧАРИ, -ів, мн. (одн. яничар, -а). 1. У султанській Туреччині — сол­дати регулярної армії, створеної в XIVст. Спочатку комплектувалися з юнаків, які потрапили в рабство, піз­ніше — шляхом насильницького на­бору з примусово навернутого в іслам християнського населення підкоре­них країн. [Юсуф:] Яничари! сюди, на поміч! Яничари! військо! бий тривогу! (І.Нечуй-Левицький); Охороняючи гурт людей од яничарів, полягли усі до одного козаки сотника Петра Недолі (М.Стель-мах).

япо

2. перен. Зрадники, які, перекинув­шись до чужинців, активно, люто бо­рються проти свого народу. Що ж, яничар завжди боявся свободи, він не знаходить пристанівку серед рідного народу, який виборов для себе волю, а тому в боротьбі з нею не дотримуєть­ся елементарних засад моралі й етики (Р.Іваничук); У дзвони бий, Холодний Яре, До кола братнього збирай. Не дай же знову яничарам Замордувати рід­ний край! (М. Негода).

ЯПОНО-... - ЯПОНСЬКО-...

Япбно-... Перша частина складних слів, що означає "який стосується Японії, японців"; пишеться через де­фіс: японо-китайські відносини.

Японсько-... Те саме, що япбно-..., але вживається переважно стосовно японської мови: японсько-англійський словник.

ЯРД, -а. Одиниця довжини в анг­лійській системі мір, яка дорівнює трьом футам (91,44 см).

ЯРИЙ - ЯРОВИЙ

Ярий1. Який дає урожай в рік по­сіву, однорічний; який народжується, виводиться навесні; молодий: яра пшениця, ярі зернові культури, ярий ріпак, ярі бджоли.

Ярий2. Яскравий; яскраво-зеле­ний; світлий, білий: ярий віск, ярий мед. Море., переливалось то темною крицею, то ярим смарагдом (Леся Українка); З-за обрію сонце поволі, Мов огненне коло, підводиться чисте і яре (Л.Первомайський); Ой зсучу я яру свічку та пушу на річку (П.Чубин-ський). Пох. яро.

Ярий3. Який виражає сильний гнів, лютий; сповнений гніву, обу­рення; палкий, пристрасний; дуже сильний, надмірний. Сам Турн сто-

їть ні в сих ні в тих; Скрізь ярим оком окидає (І.Котляревський); Андрія Іва­новича., розбирав ярий сміх (Ю.Смо-лич); Ще ярими дощами весна не сипле, а жайворонок виманює господаря з плугом (М.Стельмах). Пох.: ярість, яро.

Яровий. 1. Який проводиться наве­сні; який буває весною; весняний: ярові польові роботи, яровий дощ.

2. Те саме, що ярий1: ярові хліба, ярові рослини.

ярка див. ягниця.

ярмарок див. базар.

яровий див. ярий.

ЯСИР, -у. Бранці, полонені, яких захоплювали турки й татари під час розбійницьких нападів на українські, польські, російські землі. Султанські турки і татари Ясир виводили з села (М.Рильський); — Тут, у дикому полі, нема де ховатися від татарських на­скоків. Рідко минає рік, щоб вони не приходили по ясир (3.Тулуб); [Яким:] Забрали мене татари в ясир та й про­дали на каторгу турецьку (Б.Грін-ченко).

ЯСКРАВІТИ - ЯСКРАВІШАТИ

Яскравіти. Виділятися яскравими барвами, кольорами, сяяти яскравим блиском. Яскравіє на Грині нова пала-хкучо-пурпурова сорочка (О.Гончар).

Яскравішати. Ставати яскравішим. Грім пробігає над головами юнаків, блискавки яскравішають (В.Бабляк).

ЯСНЙТИ - ЯСНІТИ - ЯСНЇТИ-СЯ, ЯСНИТИСЯ - ЯСНІШАТИ

Яснйти, -ню, -нйш, перех. Робити щось ясним. Опада останнє листя і яснить алею (М.Рильський).

Ясніти, неперех. Ставати ясним, яс­нішим, розвиднятися тощо; виділяти-

ЯЩІ

ся світлим, яскравим кольором, вид-нітися (про щось світле, яскраве). Об­личчя його помалу ясніє (С.Василь-ченко); Ніч відходила, даючи місце дне­ві. Досить сказати, що ясніло все біль­ше й більше (Ю.Яновський); Вода в ставках ясніла, ніби ставки відчиняли очі, щоби глянути на світ (Б.Лепкий); Далеко на узліссі ясніло два білих наме­ти (Н.Рибак); їм не дано дізнатися, чому, Коли ридаю, на душі світліє. А я слізьми увесь тягар зніму І, наче день після дощу, яснію (Г.Чубач).

