Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природні зони України.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

Природні зони України. Мішані ліси. Рослини і тварини мішаних лісів

Формуємо поняття: природні зони, мішані ліси.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: фізична карта України, глобус, тематичні картки

1 Етап : Мотиваційна і змістова підготовка до засвоєння природничих понять.

Вже з попередніх років ви довідалися, що на Земля має кулясту форму, нахилену вісь і обертається навколо сонця. Через це на її поверхню попадає неоднакова кількість сонячного тепла й світла: біля полюсів менше, на екваторі більше. Тому надзвичайно різноманітна природа Землі: з півночі на південь вона змінюється

Місцевість зі своєрідними порами року, погодою, грунтами, формами земної поверхні, рослинним і тваринним світом називають природними зонами. Вони переходять одна в одну поступово. Свої назви природні зони отримали від домінування на них певної рослинності, наприклад зони пустель, екваторіальних лісів

У північній півкулі, де розташована наша Україна, є такі природні зони:

  • Арктика або арктичні пустелі;

  • Тундра;

  • Лісова зона (тайга і мішані ліси);

  • Степи;

  • Пустелі.

Діти давайте з вами пограємо в гру «Хто заблукав?»

Приготувати картки з тваринами різних природних зон. Тематично показати їх дітям, додаючи одну карточку, яка не властива і діти повинні самі визначити, яка тварина не проживає в тій чи іншій природній зоні.

А зараз ми разом з вами визначимо, які рослини проживають в природних зонах землі. Карточки: полярна береза, ковила, тюльпан, клен, липа, верблюжа колючка.

2 Етап – організація чуттєвого сприйняття

Найбільша природна зона – лісова. Вона простягається широкою смугою від заходу берегів Тихого океану. У Північній частині лісової зони ростуть хвойні ліси (тайга). У південній частині – мішані й широколистяні.

Україна займає досить велику території Євразії, тому природні зони з півночі на південь поступово змінюють одна одну. На території нашої країни є такі природні зони:

  • Мішані ліси;

  • Лісостеп;

  • Степ;

  • Українські Карпати;

  • Кримські гори.

Зони різняться між собою формами поверхні, погодою, рослинним і тваринним світом, видами діяльності людей.

Давайте разом з вами розглянемо карту природних зон України. Які природні зони на карті?

Скільки природних зон ви виділили?

Назвіть природні зони, які ви виділили.

Знайдіть наше місто на карті, в якій зоні воно розташоване?

В яких природних зонах ви були?

Чи відрізняється природа нашого краю від природи краю, де ви гостювали, відпочивали?

«Неповторну красу природи створює цей край. Здавна він славиться могутніми лісами: соснові бори, розкішні діброви, білокорі березняки, а над чудовими озерами і повноводними ріками схиляють свої гілки похмурі вільшняки. Якої тут тільки немає дичини!"

- Поміркуйте, якої зони стосується цей опис природи.

- Знайдіть на карті зону мішаних лісів.

- Як ви розумієте вислів "мішаний ліс"?

20 % всієї території України, її називають Українським Поліссям. До цієї зони входять Волинська, Рівненська, Житомирська, Київсь­ка, Чернігівська області та невеликі території Львівської, Терно­пільської, Хмельницької та Сумської областей (показати на карті).

Рельєф — рівнинний, низовинний (Поліська низовина), в зв'язку з чим землі перезволожені, є болота і заболочені масиви. (показати)Водні ресурси зони досить великі, тут протікають при­токи Прип'яті (Горинь, Стир, Жерев), Ужа, Десни.

Є значні запаси підземних вод, кілька великих озер. (показати)

Перехід від однієї пори року до іншої відбувається поступово. Весна затяжна, із частою зміною холодної і теплої погоди. Сніг тане довго. Літо тепле, але не жарке, дощове. Буває багато гроз: Перехід від літа до осені поступовий, із частим поверненням теплої погоди. Зима м'яка, хмарна, з частими відлигами. Висота снігового покриву сягає у лютому 20-30 см. В цілому кліматичні умови зони лісів сприятливі для сільськогосподарської діяльності. (показати)

Ґрунти тут дерново-підзолисті і болотні. 30% території зони займають ліси. Решта — сільськогосподарські угіддя і болота. (показати)

Треба знати, що зона мішаних лісів, або Полісся, — це територія, 27% якої вкрито лісами, значна частина земель заболочена і надмірно зволожена. Тому цей регіон України має певні особливості у розвитку народного господарства. (показати). Завдяки наявності лісів, покладів торфу та керамічних глин, на Поліссі добре розвинуті торфова, деревообробна, целюлозно-паперова, фарфорово-фаянсова і легка промисловості.

Рельєф – рівнинний;

літо – довге і тепле;

зима – сніжна і м’яка;

ґрунти – болотні;

клімат – помірно-континентальний