Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природні зони України.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

Рослинний світ

Навесні веселить, влітку холодить,

Восени годує, а взимку гріє. (Ліс)

  • Як ви думаєте, про що ми будемо говорити на цій зупинці?

  • Які дерева ростуть в лісах нашої місцевості?

Найпоширеніші в нашій місцевості дубово-соснові ліси. Як вони називаються? (субори)

Значна зволоженість сприяла розвиткові лугової, болотної та лісо­вої рослинності. Полісся — один з найважливіших районів лісових ресурсів України. У ХУІ-ХУП ст. вся територія Полісся на захід від Дніпра була покрита лісами. (показати). Нині лісистість складає ляше 30%. В зоні мішаних лісів переважають бори, субори, березняки. Бори — соснові ліси. (показати). Вони двоярусні, підлісок відсутній. В трав'янисто-чагарниковому покриві, який досить бідний, переважають мохи, лишайники, чорниця, багно, ситник.

Субори розвинуті на більш родючих ґрунтах. (показати). Це ліси — із сосни та дуба звичайного. В підліску ростуть брусниця європейська, крупина ламка, в трав'янистому покриві — копитняк європейський, зірочник лісовий, папороть, орляк звичайний.

Березняки — березові ліси з берези бородавчатої з домішками сосни, дуба і граба. (показати). З. чагарників тут ростуть: горобина звичайна, крупина ламка, верес, плаун, звіробій, моренка пахуча та інші.

Береза – дерево ліричності, краси. Не дивно, що з нею так часто порівнюється жіноча врода. Це єдине в світі дерево з білою корою. Пояснюється це тим, що в корі берези є особлива речовина – бетулін. Якщо в спекотний день доторкнутися до стовбура берези, то можна помітити, що він холодний. Бетулін забарвлює кору в білий колір, а білий колір відбиває сонячні промені. Погано було б берізці без бетуліна: адже кора у неї ніжна і влітку дерево отримувало б сонячні опіки.

На землі є 120 різновидів берізок: Північна берізка – маленька від 30 до 70см, називається карликова. І ця крихітка не боїться ні суворих морозів, ні вітрів. Залізна береза росте на Далекому сході. Кора у неї темно-вишневого, темно-коричневого і навіть чорного кольору. Деревина має таку міцність, як деякі метали. Кам’яна береза – це незвичайне дерево, у якого деревина не лише міцна, а й дуже важка. У воді це дерево іде на дно.

На Україні найпоширеніші два види беріз: бородавчаста й пухнаста. Берези нашої місцевості називаються бородавчастими. Оскільки кора молодих пагонів покрита дрібненькими бородавочками, що зберігаються протягом двох років.

Березу називають деревом чотирьох справ:

перша – світ осіяти,

друга – крик втихомирювати,

третя – хворих зцілювати;

четверта – дотримуватися чистоти.

Світ осіяти – колись давно селянські хати освічувалися березовою скибкою.

Крик втихомирювати – із берести одержували дьоготь, яким змащували колеса возів, карет, які без змащування рипіли і пищали.

Хворих зцілювати – березовий сік, бруньки, кора – добрі лікарські засоби.

Дотримуватися чистоти – це дуже просто. З березових гілочок роблять віники та мітли.

- А скільки пісень складено про берізку, скільки віршів написано, скільки легенд переказано.

Одна дівчинка читає строфу вірша, друга співає строфу пісні про берізку.

Берізонько, берізонько,

Ти, мавко лісова,

Зелені твої кіски

Вітрисько розвіва.

На лугу, на лугу чепурнесенька.

Там берізка стоїть ой тонесенька.

Низько берізонька нахилилася,

Гірко берізонька зажурилася.

  • Яка мета цієї пісні?

  • Наша Україна багата лісами. Чи будуть вони збережені залежить від всіх нас. Адже і нашим нащадкам потрібні будуть цілющі скарби землі. З метою збереження тваринного і рослинного світу в 1968 році створено Поліський заповідник.