Яснітися, яснитися. Виділятися світлим, яскравим кольором, вид-нітися (про щось світле, яскраве). То ж мокрий прибережний пісок, що ле­жить смугою вподовж синьої річень­ки, — іясніється, і блищить (А.Крим-ський); Розходилися вони вже коли не­бо на сході яснілося до них (О.Гончар); Як місяць ясниться (Марко Вовчок).

Яснішати. Ставати яснішим, світ­лішим. А небо все яснішало (І.Нечуй-Левицький); Лагідні очі оживали, яс­нішали (О.Копиленко); На серці в Ба-чури яснішало (М. Чабан івський); Дедалі чоло його яснішало (О.Соко-ловський).

ЯЧМІННИЙ - ЯЧНИЙ

Ячмінний. 1. Який стосується яч­меню як рослини: ячмінний колос, яч­мінний корінь, ячмінне поле.

2. зрідка. Те саме, що ячний.

Ячний. Одержаний із зерен ячме­ню, виготовлений з продуктів їхньої обробки: ячні крупи, ячне борошно, яч­ний хліб.

ЯЩИК - СКРИНЬКА - ШУХ­ЛЯДА

Ящик, -а. Посудина з дощок, фа­нери тощо для зберігання або транс­портування чогось.

Скринька. 1. Висячий ящик: по­штова скринька, скринька для скарг і пропозицій.

2. Маленька скриня; шкатулка.

Шухляда. Висувний ящик шафи, комода, стола, буфета тощо.

ЯЩІР - ЯЩУР

Ящір, ящера. 1. Ссавець з подов­женим тілом, укритий зроговілими пластинками.

2. Вимерлий плазун.

Ящур, -у. Гостра інфекційна хво­роба парнокопитих тварин і людини.

Додаток

ПРАВОПИС ВЛАСНИХ ІМЕН ЛЮДЕЙ

ЧОЛОВІЧІ ІМЕНА *

Абакум -а, кл. -є** (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Авакум

Абрам див. Аврам

Авакум див. Абакум

Август (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Августин (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Авенір (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Аверкій див. Оверкій

Авер'ян див. Овер'ян

Аврам (-ович, -а, -ем; -івна, -и), Оврам / Абрам

Автонбм (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Агапій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и)

Агаш'т (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Агапбн див. Агафбн

Агатангел (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Агафангел

Агафбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /Ага­пон

Адам (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

* При чоловічих іменах у дужках подано утворювані від них імена по батькові та їхні закінчення в родо­вому й деяких інших непрямих від­мінках.

** Закінчення -а в родовому від­мінкові та -є в кличному відмінкові далі переважно не наводяться.

Адріан (-ович, -а, -ем; -івна, -и), Анд-

ріан / Андріян Азар, Азарій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Алїм (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Альберт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Альбін (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Альвіан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Альфонс (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Альфред (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Амврбсій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и), Амбрбсій / Амб-

рбсь, -я, ор. -ем, кл. -ю (-сьович,

-а, -ем; -сівна, -и) Амбс (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ананій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) /Анань, -я, ор. -ем,

кл. -ю (-ньович, -а, -ем; -нівна, -и) Анастас (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

/ Анастасій, -я, ор. -єм, кл.

(-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Анатолій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) / Анатбль, -я,

ор. -ем, кл. -ю (-льович, -а, -ем;

-лівна, -и) Андріан див. Адріан Андрій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Андріян див. Адріан Андрбник -а, кл. -у (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) / Андрбн

432

Додаток

Анйкій див. Онйкій

Антйп -а (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Антін -тона, кл. -тоне (-тбнович, -а,

-ем; -тбнівна, -и), Антбн / рідше

Антбній, -я, -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Антош'н (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Аполлінарій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Аполлбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Аристарх (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Аристйд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Аркадій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Арнбльд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Арсен (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Арсеній, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Артем (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Артемій, -я, ор. -єм, о. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Артембн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Артур (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Архйп (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Аскбльд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Атанас, Атанасій, Афанасій див. Па­нас Афіноген (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Афбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Афбній, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Африкан (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Бартоломїй див. Варфоломій Бенедйкт див. Венедйкт Бернард (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Богдан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Богуслав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Болеслав (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

