Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма ДЕК пед. з окр.методиками 2010.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Питання до державного екзамену з навчальної дисципліни «п е д а г о г і к а»

  1. Вихователь і діти. Вимоги до особистості вихователя.

Коротка історія професії. Характеристика педагогічної діяльності: мотив, мета, предмет, способи здійснення, результат. Професійні функції вихователя. Професіограма вихователя. Права і обов’язки вихователя.

Діти дошкільного віку, їх особливості. Значення дошкільного віку для формування особистості людини. Особистісно-орієнтований підхід до дітей – основна стратегія роботи вихователя сучасного дошкільного навчального закладу.

  1. Актуальні проблеми дошкільної педагогіки на сучасному етапі.

Понятійний апарат педагогіки. Джерела педагогічної науки.

Зв’язок педагогіки з іншими науками. Актуальні проблеми дошкільної педагогіки на сучасному етапі.

  1. Типи дошкільних закладів, їх функції.

Законодавча база дошкільної освіти: „Базовий компонент дошкільної освіти в Україні”, закон України „Про дошкільну освіту”. Система та принципи дошкільної освіти. Типи дошкільних закладів.

  1. Програми виховання і навчання дітей дошкільного віку.

Програма виховання і навчання у дошкільному закладі освіти як документ, що визначає мету, завдання, зміст, засоби навчально-виховного процесу.

Історія створення вітчизняної програми. Сучасні варіанти програм („Малятко”, „Дитина”, „Дитина в дошкільні роки” , „Українське дошкілля” та інші), їх зміст та особливості структури. Державна базова програма, її необхідність, особливості змісту та структури.

  1. Особливості періоду раннього дитинства, його значення в становленні особистості.

Особливості періоду раннього дитинства і його значення. Необхідність виховання дітей з перших місяців життя. Народна педагогіка про виховання дітей раннього віку. Провідна роль сім’ї у виховання дітей раннього віку. Основні педагогічні вимоги до виховання дитини раннього віку у сім’ї і дошкільному закладі. Організація перших днів перебування дитини в дошкільному закладі та робота з батьками в цей період.

  1. Розвиток і виховання дітей першого року життя.

Етапи розвитку дітей першого року життя і завдання виховання. Організація життя і виховання дітей першого року життя.

  1. Розвиток і виховання дітей другого року життя.

Коротка характеристика та завдання розвитку і виховання дітей другого року життя. Провідні лінії розвитку. Особливості побудови та організації режиму дня. Розподіл обов’язків між вихователем та помічником вихователя. Методика проведення режимних процесів. Місце різних видів діяльності дітей, організація та методика їх проведення. Ігри-заняття з дітьми, методика їх організації та проведення.

  1. Розвиток і виховання дітей третього року життя.

Коротка характеристика та завдання розвитку і виховання дітей третього року життя. Зміст роботи з дітьми. Особливості режиму дня і методики проведення режимних процесів. Організація різних видів діяльності дітей. Організація навчання дітей.

  1. Завдання фізичного виховання дітей дошкільного віку.

Фізичне виховання і фізичний розвиток. Значення, завдання й умови фізичного виховання дітей дошкільного віку. Народна педагогіка про фізичне виховання.

  1. Характеристика засобів, спрямованих на охорону здоров’я.

Виховання культурно-гігієнічних навичок. Поняття про культурно-гігієнічні навички, їх об’єм і зміст у різних вікових групах. Умови успішного формування культурно-гігієнічних навичок. Прийоми успішного формування культурно-гігієнічних начинок. Особливості методики формування культурно-гігієнічних навичок у дітей різного віку. Загартування організму дитини. Поняття про загартовуючи вправи. Комплекс загартовуючих процедур (загартуванням повітрям, водою, сонцем).

  1. Педагогічне значення режиму дня та його виконання.

Режим дня дітей. Поняття режиму дня та його значення у вихованні. Режим дня в різних вікових групах. Режим дошкільника в сім’ї. Роль дорослих в організації режиму для дошкільників. Альтернативні підходи до організації режиму дня дітей дошкільного віку.

  1. Мета і завдання розумового виховання дошкільників.

Поняття про розумовий розвиток та розумове виховання. Необхідність розумового виховання дітей у дошкільному віці. Народна педагогіка про розумове виховання дошкільників. Роль розумового виховання в розвитку особистості дитини, у підготовці до школи, завдання розумового виховання. Зміст і засоби розумового виховання дітей.

  1. Система сенсорного виховання в дошкільному віці.

Поняття сенсорного виховання та розвитку. Сенсорне виховання як частина розумового виховання. Зміст сенсорного виховання. Методика сенсорного виховання і різних вікових групах.

  1. Соціальна компетентність дошкільника.

Соціальна компетентність дошкільника. Формування „базисної довіри до світу” – уявлень дитини про надійність дорослих, емоційна близькість з ними. Роль дорослого як „соціального провідника”, зразка для наслідування, організатора соціального досвіду дитини.

