Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне плани с.з К.М. Microsoft Word.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
622.08 Кб
Скачать

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Цивільне право

ПЛАНИ

СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

для студентів 3 курсу юридичного факультету

Дніпропетровськ – 2011

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Затверджую”

Перший проректор

Дніпропетровського

гуманітарного університету

Г.М. Богуславський

„_____”_______________2011р.

ПЛАНИ

СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

з дисципліни

«Цивільне право»

Напряму підготовки 6.030401 «Право»,

освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»

С Х В А Л Е Н О

Вченою радою університету

« 31» березня 2011 р.

Протокол № 3

Дніпропетровськ – 2011

План семінарських занять та самостійної роботи студентів з дисципліни “Цивільне право” / Укладач: Богуславський М.Г. – кандидат юридичних наук, завідуючий кафедри цивільно-правових дисциплін, Дніпропетровський гуманітарний університет. 2011р. – 82с.

Рецензент:

Лещенко Д.С. - кандидат юридичних наук, доцент, начальник кафедри цивільного права та процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Чабаненко М.М. - кандидат юридичних наук, начальник кафедри трудового та аграрного права Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Методичні поради до семінарських занять та самостійної роботи

Цивільне право — одна з основних фундаментальних дисциплін, які вивчаються у вищих навчальних закладах юридичного профілю.

В умовах кардинального реформування соціально-економічних відносин в нашому суспільстві відповідно зростає і роль цивільного права як основного регулятора товарно-грошових відносин.

Студенти повинні чітко засвоїти загальновизначені цивілістичні постулати, опанувати цивілістичний інструментарій, вміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання цивільно-правових засобів. За цих умов набуті ними знання та практичні навички не застаріють й при прийнятті нових нормативно-правових актів.

Семінарські заняття у навчальному процесі проводяться для поглибленого вивчення цивільного та сімейного права та опанування його методологічних засад. Цей вид навчального заняття, в якому викладач організовує обговорення студентами питань програмного матеріалу.

Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до науки і наукових досліджень, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, формуванню навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії.

Семінарські заняття є важливим чинником для перевірки знань студентів.

Мета семінарських занять - допомогти студентам опанувати курс цивільного та сімейного права, засвоїти предмет цих наук, їх місце у повсякденному житті.

Основні завдання семінарських занять полягають у засвоєнні теоретичних положень цивільного та сімейного права. У процесі обговорення, студенти навчаються формулювати і викладати свої думки і висновки, застосовувати теоретичні положення відповідно до практичних вимог законодавства в Україні.

Основою ефективного розгляду положень цивільного та сімейного права на семінарських заняттях є вивчення лекційного матеріалу та самостійна робота студентів. Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошит самопідготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов'язково необхідно з'ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. В такому випадку варто скористатися словниками чи іншими офіційними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти мусять використовувати інші джерела та особливо періодичні видання. Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак, але й розуміння різних точок зору провідних вчених.

Готуючись до семінару необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам, та засвоїти їх.

Розгляд семінарських занять або окремих їх питань може відбуватись в різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, проведення письмових контрольних робіт та ін. Реферати, які передбачені планами семінарських занять, заслуховуються і обговорюються в ході відповідних занять або перевіряються викладачем.

На практичних заняттях ми пропонуємо теми, обов'язкові, на нашу думку, для вивчення. Виконання завдань покликано сприяти розвитку у студентів аналітичного мислення, уміння самостійно працювати з нормативними актами, систематизувати отримані знання. Для вироблення у студентів практичних навичок викладач з власного розсуду пропонує їм вирішити задачі, що являють собою конкретні справи з практики судів. Студент повинен дати теоретичний аналіз ситуації і рішення суду по справі.

При вирішенні задачі рекомендується:

  • визначити до якої теми курсу відноситься задача;

  • дати аналіз фактичних обставин, які викладені в задачі;

  • визначити коло нормативних актів, які необхідно вивчити;

  • керуватися конкретними нормами Цивільного кодексу України, постановами Пленуму Верховного Суду України з цивільних справ, роз'ясненнями президії Вищого господарського суду України;

  • при посиланні на нормативно-правовий акт (закон, постанову, інструкцію) необхідно вказати ким і коли він був прийнятий, де опублікований, зазначити статтю, пункт, частину.

При обґрунтуванні рішення не слід посилатися на навчальну літературу чи коментарі.

Основні питання тем обов'язково вносяться до переліку питань, які включаються до екзаменаційних білетів.