28 — 4-2287 А

Борис (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Борислав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Броніслав (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Вавйло -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) / Вавйл Вадим (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Вакула -и, кл. -о (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Валент див. Валентій Валентин (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Валентій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) / Валент (-ович,

-а, -ем; -івна, -и) Валерій -я, -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Валер'ян / Валеріан (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Вальдемар (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Варлам (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Варлампій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Варфоломій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) / Бартоломїй Василь -я, ор. -ем, кл. -йлю (-льович,

-а, -ем; -лівна, -и) Вацлав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Венедйкт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Бенедйкт Веніамїн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Веремій див. Ярема Вікент (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Вікентій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Віктор (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Вікторин (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Вікторій -я, -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Вільгельм (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Додаток

Вірослав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Віталій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Вітбльд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Владислав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Володислав Влас (-ович, -а, -ем; -івна, -и), Улас /

рідше Власій -я, ор. -єм, кл.

(-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Володимир (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Володислав див. Владислав Всеволод (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Всеслав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) В'ячеслав (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Гаврило -а, кл. -є (-ович, -а, -ем; -ів­на, -и) Галактібн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Гарасйм (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Герасйм Гедебн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Гелій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Геннадій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Генріх (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Георгій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Гераклій -я, ор. -єм, о. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) / Геракл Герасйм див. Гарасйм Гервасій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Герман (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Гліб (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Гнат (-ович, -а, -ем; -івна, -и), Ігнат і

Ігнатій, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Гонбрій -я, о/?, -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и)

Гордій -я, о/?, -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Гостомгісл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Григорій -я, ор. -єм, о. -ю (-рович, -а,

-ем; -рівна, -и) / Грйгір, -гора,

кл. -горе (-горович, -а, -ем;

-горівна, -и) Гурій -я, ор. -єм, о. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Густав (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Давид (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Данило -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Дарій -я, о/7. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и)

ДєМЄНТІЙ -Я, 0/7. -ЄМ, /02. -Ю (-ЙОВИЧ,

-а, -ем; -ївна, -и) Демгід (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Дем'ян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Денис (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Дмитро -а, /ся. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Добромйсл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Доброслав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Донат (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Дбрій -я, о/7. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Дорофій -я, о/7. -єм, о. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) /Дброш, -а, о/7. -ем,

кл. -оше (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Едмунд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Едуард (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Едвард Емїль -я, о/7. -ем, кл. -ю (-льович, -а,

-ем; -лівна, -и) Еммануїл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Еразм (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ераст (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

134

Додаток

Ернст (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Ернест

Євген (-ович, -а, -ем; -івна, -и) і рідше

Євгеній -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Євграф (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Євдокйм (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Явдокйм Євлампій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Євмен (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Євсевій див. Овсій Євстафій, Євстахій див. Остап Євстигній -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Євстрат (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Євтихій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Єгбр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Єлизар (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Єлеазар Єлисей -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Єпіфан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Єремія див. Ярема Єрмйл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Єрмолай -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Єрофій -я, ор. -єм, о. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) і Єрофей Єфим див. Юхим Єфрем див. Охрім Єфросйн (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Захар (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Захарій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Зенбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Зйгмунд (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

28* А

Зйгфрід (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Зінбвій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) / Зінькб, -а, кл.

(-ович, -а, -ем; -івна, -и) Зорян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Збсим (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Зот (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Збтик (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Іван (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Ігнат, Ігнатій див. Гнат

Ігор -я, ор. -ем, кл. -ю / -є (-ович, -а,

-ем; -івна, -и) Ієрбнім (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ізмаїл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ізбт (-ович, -а,, -ем; -івна, -и) Іларібн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Ларібн Іліан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Іліодбр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ілірик (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ілля -і, ор. -ею, кл. -є (Ілліч, -£, -ем;

Іллівна, -и) / Ількб, -а, кл.

