Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжн торг / shpors_ШПОРЫ.МТ.276.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
414.72 Кб
Скачать

22. Класифікація та види міжнародних контрактів

Міжнар. контрактце документальне погодження волі двох або декількох суб’єктів з метою виникнення, зміни та припинення взаємних обов’язків. Зн-торг контракт – угода між імп-ром та експ-ром про поставку товарів відповідної якості/кількості та у визначений строк з наступною його оплатою.Є два гол. підходи до класифікації міжнар контрактів(МК) :1.Типізація МК.2.Види МК.Типізація МК. Її осн. ознаками є те, що:-Типи МК можуть бути застосовані для характеристики одного МК.;-МК, як правило, хар-ся за типовими ознаками попарно, на основі концентрації в них протилежного змісту.Осн. критерії поділу МК на типи:1.Виділення суб’єктів МК.2.Фіксуються принципи функц-ня МК.3.Хар-ся функції МК.4.Фіксується час дії МК.5.Фіксується мета та завдання МК.6.Розрізняються типи МК по стр-рі.Осн.типи МК:1.Односторонні МК – одна сторона бере на себе певні обов’язки, а інша приймає права.2.Двосторонні МК – набуття сторонами взаємних прав та обов’язків.3.Благодійні МК – передбачають ситуацію, коли сторона, набуваючи вигоду, її не відшкодовує.4.Формальні МК – передбачають дотримання сторонами всіх формальностей відповідно до вимог міжнар. економічного права та нац. законолавства.5.Реальні МК – передбачають безпосередню передачу товарів, надання послуг без дотримання всіх формальностей.6.Іменні МК – це такі контракти, в яких чітко вказані координати сторін(юридичні назви сторін, адреси сторін, рахунки сторін).7.Безіменні МК – це такі контракти, в яких не вказуються координати сторін. 8.Прості МК – передбачають проведення однієї зн-ек-ної операції. 9.Складні МК – це контракти, які передбачають проведення декількох зн-ек-них операцій. 10.Колективні МК – передбачають, що їх здійснюють декілька суб’єктів ЗЕД.11.Заг. МК – передбачають визначення в якості предмета стратегічної мети зн-ек-ного договору.12.Індивідуальні МК – передбачають, що їх здійснюють два суб’єкти ЗЕД.13.Осн. МК – це такі контракти, які підписуються сторонами і мають юридичну силу.Види контрактів визначаються за критерієм їх конкурентної спрямованості на викор-ня певної форми міжнар. госп-го співроб-ва (МГС).Осн. види МК: 1. Контракт купівлі-продажу товарів.2. Контракт про імпорт обладнання (устаткування).3. Контракт про зустрічну торгівлю.4. Контракт про лізинг.5. Контракт про виконання робіт з матеріалів замовника (давальницької сировини).

6. Контракт комерційного представництва (дилер, дистриб’ютор).7. Контракт про консигнаційний склад.

8. Контракт про технічне обслуговування.9. Контракт про комісію.10. Контракт про кооперацію.11. Контракт про іноземні інвестиції.12. Ліцензійний контракт.13. Контракт про перевезення вантажу.14. Контракт про міжнародну експедицію.15. Контракт про страхування (вантажу, транспортних засобів, кредитів).16. Контракт про ф-ринг.

17. Контракт про контроль якості і кількості товарів у міжнародному бізнесі.

23.Осн. Етапи проведення міжнародної торговельної угоди.

Зовн-торг контракт – це угода між експортером та імпортером на поставку товару відповідної якості і кількості та у визначений строк з наступною оплатою (угода як в письмовій так і в усній формі).Стандартна процедура укладання контракту:1.етап. Встановлення контакту.Шляхи з боку імпортера: звернення з боку покупця із листом-запитом, оголосити тендер, направити потенц постачальнику комерц листа, направити замовлення.Шляхи з боку експортера: -Оферта (пропозиція експортера імпортеру). Може бути направлена 1 покупцю (тверда оферта – встановлює період дії пропозиції якщо ж акцепт не виконано протягом зазначеного терміну, то продавець може бути вільним від зобов’язань ) або декільком (Вільна оферта – відповідь: або акцепт або контроферта, де можуть бути внесені певні корективи);-посилає комерційну пропозицію. Комерційна пропозиція - відповідь на запит імпортера;-приймає участь в тендері;-участь в міжнародних виставках;-направити потенційному покупцю листа, щоб встановити ділові відносини;-розповсюдити рекламу .1 етап (не завжди присутній). Оформлення замовлення – письмова вказівка покупця про поставку йому товару (обумовлюються термін, обсяги, якість товару, форма оплати).2етап. вибір умов поставки, форми розрахунку та виду ціни (най триваліший етап).3етап. Підписання контракту та його виконання .Виконання контракту – забезп. його готовності до відвантаження, транспортування, страхування, митне очищення (декларування вантажу, підтвердження митної вартості, сплата мита та митних зборів).Осн.складова 4 етапу – поставка - момент переходу відповідальності від продавця покупцеві.