Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 5 Орг і ткан ім. сист (119-171 стр.).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
414.21 Кб
Скачать

5.4.3. Тимус

Тимус (вилочкова залоза) є одним з головних первинних оранів імунної системи. Завдяки роботам Дж. Мілера (1961) та Ф. Бернета (1964) була встановлена провідна роль цього органа у формуванні лімфатичної системи та імунітету.

Тимус закладається на першому місяці ембріогенезу з ектодерми 3-го та 4-го зяберних (бронхіальних) карманів, як і щитовидна та паращитовидна залози. Тому тимус вважають ендокринним органом. Формування його закінчується до 4-го місяця утробного життя. У новонароджених вага тимусу становить 0,5% від загальної ваги тіла і приблизно відповідає масі селезінки. Після народження тимус росте повільніше і досягає максимальних розмірів та розвитку у віці 9-12 років – на початку статевого дозрівання. Далі настає поступова інволюція органа і заміщення лімфоїдних клітин на жирові. У 17 років лімфоїдна паренхіма становить вже тільки 50-55% від загальної ваги тимуса, а у 60 років – всього 10%, тому у людей похилого віку відзначається деякий дефіцит клітинного імунітету при збереженні рівня продукції антитіл.

Тимус у людини розташований за грудиною і складається з двох великих долей, які, у свою чергу, поділяються на маленькі дольки, розділені між собою фіброзними перетинками. Окремі дольки включають коркову речовину, що розташована ближче до периферії органу, та мозкову речовину, що лежить ближче до центру. Строму тимуса утворюють епітеліальні клітини відросчастої форми. У тимусі є також міоїдні клітини, які містять м’язові білки -–актин, міозин та ін..

З кровоносної системи по тимічній артерії в орган потрапляють Т-клітини, які сформувалися у кістковому мозку. У корковому шарі вилочкової залози вони перетворюються у тимоцити – попередники Т-лімфоцитів. Далі відбувається їх активне розмноження: клітинний цикл проходить за 3-6 год., дуже значущою є інтенсивність мітозів. У корковому шарі можна спостерігати утворення пакетів Кларка, які включають декілька десятків тимоцитів навколо одного-двох макрофагів. На цій стадії тимоцити дуже чутливі до впливу гормонів кори надниркових залоз, адрено-кортикотропного гормону гіпофіза (АКТГ), руйнуються під дією гідрокортизону та іонізуючого випромінювання. На поверхні коркових тимоцитів можна виявити специфічні антигени, за якими незрілі тимоцити відрізняються від Т- та В-лімфоцитів.

Дозрівання Т-клітин до зрілих Т-лімфоцитів, вірогідно, відбувається під впливом гуморального фактора, який синтезується клітинами тимічного епітелію, та пов’язане з міграцією тимоцитів в мозковий шар. Секреторні епітеліальні клітини тимуса зустрічаються як в корковому, так і в мозковому шарі. У корковому шарі вони представлені так званими клітинами-доглядальницями (від англ. nurse cells), які ніби “обіймають” та “баюкають” тимоцити. Саме вони виділяють гормональні фактори, які призводять до перетворення тимоцитів у Т-лімфоцити. У мозковому шарі виявляються острівці із скручених епітеліальних клітин – тільця Гассаля, які, можливо, теж беруть участь у продукції гормонів тимуса. Зрілі Т-лімфоцити надходять з мозкового шару в кров та потрапляють в рециркуляцію. У тимусі утворюється до 70% всіх лімфоцитів.

У тварин, в яких був видалений тимус, а також при недорозвиненні цього органа спостерігається дегенерація всієї лімфоїдної системи: атрофуються лімфовузли, селезінка, а в подальшому розвивається загальне виснаження, спостерігається низькорослість, випадіння вовни, волосся, відзначаються дерматити, діарея, лімфопенія, нейтрофільоз, знижуються імунні реакції та особливо гіперчутливість повільного типу. Це отримало назву wasting-синдрому.

На цей час виділено та охарактеризовано більше 20 імунологічно активних факторів та гормонів тимуса пептидної або білкової природи, молекулярна маса яких коливається від 700 до 12000 Д. Найбільше практичне значення мають тимозин, що бере участь у дозріванні Т-лімфоцитів; тимопоетин і його аналоги; тимулін – комплекс сироваткового тимусного фактора з цинком; комплекс поліпептидів, поліфункціональний фактор тощо. Клітинами тимуса продукуються також інтерлейкіни (IL-1, 3, 6, 7), а також фактор, що стимулює до розмноження гранулоцити та макрофаги. Доведено тісний зв’язок тимуса з гіпофізом, а також з процесом старіння. Тимус є своєрідним біологічним годинником. Видалення тимуса призводить до передчасного старіння у мишей, введення екстрактів тимуса, навпаки, запобігає старінню.

У тимусі відсутній або дуже послабленний імунологічний контроль над клітинними перетвореннями, тому клітини тимуса частіше, ніж інші лімфоцити, трансформуються у лейкозні.