(-ович, -а, -ем; -івна, -и) Інокентій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Ібв (Ібвович, -а, -ем; Ібвівна, -и) /Йов

(Йбвович, -а, -ем; Йбвівна, -и) Іона -и, кл. -о (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) / Йбна Іпат (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Іпатій,

-я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем;

-ївна, -и) Іполйт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Іраклій -я, ор. -єм, /ся. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Ірйній -я, о/?, -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Ісав (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Додаток

Ісай -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Ісак (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Йов див. Ібв

Йбна див. Іона

Йосип (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Осип

Казимир (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Каленик (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Калина -и, кл. -о (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Калістрат (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Капітбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Карл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Карпб -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Касян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Квінтиліан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Кесар -я, ор. -ем, кл. -ю (-ович, -а,

-ем; -івна, -и) Кир (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Кирей -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Кйрик (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Кирило -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Кіндрат (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Клавдій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Клим (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Климент (-ович, -а, -ем; -івна, -и) і

Климентій, -я, ор. -єм, кл.

(-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Кбнон (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Кбнрад (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Корнелій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Корнйло -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) і Корнйлій, -я, о/?, -єм,

/с/ї. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и)

Корнш -я, ор. -єм, о. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Король -я, о/7. -ем, кл. -блю (-бльович,

-а, -ем; -блівна, -и) Костянтин (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Кость, -я, ор. -ем, ял. -ю (-тьович,

-а, -ем; -тівна, -и) Ксаверій -я, ор. -єм, /о/, -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Ксенофбнт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Кузьма -й, кл. -б (-мич, -а, -ем /

-мович, -а, -ем; Кузьмівна, -и) Купріян (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Лаврентій -я, о/7. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) / Лаврін (-ович,

-а, -ем; -івна, -и)

Лавро -і, кл. -є (-ович, -а, -ем; -ївна,

-и) /Лавр (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Лазар -я, ор. -ем, о. -ю (-ович, -а,

-ем; -івна, -и) Ларібн див. Іларібн Лев, Лева / Льва, кл. Леве (Львович / Левовим, -а, -ем; Львівна / Левівна, -и) / Левко, -а, кл. Левку (Левкбвич, -а, -ем; Левків на, -и) Левко див. Лев, Лебнтій Лебн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Леонард (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Леонід (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Лебнтій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и), Лебнт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /Левко, -а, кл. Левку (Левкбвич, -а, -ем; Левківна, -и) Леопбльд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Лбгвин (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Лука -й, д. і м. -ш, кл. -б (Лукгіч, -а, -ем; Лукївна, -и) / Лукаш, -а, о/7. -ем, кл. -аше / -ашу (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Додаток

Лукій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Лукіліан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Лук'ян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Любим (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Любомйр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Любомйсл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Людвіг -а, кл. -ігу / -іже (-ович, -а,

-ем; -івна, -и) Людомйр (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Маврикій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) / Мавр (-ович, -а,

-ем; -івна, -и) Макар (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Македбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Максим (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Максиміліан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Мануїл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Мануйло, -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Марат (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Маріан див. Мар'ян Маркел (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Маркіян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Марко кл. -у (Маркович, -а, -ем;

Марківна, -и) Мартин (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Мартиніан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Мартьян Мар'ян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Маріан Матвій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Мелетій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Меней -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Меркурій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и)

Мефодій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) і Методій Мечислав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Микита -и, кл. -о (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Микодйм див. Никодйм Микола -и, кл. -о / рідше Микол ай,

-я, ор. -єм, кл. -ю (-йович / -блович,

-а, -ем; -ївна і -олівна, -и) Милан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Милій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Милослав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Мйна -и, кл. -о (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Мирон (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Мирослав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Мисаїл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Митрофан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Михайло -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Михей -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Модест (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Мойсей див. Мусій Мокій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Мстислав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Мусій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) / Мойсей

Назар (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Назарій, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Наркйс (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Нарцис Натан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Наум (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Неон (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Додаток

Нестір -тора, кл. -торе (-торович, -а,

-ем; -торівна, -и) / Нестор Никандр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Никанбр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Никйфор (-ович, -а, -ем; -івна, -и) і

Ничипір, -пора, кл. -поре (-поро-

вич, -а, -ем; -порівна, -и) Нйкін -кона, кл. -коне (-конович, -а,

-ем; -конівна, -и) / Нйкон Никодйм (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Микодим Нил (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Нйфонт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ничипір див. Никйфор

Овдій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Оверкій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и), Оверко, -а, кл.

(-ович, -а, -ем; -івна, -и) /Аверкій Овер'ян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

рідше Авер'ян Овідій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Оврам див. Аврам Овсій -я, ор. -єм, о. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) / Євсевій Огій -я, ор. -єм, /сл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) / Огей Оксентій -я, о/?, -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и), Оксент (-ович,

-а, -ем; -івна, -и), Оксен, рідше

Овксентій, Овксент / Овксен Олег -а, кл. -егу / -еже (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Олекса див. Олексій Олександр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Олексій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) і Олекса, -и, кл.

