Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП Методичні поради до виконання курсових робіт...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

ВНПЗ ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ЗАГАЛЬНОПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Цивільне право України

Тематика курсових робіт і методичні рекомендації

щодо написання

для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ

2008 р.

ВНПЗ „ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

„Затверджую”

Ректор Дніпропетровського

гуманітарного університету

П.Я.Мінка

„_____”__________2008р.

Тематика курсових робіт і методичні рекомендації щодо написання

“Цивільне право України”

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів “молодший спеціаліст” за спеціальністю “Правознавство” та „бакалавр” з напряму „Право”

С Схвалено

Вченою радою університету

27 березня 2008р.

Протокол №3

Тематика курсових робіт і методичні рекомендації щодо написання з дисципліни ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО УКРАЇНИ / Укладачі:: Берестова Ірина Юріївна кандидат юридичних наук – Дніпропетровськ: Дніпропетровський гуманітарний університет, 2008.- 9 с.

Рецензенти:

Якименко Л.П., кандидат економічних наук, начальник кафедри економічної безпеки Дніпропетровського державного Університету внутрішніх справ;

Кравченко В.В., кандидат юридичних наук, доцент (Інститут економіки та права “КРОК”)

Методичні поради до написання курсових робіт з дисципліни «цивільне право україни»

Підготовка й написання курсової роботи містить наступні етапи:

  • вибір теми курсової роботи та її реєстрація у відповідального методиста заочного навчання;

  • складання бібліографічного списку по обраній темі;

  • вивчення навчальної літератури та наукових видань (монографій, періодичних видань), нормативних актів і матеріалів практики з проблеми, яка розглядається;

  • складання плану роботи та його узгодження з науковим керівником;

  • написання курсової роботи та її оформлення;

  • подання курсової роботи на кафедру для рецензування;

  • захист курсової роботи.

Підготовка курсової роботи починається з вибору теми.

Тема курсової роботи обирається студентом з переліку тем, затверджених кафедрою за його порядковим номером у списку академічної групи. Під час вибору теми доцільно враховувати не тільки особисту зацікавленість певною юридичною проблемою, а також наявність необхідної літератури. Заради цього необхідно проконсультуватися з викладачем кафедри, який допоможе студентові визначитися з темою роботи з урахуванням рівня його підготовки, схильності, запитів та побажань.

Але студент має право за письмовою та з дозволу наукового керівника обрати іншу тему, яка його особисто зацікавила і яка не повинна виходити за рамки навчальної програми з Цивільного права України і не передбачена запропонованою тематикою курсових робіт. Письмова заява про зміну теми курсової роботи, в якій надано дозвіл на таку зміну науковим керівником, подається разом з курсовою роботою на рецензування.

Досвід свідчить, що курсові роботи, які виконуються по темах, що обрали студенти самостійно, виявляються більш змістовними.

Самовільна зміна теми курсової роботи без дозволу наукового керівника не дозволяється. Відсутність узгодженої заяви про зміну теми курсової роботи є підставою для незарахування курсової роботи. В цьому випадку студенту необхідно надати курсову роботу тема якої відповідає теми з переліку тем, затверджених кафедрою за його порядковим номером у списку академічної групи.

Обрана тема реєструється у відповідального методиста заочного навчання, а за студентом закріплюється науковий керівник з числа науково-педагогічного складу кафедри. З науковим керівником студентові, в період усього часу написання курсової роботи, слід підтримувати тісний контакт.

Починати дослідження доцільно з вивчення основоположних питань з даної проблеми, що досягається шляхом опрацювання конспекту лекцій, відповідних розділів підручників, наукових публікацій. Після цього, за погодженням наукового керівника, студент складає приблизний план, підбирає й вивчає спеціальну літературу, нормативні матеріали та інші джерела.

Під час самостійного вивчення літератури бажано робити виписування та позначки, групувати матеріали по визначеним питанням і добирати приклади з правотворчої і правозастосовчої практики для ілюстрації теоретичних положень.

Після вивчення літератури студенту слід переходити до складання розгорнутого плану курсової роботи, у якому відобразити конкретний перелік питань, які характеризують проблему в цілому. Підготовка розгорнутого плану дозволить подалі уникнути можливих повторень та пропусків, забезпечить послідовне викладення матеріалу. Кінцевий варіант плану курсової роботи узгоджується з науковим керівником.

Після складання та затвердження плану курсової роботи студент приступає до викладення матеріалу в чорновому варіанті. При цьому слід пам'ятати, що текст наукової роботи, особливо в області Цивільного права України, повинний відрізнятись високою культурою письмової мови, правильним використанням юридичної термінології і грамотним оформленням науково-довідкового апарату.

Неприпустиме механічне (без оформлення цитат) переписування матеріалу з першоджерел. При виявленні порушення цієї вимоги, викладач повертає наданий варіант роботи для повторного написання.

Написання курсової роботи доцільно починати зі вступу, завдання якого - викласти суть проблеми, розгорнуте викладення і конкретизація якого складає основний зміст роботи, обґрунтувати її актуальність, об’єкт, предмет дослідження, мету, теоретичне та практичне значення обраної теми, а також задачі, які ставить перед собою автор та методологію дослідження. Обсяг вступу, як правило, не повинен перевищувати 2-3 сторінок.

Основна частина роботи викладається послідовно, відповідно до плану. Питання роботи повинні бути логічно пов'язані між собою і розкривати тему в цілому. Необхідно по кожному питанню плану робити висновки. Тема вважається розкритою, якщо в ній логічно, у передбаченій планом послідовності з використанням рекомендованої літератури, нормативного матеріалу та матеріалів практики охарактеризовані всі основні питання плану. Обсяг основної частини складає 20-25 друкованих сторінок або 35-40 рукописних сторінок.

Логічним завершенням курсової роботи є висновки, які відображають рівень і якість виконання автором задачі, які він зазначив у вступі до курсової роботи. Слід пам'ятати, що висновки, зроблені наприкінці кожного питання, мають особливий характер і не повинні повторюватися в загальних висновках.

Загальні висновки курсової роботи й узагальнення в висновках синтезують усі раніше зроблені висновки по окремих питаннях. Приблизний обсяг висновків не повинен перевищувати 1,5-2 сторінки.

Однією з суттєвих вимог написання курсової роботи з курсу “Цивільного права України” являється те, що при викладі теми обов’язковим є наведення прикладів практики застосування чинного законодавства (зі змінами та доповненнями на момент проведення автором наукового дослідження) до того чи іншого питання курсової роботи.

Після того, як робота написана в чорновому варіанті, автор повинен уважно прочитати її, перевірити стиль, логіку викладення матеріалу, виявити й усунути допущені помилки і суперечності та переписати або надрукувати роботу начисто. Зроблена робота подається на рецензування кафедрою.