Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗ_МОДУЛЬ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
108.49 Кб
Скачать

8

1. Типові завдання з оцінки радіаційної обстановки у разі аварії на аес.

3.9. Оцінка радіаційної обстановки при аварії на АЕС

У випадку аварії на АЕС або зруйнування її у воєнний час обов'язковою умовою є оцінка радіаційної обстановки методом прогнозування або за даними радіаційної розвідки масштабів і ступеня радіоактивного забруднення місцевості й атмосфери. Оцінка проводиться з метою визначення впливу радіоактивного забруднення місцевості на дії населення і обґрунтування оптимальних режимів його діяльності.

Основними завданнями оцінки радіаційної обстановки при аварії на АЕС є:

— контроль викидання радіоактивних речовин з реактора;

— контроль поширення радіоактивних речовин, швидкість і масштаб їх перенесення;

— контроль забруднення радіонуклідами сільськогосподарських і лісових угідь та водойм;

— контроль вмісту радіоактивних речовин в урожаї, продуктах харчування, кормах, воді;

— індивідуальний дозиметричний контроль населення й особового складу формувань цивільного захисту.

2. Режими радіаційного захисту населення і територій у нс.

Під режимом радіаційного захисту населення, робітників та службовців

об’єкта економіки, а також особового складу невоєнізованих формувань ЦО розуміють такий порядок роботи та використання засобів і способів захисту в зонах радіаційного забруднення, який виключає радіоактивне опромінювання людей понад допустимих норм та скорочує до мінімуму вимушену зупинку виробництва.

Для захисту населення передбачено три типових режиму радіаційного захисту;

N1 - застосовується для населених пунктів, в яких населення проживає в основному в дерев'яних будинках (з коефіцієнтом послаблення радіації в 2-3 рази);

N2 - передбачений для населених пунктів, де жителі проживають в кам'яних одноповерхових будівлях, що забезпечують ослаблення радіації в 10 разів;

N3 - передбачений для населених пунктів, де населення проживає в мжогоетажних кам'яних будівлях, що забезпечують ослаблення радіації в 20-30 разів.

При цьому необхідно пам'ятати, що підвали житлових будинків істотно знижують рівень проникаючої радіації (від 7 разів в дерев'яних одноповерхових будинках до 400 разів у багатоповерхових кам'яних).

Будь-який з цих трьох режимів припускає трьохетапний порядок поведінки в зоні ураження;

а) перший етап - це період часу, протягом якого треба постійно перебувати у сховище;

б) другий етап - включає час, протягом якого треба знаходиться по черзі в притулок і в своєму будинку (квартирі);

в) третій етап - це час перебування тільки в своєму будинку (квартирі) з короткочасним виходом на вулицю (не більше ніж на 1 годину).

Тривалість кожного етапу залежить від ступеня захисту людей від радіації, яку забезпечують притулок і житлове приміщення, а також від рівня радіації в районі зараження і часу його спаду. Рівень радіації можна орієнтовно оцінити виходячи з того, що вже через 7 годин після ядерного вибуху рівень радіації зменшується в 10 разів, через добу - в 45 разів, через дві доби - у 100 разів, а через два тижні - в 1000 разів. Тривалість перебування в притулок визначається штабом ЦО та НС в залежності від радіаційної обстановки. Використовуючи довідкові таблиці та наявну інформацію з радіаційну обстановку, можна самостійно визначити час перебування в притулок або в іншому захисній споруді (ПРУ, підвалі і т.п.)..