(-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Олесь, -ся, кл. -сю (-сьович, -а, -ем;

-сівна, -и) Олефір (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Олімп (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Олімпіан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Омелян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Омелько, -а, кл. -у (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Онйкій -я, ор. -єм, о. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) і Анйкій Онйсим (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Онйсій -я, о/?, -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) / Онйсько, -а, кл.

(-ович, -а, -ем; -івна, -и) Онопрій -я, ор. -єм, о. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и), Онупрій / Онуфрій Опанас див. Панас Орест (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Орфей -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Осип див. Йосип Осія -ї, ор. -єю, кл. -є (-йович, -а, -ем;

-ївна, -и) бекар (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Остап (-ович, -а, -ем; -івна, -и),

Євстахій, -я, ор. -єм, кл.

(-йович, -а, -ем; -ївна, -и) / Євс-

тафій Остромир (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Охрім (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Єфрем

Павлйн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Павло -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Паїсій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Палладій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Памвб -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и)

Додаток

Памфїл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Панфіл Панас (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Опанас, Танас, Танась, -я, -ем, кл. -ю, рідше Атанас, Атанасій, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и) / Афанасій Панкрат (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Панкратій, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Пантелеймон (-ович, -а, -ем; -івна, -и), Пантелембн / Пантелій, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Парамбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Пармен (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Парфен (-ович, -а, -ем; -івна, -и), Парфеній, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и), Пархен-тій, Пархбм / Пархім, -хбма, кл. -хбме (-хбмович, -а, -ем; -хбмівна, -и) Пахом (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Петро -а, кл. -є (-ович, -а, -ем; -івна,

-и) Пилип (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Пймін -мона, кл. -моне (-монович, -а,

-ем; -монівна, -и) / Пймон Платбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Полієвкт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Полікарп (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Помпей -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Пбнтій -я, ор. -єм, /с/?. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Порфйр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Порфйрій, -я, о/?, -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Потап (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Пров (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Прбкіп, Прбкбпа (-ович, -а, -ем; -івна, -и) і Прокбпій, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Протас (-ович, -а, -ем; -івна, -и) / Протасій, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и) Прбхор (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Птолемей -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и)

Радим (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Радислав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Радій -я, ор. -єм, ял. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Радомйр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Раймбнд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ратмгір (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Рафаїл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Рейнгбльд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Рбберт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Родібн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Роланд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /'

Ролан Роман (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ростислав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Рубен (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Рудольф (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Руслан (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Сава -и, кл. -о (-вич / -вович, -а, -ем;

-вівна, -и) Саватій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Савелій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Саверій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Саливбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Додаток

Самшло -а, кл. -є (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Самсбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Свирйд (-ович, -а, -ем; -івна, -и),

Свиридбн / Спиридбн Світлан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Світозар (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Святопблк (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Святослав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Севастян (-ович, -а, -ем; -івна, -и),

Севастіан / Себастіан Северйн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Север'ян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Северіан Сезбн див. Созбнт Селіфан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Семен (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Серапібн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Серафим (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Сергій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Сигізмунд (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Сидір -дора, кл. -доре (-дорович, -а,

-ем; -дорівна, -и) Сила -и, кл. -о (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Силантій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Сильвестр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Сймон (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Сисбй -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Созбнт (-ович, -а, -ем; -івна, -и),

Созбн і Сезон Сократ (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Соловей -ея, ор. -еєм, кл. -ею

(-ейович, -а, -ем; -еївна, -и) Соломбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Софбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Софрбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и),

Сопрбн / Супрун Спартак -а, кл. -аче (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Спиридбн див. Свирйд Станіслав (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Стасій, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Степан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

рідше Стефан Стоян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Стратбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Тадей -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и), Фадей / Талій Танас див. Панас Тарас (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Теодбр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Тодбр Теоктйст див. Феоктгіст Теофан див. Феофан Теофіл див. Феофіл Терентій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Тимбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Тимофій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Тимур (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Тит (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Тгіхін -хона, кл. -хоне (-хонович, -а,

-ем; -хонівна, -и) / Тгіхон Тодбр див. Теодбр Трйфон (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Трохим (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Улас див. Влас

Улян (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Устйм (-ович, -а, -ем; -івна, -и), Устйн, рідше Юстим і Юстгін

