Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
738.82 Кб
Скачать

Освітня галузь “Технології”

Метою освітньої галузі “Технології” є формування і розвиток в учнів проектно-технологічної та інформаційно-комунікаційної компетентностей для реалізації їхнього творчого потенціалу і соціалізації у суспільстві.

Предметна проектно-технологічна компетентність полягає у здатності учнів застосовувати знання, уміння й особистий досвід в предметно-перетворювальній діяльності.

Предметна інформаційно-комунікаційна компетентність полягає в здатності людини використовувати інформаційно-комунікаційні технології та відповідні засоби для задоволення особистісних і суспільно значущих (у тому числі професійних) завдань у певній предметній галузі.

Освітня галузь технологія реалізується через інформаційно-комунікаційний та технологічний компоненти.

Всі змістові лінії галузі сприяють розвитку ключових і предметних компетентностей, ґрунтуються на принципах перспективності і наступності між початковою, основною і старшою школами.

Змістове наповнення предметів освітньої галузі “Технології” має чітко виражену прикладну спрямованість і реалізується здебільшого на основі практичних методів і форм організації занять.

Інформаційно-комунікаційний компонент

Формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів відбувається в рамках системно-діяльнісного підходу, в процесі вивчення всіх без виключення предметів навчального плану, а його результат є інтегративним. Внесок кожного навчального предмета у формування інформаційно-комунікаційної компетентності учня має бути передбачений навчальними програмами всіх предметів.

Навчання інформатики як важливої складової галузі “Технологія” в навчальних закладах системи загальної середньої освіти спрямоване на формування предметної інформаційно-комунікаційної компетентності й створення передумов для формування ключових компетентностей.

Завданнями навчання інформатики в основній школі є формування в учнів здатностей здійснювати основні операції з інформаційними об’єктами, зокрема:

шукати необхідні відомості, звертаючись до пошукових і експертних систем (у тому числі в мережі Інтернет);

створювати інформаційні об’єкти, записувати, фіксувати, спостерігати, вимірювати у рамках виконання індивідуальних і колективних проектів;

безпосередньо сприймати, оцінювати рівень інформативності інформаційного об'єкта, висувати і перевіряти нескладні гіпотези навчально-пізнавального характеру; створювати, опрацьовувати й використовувати інформаційні об’єкти;

використовувати засоби особистої комунікації, в тому числі електронного листування;

планувати, організовувати індивідуальну і колективну діяльність в інформаційному середовищі.

У галузі теоретичної інформатики учні:

одержують уявлення щодо інформаційних процесів у живій природі, суспільстві, техніці, основ процесів управління, прийняття рішень, основних принципів роботи засобів інформаційних технологій;

ознайомлюються з інформаційним моделюванням як методом пізнання.

У галузі соціальної інформатики учні:

отримують уявлення про роль інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій у розвитку сучасної цивілізації, інформаційній інфраструктурі суспільства, взаємодію людини із засобами масового інформування, з їх основними видами;

засвоюють юридичні, етичні і моральні норми роботи з інформаційними даними і програмними продуктами, основи особистісної медіакультури;

отримують уявлення про інформаційну безпеку суспільства й особистості, безпечну й ефективну взаємодію із сучасною системою медіа.

Завданнями навчання інформатики в старшій школі є формування в учнів здатностей:

виявляти й аналізувати інформаційні процеси в технічних, біологічних і соціальних системах;

будувати й використовувати інформаційні моделі, а також засоби опису і моделювання процесів і явищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]