Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravozn2Lekts.doc
Скачиваний:
468
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Змістовий модуль І. Основи теорії права

Тема 1. Основні поняття теорії права

Лекційні та семінарські питання

  1. Місце і роль права в системі соціальних норм. Право і мораль.

  2. Поняття, ознаки, сутність і зміст права, його функції та джерела.

  3. Система права і система законодавства.

  4. Правові норми: поняття, ознаки та структура.

  5. Правові відносини. Юридичні факти.

1. Місце і роль права в системі соціальних норм. Право і мораль

Кожне суспільство має регулювати відносини між людьми. Таке регулювання та охорона суспільних відносин здійснюється за допомогою соціальних норм.

Соціальні норми - це історично зумовлені загальні правила поведінки людей у суспільстві, є результатом свідомої вольової діяльності людини та забезпечуються різноманітними засобами соціального впливу.

Завдяки цим ознакам соціальні норми є важливим регулятором суспільних відносин, активно впливають на поведінку людей і визначають її напрями в різних життєвих обставинах.

Усі соціальні норми мають спільну мету - регулювати поведінку людей, але розрізняються за способами їх утворення і забезпечення, за формами виразу, методами впливу на суспільні відносини.

Розрізняють такі основні види соціальних норм:

  1. юридичні норми (норми права) - це загальнообов'язкове, формально визначене правило поведінки, встановлене або санкціоноване державою і спрямоване на регулювання суспільних відносин шляхом надання їх учасникам юридичних прав і покладення на них юридичних обов'язків.

  2. моральні норми (норми моралі) - це правило поведінки, що ґрунтуються на існуючих у суспільстві уявленнях про честь, гідність, совість, добро і зло, справедливе й несправедливе, гуманне й негуманне та забезпечується, насамперед, внутрішньою переконаністю та силою громадської думки. Норми моралі, зазвичай незафіксовані документально, вони існують як моральні орієнтири у свідомості людей.

3) релігійні норми (норми релігійної моралі) - це правила поведінки віруючих людей, встановлені різними віросповіданнями які склались на вірі в існування Бота. Ця група соціальних норм зафіксована у священних книгах християн, іудеїв, мусульман буддистів - Біблії, Торі, Корані, Ведах, в усних переказах. Норми релігії регулюють відносини віруючих у межах церкви або іншої релігійної організації та порядок відправлення релігійних культів

  1. корпоративні норми (норми громадських організацій політичних партій, інших об'єднань громадян) - це правила поведінки, що встановлюють для своїх членів громадські організації, які держава визнає або навіть надає їм обов'язкового характеру. Ця група соціальних норм знаходить свій вираз і закріплення в правових актах (статути, положення), що видаються відповідними об'єднаннями.

  2. звичаї та традиції - це правила поведінки людей, соціальних груп, що склалися історично в суспільстві внаслідок багаторазового повторення та використання протягом тривалого часу в аналогічних ситуаціях, які закріпилися в свідомості й поведінці людини, стали внутрішньою потребою її психічної діяльності або передаються від покоління до покоління. Звичаї та традиції відрізняються одне від одного ступенем загальності правила поведінки. Традиції вважаються більш загальними правилами ніж звичаї.

Виконання більшості соціальних норм забезпечується недержавними засобами: громадським осудом, санкціями з боку об'єднань громадян, церкви Держава забезпечує тільки норми права.

Отже, право як особливий вид соціальних норм відрізняється від інших соціальних норм взаємозв'язком із державою, напрямками та способами впливу на суспільні відносини.

Серед усіх соціальних норм найбільш поширеними і значущими для суспільства є норми права і норми моралі. Вони взаємодіють у процесі соціального регулювання, їх вимоги в більшості випадків збігаються що забороняє або дозволяє право, те саме засуджує або заохочує мораль.

Водночас норми права і норми моралі мають відмітні ознаки:

1) за походженням - норми права встановлюються, санкціонуються або визнаються державою, а моральні норми формуються у свідомості людей;

  1. за формою зовнішнього виразу - норми права закріплюються у спеціальних державних актах, а норми моралі, як правило, не мають письмової форми і виступають у формі суспільної думки;

  2. за сферою дії - норми права регулюють найбільш важливі суспільні відносини, які піддаються правовому впливу, а мораль може регулювати практично всі суспільні відносини;

  3. за ступенем деталізації - норми права є деталізованими правилами поведінки, а норми моралі не містять точних правил, мають більш абстрактний характер;

  4. за способом забезпечення - норми права забезпечуються примусовою силою держави, а моральні норми - силою громадського впливу (осудженням чи схваленням).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]