Фадей див. Тадей

Додаток

Фалалїй -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Федір -дора, кл. -доре (-дорович, -а,

-ем; -дорівна, -и) Федот (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Фелікс (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Феоген (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Феодбсій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и), Федбсій, Федбс,

Тодбс, Тодбсь, Тодбсій Феодул (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Феоктйст (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Теоктйст Феофан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Теофан Феофіл (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Теофіл Ферапбнт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Филимбн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Філарет (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Фірс (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Флавіан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Флавій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Флегбнт (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Флор (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Флорентйн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Флорентій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Флоріан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Фока -и, д. і м. -ці, кл. -о (-ович, -а,

-ем; -івна, -и) Фортунат (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Фбтій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) / Фот (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Франкб -а, кл. -у (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Фрідріх -а, кл. -у (-ович, -а, -ем;

-івна, -и)

Фрол (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Харитбн / Харитін -тбна, кл. -тоне

(-тбнович, -а, -ем; -тбнівна, -и) Харламп (-ович, -а, -ем; -івна, -и) /

Харлам Хома -й, кл. -о (Хбмович, -а, -ем /

Хомйч, -а, -ем; Хбмівна, -и) Хрисанф (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Християн (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Христофбр (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Чеслав (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Ювеналій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович,

-а, -ем; -ївна, -и) Юзеф (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Юліан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Юлій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Юліус (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Юній -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Юрій -я, ор. -єм, о. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и) Юстим, Юстгін див. Устйм Юстиніан (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Юхим (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Явдокйм див. Євдокйм

Яким (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

Яків, Якова, кл. Якове (Якович і рідше

Яковлевич, -а, -ем; Яківна / Яков-

лівна, -и) Якуб (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ян, Яна, кл. Яне (Янович, -а, -ем;

Янівна, -и) Януарій -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а,

-ем; -ївна, -и)

Додаток

Ярема -и, кл. -о (-ович, -а, -ем; -івна, -и), Веремій, -я, ор. -єм, кл. -ю (-йович, -а, -ем; -ївна, -и) / рідше Єремія, -її, ор. -ією, кл. -їє (-йович, -а, -ем; -ївна, -и)

Яромйр (-ович, -а, -ем; -івна, -и) Ярополк -а, кл. -лче (-ович, -а, -ем;

-івна, -и) Ярослав (-ович, -а, -ем; -івна, -и)

ЖІНОЧІ ІМЕНА

Августа -и, о. -о

Аврелія -ї, -єю, кл.

Аврора

Агапія -ї, -єю, кл.

Агата

Агафія -ї, -єю, кл. -є / Гафія

Агафоника -и, д. і м. -ці

Агла'їда

Аглая -ї, -єю, кл.

Агна

Агнеса

Агнета

Агнія -ї, -єю, кл.

Ада

Аделаща

Аделіна

Адріана

Аелїта

Аза

Азалія -ї, -єю, кл.

АІда

Алевтйна

Аліна

Аліса

Алла

* Закінчення -и в родовому відмін­кові та -о в кличному відмінкові далі переважно не наводяться.

Альбертйна

Альфїна / Альбіна

Альфреда

Анастасія -ї, -єю, кл. -є / Настасія

Анатолія -ї, -єю, кл.

Ангеліна

Анелїна / Анелія -ї, -єю, кл.

Анжела і Анжеліка -и, д. і м. -ці

Анна див. Ганна

Антонйда

Антонша

Анфіса

Аполлінарія -ї, -єю, кл.

Аполлбнія -ї, -єю, кл.

Аріадна

Аркадія -ї, -єю, кл.

Арсена і Арсенія -ї, -єю, кл.

Артемія -ї, -єю, кл.

Ася, Асі, ор. Асею, кл. Асю

Афанасія -ї, -єю, кл.

Беатрйса

Белла

Берта

Богдана

Богу слава

Болеслава

Борислава

Броніслава

442

Додаток

Валентина

Валерія -ї, -єю, кл.

Ванда

Варвара

Василйна

Васса

Векла див. Текля

Венера

Вероніка -и, д. і м. -ці

Вербнія -ї, -єю, кл. -є / Вербна

Вікторина

Вікторія -ї, -єю, кл.

Віола

Віолета

Віра

Віргінія -ї, -єю, кл.

Віринея -ї, -єю, кл.

Вірослава

Віта

Віталіна

Віталія -ї, -єю, кл.

