Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК психологія, д.в.,2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ «Криворізький національний університет»

Криворізький педагогічний інститут

Кафедра дошкільної освіти

ЗАТВЕРДЖЕНО” „ЗАТВЕРДЖЕНО”

науково-методичною радою Вченою радою університету

Протокол № __ від __________ Протокол № __ від _________

П Р О Г Р А М А

до державного іспиту

П с и х о л о г і я”

для студентів 4 курсу денного відділення

спеціальності 6.010101 - „Дошкільна освіта”

Кривий Ріг

2012

Програма до державного екзамену „Психологія” для студентів 4 курсу денного відділення спеціальності 6.010101 – „Дошкільна освіта” /Укладачі О.В.Ковшар, О.Ю. Горбачова, К.Є.Суятинова . – Кривий Ріг: КПІ, 2012.

Укладачі:

Ковшар Олена Вікторівна – канд. пед. наук, доцент, завідувач кафедри дошкільної освіти;

Горбачова Ольга Юріївна асистент кафедри дошкільної освіти;

Суятинова Катерина Євгеніївна – асистент кафедри дошкільної освіти.

Затверджено на засіданні кафедри дошкільної освіти. Протокол № 9 від 16 лютого 2012 року.

П р о г р а м а

державного екзамену

з психології

для студентів-бакалаврів 4 курсу денного відділення

спеціальності „Дошкільна освіта”

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Сучасний дошкільний заклад є початковою ланкою освітнього простору, яка закладає фундамент подальшого розвитку та становлення особистості дитини. Саме тому значна увага педагогічного колективу дитячого садка повинна приділятися умовам та засобам, перш за все, адекватного й гармонійного розвитку дитини. Найбільша відповідальність при цьому припадає на діяльність та особливості побудови спілкування вихователя, адже саме з ним дитина проводить більшість часу, перебуваючи у садку.

Дошкільна освіта, будучи обов’язковою для дітей старшого дошкільного віку, забезпечує навчання, виховання й розвиток дітей віком 1-7 років. Це у свою чергу вимагає достатнього рівня психолого-педагогічної компетентності педагогічних кадрів: вихователь повинен вміти організовувати життєдіяльність дітей відповідно віковим та індивідуальним можливостям, орієнтуючись при цьому на зону найближчого розвитку. Вказане вище є одним із завдань підготовки кваліфікованого вихователя, на вирішення якого спрямовані такі навчальні курси, передбачені державним галузевим стандартом підготовки бакалаврів за спеціальністю «Дошкільна освіта»: дитяча психологія, педагогічна психологія. Вказані навчальні курси покликані сформувати у майбутнього вихователя наступні знання: психологічні особливості та рушійні сили психічного розвитку дитини протягом дитинства; специфіка різних періодів та стадій психічного розвитку дітей 1-7 років; онтогенетичні особливості психічних процесів; закономірності розвитку усіх сфер особистості дитини; психологічні особливості різних видів діяльності дітей, їх супровід; психологічні особливості педагогічної діяльності; зміст навчальної діяльності дітей віком до 6(7) років, механізми її становлення та умови ефективного, для розвитку, застосування; вплив сім’ї на розвиток дитини. На сонові цих знань у студентів повинні сформуватися вміння ефективно організовувати навчально-виховний процес та адекватний, віковим нормам, розвиток дитини, своєчасного діагностування відхилень від вікових показників розвитку та корекція їх.

Враховуючи актуальність і необхідність психологічної компетентності майбутнього вихователя та значну теоретико-практичну підготовку в цьому напрямку за період навчання, для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за спеціальністю «дошкільна освіта» введено державний екзамен з психології. До програми державного екзамену включено проблеми дитячої та педагогічної психології.

Розроблена кількість білетів забезпечує одноразовість використання кожного питання, а отже й індивідуальний білет кожному студенту. Білет державного екзамену має таку структуру: два теоретичні питання (запитання з дитячої психології + запитання з педагогічної психології), практичне завдання (розв’язування психологічної задачі). Кожне теоретичне питання має на меті перевірити сформованість психологічних знань студента. Очікувана відповідь має відрізнятися науковістю, обсягом та аналітичним характером. Практичне завдання покликане перевірити наявність у студента вміння орієнтуватися у ситуації та пов’язувати теоретичні знання з практикою, а також творчо підходи до розв’язання психолого-педагогічних ситуацій.