Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цельний курсовой сюда.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
532.99 Кб
Скачать

2.4. Методи іхтіологічних досліджень

Збір та обробку іхтіологічних проб проводили загальноприйнятими методами. Матеріали для іхтіологічних досліджень збирали під час проведення науково-дослідних ловів у весняно-літній та осінній періоди на КСП у селах Одинківка (Самарська затока) і Військове (нижня частина водосховища).

Матеріали для визначення показників плодючості відбирають одночасно із взяттям проб для встановлення віку і росту. Рибу розтинають для визначення статі, відбору проб для встановлення плодючості і живлення.

Послідовність відбору ікри риб:

  1. Добути яєчник (сім’яник) із розітнутої риби, видалити з нього жир.

  2. Зважити яєчники самок і сім’яники самців риб. Яєчники і сім’яники масою більше 1000 г зважують з точністю до 1 г, 500-1000 г – до 0,5 г, менше 500 г – до 0,1 г.

  3. Взяття наважки для підрахунку ікри риб. Масу наважки, яку беруть із середини гонади, залежить від розміру ікри. При діаметрі ікри 0,4 – 0,7 мм (миньок) наважка становить 0,25-0,50 г, при діаметрі 1-2 мм – 0,5-1,0 (500-700 ікринок в наважці), при діаметрі близько 5 мм - 10-20г (50-200 ікринок у наважці).

  4. Наважку у порційно-нерестуючих риб беруть з кожної порції. При діаметрі ікри 1 мм наважка з першої порції становить 0,5-1,0 г, з другої – наважку зменшують до 0,3-0,5 г.

  5. Яєчник і сім’яники риб слід зважувати з точністю до 0,1 г. Наважку з яєчників зважують з точністю до 0,001 г, у великих риб – з точністю до 0,005 г.

  6. Наважку етикетують з відповідними запасами, загортають у марлю і поміщають в ізотонічний розчин 4 %-ного формаліну.

При визначенні ступеню зрілості статевих продуктів риб, необхідно користуватись наступною схемою (Г.В.Никольский).

Стадія І. Статеві продукти нестатевозрілих особин. Статеві залози нерозвинуті, погано прилягають до порожнин тіла і являють собою довгі вузькі шнури або стрічки, по яких неможливо неозброєним оком визначити стать.

Стадія II. Статеві продукти дозріваючих особин або особин в яких розвиваються статеві продукти після викидання ікри. Статеві залози почали розвиватися. На шнурах утворюються видимі потовщення, в яких розпізнаються яєчники і сім'яники, що визначають стать. Ікринки невидимі неозброєним оком. Яєчники (ястики) від сім'яників (молоки) відрізняються тим, що вздовж них на стороні, що звернена до середини тіла проходить досить помітна кровоносна судина; на сім'яниках цих великих судин немає. Статеві залози малі і не заповнюють порожнину тіла.

Стадія III. Статеві продукти особин, у яких статеві залози хоч і не дозріли, але досить розвинуті. Яєчники значно збільшені, заповнюють до 1/3 черевної порожнини і заповнені дрібними непрозорими білуватими ікринками, що легко розрізняються неозброєним оком. Якщо розрізати яєчник і поскребти ножем по оголених ікринках, то вони важко відриваються від внутрішніх перегородок і завжди утворюють жмут по декілька штук разом.

Сім'яники мають більш розширену передню частину і звужуються назад. Поверхня їх рожева, а в деяких риб червонувата від численних дрібних розгалужених кровоносних судин. При поперечному розрізі сім'яника краї його не округлюються і залишаються гострими.

В цій стадії риби знаходяться досить довго; багато видів (сазан, лящ, плітка та ін.) - з осені до весни наступного року.

Стадія IV. Статеві продукти особин, в яких статеві органи досягли максимального розвитку і статеві продукти цілком дозріли. Яєчники дуже великі і заповнюють 1/3 черевної порожнини. Ікринки великі, прозорі і при натискуванні на черево риби легко витікають і відділяються поодинці.

Сім'яники білого кольору позбавлені кровоносних судин і наповнені рідкими молоками, які при легкому натискуванні на черевце витікають. При поперечному розрізі краї його одразу ж округлюються і поверхня розрізу заливається рідким вмістом. Ця стадія нетривала і швидко переходить в наступну.

Стадія V. Статеві продукти витікають при легкому поглажуванні черевця;

об'єм гонад від початку ікрометання до його кінця швидко зменшується. Стадія короткочасна.

Стадія VI. Вибій. Статеві продукти виметані. Порожнина тіла довго позаповнюється внутрішніми органами. Спостерігається запалення статевого отвору; в статевих залозах поодинокі залишки ікринок і молок.

Через декілька днів запалення проходить і статеві залози переходять у стадію II.

Якщо статеві продукти знаходяться в проміжній стадії і їх важко визначити, то позначення складається з двох цифр, з'єднаних знаком тире, але при цьому та стадія, до якої розвиток статевих продуктів стоїть ближче, ставиться на початку.