Влада

Влади слава

Власта

Володимира

Вбля -і, ор. -ею, кл.

Всеслава

В'ячеслава

Гаїна Галина

Ганна / рідше Анна Гафія див. Агафія Гелена Георгіна Гертруда Глафіра

Гликерія -ї, -єю, кл. -є, Ликерія / Ликера

Горпйна Густава

Даниїла

Дарйна, Одарйна / Одарка, -и, д. і м.

-ці / Дарія -ї, -єю, кл. -є Денйсія -ї, -єю, кл. -є Джемма Дзвенислава Діана Діна

Докія див. Євдокія Домініка -и, д. і м. -ці Домна / Домнікія -ї, -єю, кл. -є Дбра Дорофея -ї, -єю, кл. -є / Доротея

Евеліна

Едіта / Едіт невідм.

Елеонора / Леонбра

Еліна

Елла

Ельвша

Ельвіра

Ельза

Емілія -ї, -єю, кл.

Емма

Ера

Ерна

Єва

Євгенія -ї, -єю, кл. -є / рідше Євгена

Євдокія -ї, -єю, кл. і Докія

Євлампія -ї, -єю, кл.

Євпраксія -ї, -єю, кл.

Євсевія -ї, -єю, кл.

Євстахія -ї, -єю, кл. -є / Євстафія

Євтйхія -ї, -єю, кл.

Додаток

Євфрасія -ї, -єю, кл.

Єлизавета

Єпистйма

Єфросйнія -ї, -єю, кл. і Фросйна

Жанна Жозефіна

Земфіра

Зінаїда

Зінбвія -ї, -єю, кл.

Злата

Златослава

Зореслава

Зорйна

Зоря -і, ор. -ею, кл.

Зоряна

Зоя -ї, -єю, кл.

Іванна / рідше Іванйна

їда

Ізабелла

Ізбльда

Іларія -ї, -єю, кл.

Ілбна

Інга -и, д. і м. -зі

Інеса

Інна

Іоланта

Іраїда

Ірена

Ірина / Ярйна

їрма

Ісидбра

Іфігенія -ї, -єю, кл.

їя, її, ор. їєю, кл. Іє

Йосипа / бсипа

Казимйра

Калерія -ї, -єю, кл.

Калина

Каліста

Каміла

Капітолїна

Карйна

Кароліна

Катерина / Катря, -і, кл.

Квітослава

Килйна / Якилйна

Кіра

Клавдія -ї, -єю, кл.

Клара

Кларйса

Клементйна

Клеопатра

Констанція -ї, -єю, кл.

Корнелія -ї, -єю, кл.

Ксенія див. Оксана

Лада

Лариса

Лаура

Леокадія -ї, -єю, кл.

Леонарда

Леоніда

Леоніла

Лебнія -ї, -єю, кл.

Леонбра див. Елеонора

Леонтйна

Лебнтія -ї, -єю, кл.

Леся -і, ор. -ею, кл.

Лея див. Лія

Ликера, Ликерія див. Гликерія

Ліана

Лідія -ї, -єю, кл.

Лілійна / Ліліяна

ЛІЛІЯ -ї, -ЄЮ, КЛ.

І Ліна

444

Додаток

Лія -ї, -єю, кл. і рідше Лея

Лорйна

Луїза

Лукерія -ї, -єю, кл. -є / Лукера

Лукйна

Лукія -ї, -єю, кл.

Лук'яна

Любава

Любов -і, ор. -в'ю, кл. -ве

Любомйла

Любомйра

Людвіга -и, д. і м. -зі

Людмила

Люсьєна

Люція -ї, -єю, кл.

Мавра

Магдалйна / Магдалена

Маїна

Майя -йї, ор. -йєю, кл. -йє

Мальва

Мальвїна

Маргарйта

Марина

Маріамна

Маріанна див. Мар'яна

Марієтта

Маріошла

Марія -ї, -єю, кл.

Маркіяна

Марта

Мартиніана

Марфа

Мар'яна / Маріанна

Матйльда

Мелйнія -ї, -єю, кл. -є / Мелана

Мелетія -ї, -єю, кл.

Мечислава

Миколая -ї, -єю, кл.

Милана

Милиця -і, -ею, кл.

Милослава

Минодбра див. Нимидора

Мирослава

Михайлйна

Мілена

Млада

Модеста

Мокрйна

Мотрбна

Мстислава

Муза

Надія -ї, -єю, кл.