  1. Моральне виховання дітей дошкільного віку.

Завдання та засоби морального виховання дошкільників. Гуманний особистісно-орієнтований, народознавчий підходи до дітей – 3 головні принципи морального виховання. Методи морального виховання дітей дошкільного віку, їх поєднання та своєрідність, застосування в кожній віковій групі. Моральне виховання в різних видах діяльності. Роль сім’ї у моральному вихованні дітей.

  1. Народна педагогіка як джерело морального виховання дошкільника.

Значення морального виховання. Необхідність морального виховання з раннього віку. Народна педагогіка про моральне виховання дітей.

  1. Види праці дітей та форми її організації в дитячому садку.

Види і зміст дитячої праці у різних вікових групах. Виховна цінність кожного виду праці. Основні форми організації дитячої праці. Зміст трудових доручень, методика керівництва ними. Види і зміст чергувань дітей, ускладнення обов’язків чергових, організація чергувань і методика керівництва в різних вікових групах.

  1. Ознайомлення дітей з працею дорослих.

Умови трудового виховання. Засоби трудового виховання. Роль сім’ї у трудовому вихованні дітей.

  1. Економічне виховання дошкільників.

Екологічне виховання дошкільника. Завдання екологічного виховання. Виховання у дошкільника почуття господаря своєї країни. Ігри економічного змісту.

  1. Засоби естетичного виховання дітей дошкільного віку.

Зміст естетичного виховання. Завдання естетичного виховання. Основні засоби естетичного виховання. Естетична підготовка вихователя – умова успішного виховання дітей. Методи і форми естетичного виховання. Роль сім’ї у естетичному вихованні дітей дошкільного віку.

  1. Художня діяльність дітей у дошкільному закладі.

Поняття художнього виховання. Необхідність і значення естетичного виховання. Значення свят і розваг для всебічного розвитку дітей.

  1. Організація предметно-ігрового середовища в умовах дошкільного закладу.

Гра – основний вид діяльності дошкільників. Соціальний характер гри. Гра як виховання, умова різностороннього розвитку дітей. С.Ф.Русова про гру. А.С.Макаренко про гру. Роль гри в організації дитячого життя. Взаємозв’язок гри, праці та навчання. Місце гри в педагогічному процесі дошкільного навчального закладу.

  1. Формування творчої гри в дошкільному віці.

Сюжетно-рольові творчі ігри, їх своєрідність, значення у вихованні дітей. Особливості сюжетно-рольових ігор дітей різного віку. Засоби зображення дійсності в грі. Програмні вимоги до розвитку сюжетно-рольових ігор у різних вікових групах.

  1. Дидактичні ігри дошкільників.

Види дидактичних ігор та їх зміст. Місце дидактичних ігор у навчанні. Значення дидактичних ігор у сенсорному розвитку дітей. Підбір дидактичних ігор і керівництво ними у різних вікових групах.

  1. Педагогічне керівництво грою дошкільника.

Педагог як організатор ігрової діяльності дітей, партнер по грі. Створення умов для розвитку гри.

  1. Види іграшок, вимоги до них.

Іграшка – річ матеріальної культури суспільства. Історія походження та створення іграшки. Освітньо-виховне значення іграшки. С.Ф.Русова, А.С.Макаренко про іграшку. Види іграшок та їх характеристика. Вимоги до іграшок.

  1. Зміст і методи навчання дітей дошкільного віку.

Поняття про методи і прийоми навчання. Класифікація методів і прийомів навчання. Характеристика методів і прийомів навчання. Вибір і поєднання різних методів і прийомів навчання залежно від змісту навчального матеріалу, вікових та індивідуальних можливостей дітей.

  1. Форми організації навчання в дошкільному закладі.

Поняття про організаційні форми навчання. Заняття як форма організації навчання. Місце занять у режимі дня. Гігієнічні та дидактичні вимоги до організації занять. Види занять в сучасних дошкільних закладах. Використання дітьми знань, умінь і навичок, одержаних на заняттях, в ігровій, трудовій діяльностях. Навчання в повсякденному житті. Особливості організації навчання в повсякденному житті у різних вікових групах.

  1. Форми і методи співробітництва дитячого садка і сім’ї.

Завдання дошкільних навчальних закладів у роботі з сім’єю: індивідуальні форми роботи, колективні форми роботи. Нестандартний підхід до роботи з батьками. Батьківський комітет: функції, склад, зміст роботи. Педагогічна пропаганда серед населення.

  1. Наступність у роботі дитячого садка і початкової школи.

Наступність в роботі дошкільного навчального закладу і школи, її суть і значення. Своєрідність підготовки дітей до школи. Показники готовності дитини до навчання в школі. Знайомство дітей старшого дошкільного віку зі школою, виховання інтересу до школи і навчання.