Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
738.82 Кб
Скачать

Освітня галузь “Мистецтво”

Основна мета освітньої галузі “Мистецтво” полягає в тому, щоб у процесі сприймання, інтерпретації та оцінювання творів мистецтва, а також практичної діяльності сформувати в учнів систему ключових, міжпредметних естетичних і предметних мистецьких компетентностей як інтегральної основи світогляду, здатність до художньо-творчої самореалізації та культурного самовираження.

Ключовою і водночас пріоритетною для освітньої галузі є загальнокультурна компетентність — здатність застосовувати знання культурного простору, досвід і способи художньо-творчої діяльності, рівень навченості, вихованості та розвитку в будь-якій діяльності людини.

Міжпредметна естетична компетентність — здатність виявляти естетичне ставлення до світу в різних сферах діяльності людини, естетично оцінювати предмети і явища, що формується під час опанування різних видів мистецтва та їх взаємодії.

Предметні мистецькі компетентності — здатність до розуміння і творчого самовираження у сфері музичного, образотворчого та інших видів мистецтва, що формується під час їх сприймання і практичного опанування.

Для досягнення зазначеної мети передбачається виконання таких завдань:

набуття системи знань та вмінь у галузі мистецтва, світоглядних уявлень, креативних і комунікативних якостей;

формування вмінь аналізувати, інтерпретувати та оцінювати твори мистецтва, виявляти їх національну своєрідність;

формування ціннісного ставлення до дійсності і творів мистецтва, розвиток емоційно-почуттєвої сфери учнів;

збагачення духовного світу учнів засобами мистецтва;

виховання здатності до художньо-творчої самореалізації, культурного самовираження, потреби в мистецькій самоосвіті.

Концептуальною ідеєю змісту освітньої галузі “Мистецтво” є цілісний художньо-естетичний розвиток особистості на основі опанування різних видів мистецтва і координації знань, умінь та уявлень, набуття яких необхідне для формування у свідомості учнів полікультурного й поліхудожнього образу світу та відповідного комплексу компетентностей.

Змістовими лініями освітньої галузі “Мистецтво” є: музична; образотворча; культурологічна.

В основній школі зміст освітньої галузі “Мистецтво” спрямований на розширення набутих у початковій школі ключових, міжпредметних естетичних і предметних мистецьких компетентностей у процесі опанування творів мистецтва і художньо-практичної діяльності.

У старшій школі зміст освітньої галузі “Мистецтво” спрямований на формування художнього мислення та світогляду учнів, поглиблення ключових, міжпредметних естетичних і предметних мистецьких компетентностей на основі узагальнення знань і вмінь, набутих в основній школі.

Основна школа Музична змістова лінія

Зміст освіти

Державні вимоги до рівня

загальноосвітньої підготовки учнів

Особистісне художньо-естетичне сприймання музики українських і зарубіжних композиторів в широкому діапазоні її видів, жанрів і форм (хорової, симфонічної, вокальної, інструментальної тощо). Аналіз та інтерпретація інтонаційно-образного змісту музичних творів. Зв’язок музики з іншими видами мистецтва.

Особливості музичної мови. Практичне засвоєння основних музичних понять і термінів.

Розвиток дитячого голосу, виконання народних і професійних (класичних та сучасних) пісень. Вивчення українського фольклору (автентичного та стилізованого).

Елементи гри на музичних інструментах: народних, сучасних (електронних). Імпровізація (вокальна, інструментальна).

Знає основні риси творчості відомих композиторів минулого і сучасності, характерні ознаки народної музичної творчості, виявляє власне естетичне ставлення до неї;

оцінює та інтерпретує зміст музичних творів;

розуміє значення музики в житті людини та суспільства;

уміє аналізувати, інтерпретувати музичні твори, простежувати та усвідомлювати розвиток музичного образу, застосовуючи відповідну термінологію;

застосовує вокально-хорові навички під час виразного виконання народних і професійних пісень, елементарні навички гри на музичних інструментах та імпровізації у процесі творчого самовираження;

виявляє естетичне ставлення до музичного мистецтва, виражає власні оцінні судження у процесі комунікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]