Наша

Настасія див. Анастасія

Наталія -ї, -єю, кл. -є, Наталя, -і,

ор. -ею, кл. -лю / Наталка, -и, д. і

м. -ці Неллі невідм. Неля -і, ор. -ею, кл. -лю Неоніла

Нимидора / Минодбра Ніка -и, д. і м. -ці Ніла Ніна

Нінель -і, ор. -ллю, кл. -еле Нбнна

Одарйна, Одарка див. Дарйна Оксана і рідше Океанія -ї, -єю, кл. -є,

Ксенія Олександра / Олександрйна Олексія -ї, -єю, кл. -є Олена Олеся -і, -ею, кл.

445

Додаток

Олімпіада

Олімпія -і, -єю, кл.

Ольга -и, д. і м. -зі

Оляна див. Уляна

Онйсія -ї, -єю, кл.

Ореста

Орйна / Орися -і, -ею, кл. -сю

бсипа див. Йосипа

Павла

Павлйна

Пальмйра

Парасковія -ї, -єю, кл. -є, Параскева і

Параска, -и, д. і м. -ці Парфенія -ї, -єю, кл. -є / Парфена Пелагїя -ї, -єю, кл. і Пелагея Петрйна / Петрана Пібнія -ї, -єю, кл. -є Платонйда

Поліксенія -ї, -єю, кл. -є і Поліксена Поліна

Рада

Радислава

Раїна

Раїса

Раймбнда

Регіна

Рената

Рймма

Рогнща

Рбза

Розалія -ї, -єю, кл.

Роксана

Роксолана / Роксоляна

Романія -ї, -єю, кл. і Романа

Ростислава

Ружена

Руслана Руфіна

Савіна / Сабіна

Саломея див. Соломія

Світлана

Світозара

Свобода

Святослава

Севастяна / Севастіана

Северйна

Секлета

Семена

Серафима

Сільвія -ї, -єю, кл. -є / Сільва

Сніжана

Соломія -ї, -єю, кл. -є і Саломея

Софія -ї, -єю, кл.

Станіслава

Стелла

Степанйда, Стефанида, Стеха / Стефа

Степанія -ї, -єю, кл. -є, Стефанія,

Стеха / Стефа Сусанна

Таїсія -ї, -єю, кл. -є / Така

Тамара

Таміла / Томіла

Текля -і, ор. -ею, кл. -ле / Векла

Теодбзія, Теодбзя див. Феодосія

Теодбра

Теоктйста див. Феоктйста

Теофіла див. Феофіла

Тереза / Терезія -ї, -єю, кл.

Тетяна

Тодбра див. Федора

Тодбска, Тодбська див. Феодосія

Томіла див. Таміла

446

Додаток

Улита

Уляна / Оляна

Устйна / Юстгіна

Фаїна

Федора, Тодбра

Феодосія -ї, -єю, кл. -є, Теодозя, Феодосія, Федбся, -і, -ею, кл. -ю, Федбска, -и, д. і м. -ці, Федоська, Тодбся, Тодбска, Тодбська

Феоктйста / Теоктгіста

Феофанія -ї, -єю, кл.

Феофіла / Теофїла

Філарета

Флора / Флбрія -ї, -єю, кл.

Флорентйна

Флбрія див. Флора

Фросйна див. Єфросйнія

Харйта

Харитйна / Харйтя, -і, -ею, кл.

Хрйса

Хрйсія -ї, -єю, кл.

Христйна / Хрйстя, -і, -ею, кл.

Цецілія -ї, -єю, кл.

Чеслава

Юзефа

Юлія -ї, -єю, кл. -є і Юлйна Юнія -ї, -єю, кл. -є Юстйна див. Устйна Юхймія -ї, -єю, кл. -є, Юхима, Юхимйна

Ядвіга -и, д. і м. -зі

Якилйна див. Килйна

Яна

Яніна

Ярйна див. Ірина

Ярослава

Наукове видання СЛОВНИКИ УКРАЇНИ

ГОЛОВАЩУК Сергій Іванович

словник-довщник

З УКРАЇНСЬКОГО

ЛІТЕРАТУРНОГО

СЛОВОВЖИВАННЯ

Видавництво "Наукова думка"

Оформлення художника М.А. Панасюк

Художній редактор І.її. Савіщька

Технічний редактор Т.М. Шендерович

Коректор Е.В. Малиновська

Оператор В.Г. Каменькович

Комп'ютерна верстка Т.О. Ценцеус

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]