Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжн торг / shpors_ШПОРЫ.МТ.276.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
414.72 Кб
Скачать

29.Суть/осн форми торг-посер.Операцій та торг-посер фірм.

Під торгово-посередницькими операціями мають на увазі операції, пов'язані з купівлею та продажем товарів, які виконуються за дорученням вир-ка-експортера незалежним від нього торговим посередником на основі угоди або доручення.До торгово-посер-х належать фірми, які в юр. та госп-кому відношенні не залежать від вир-ка чи споживача товару. Вони діють заради прибутку. Недоліком викор-ня посередників є те, що експортер позбавлений безпосередніх контактів із ринками збуту і повністю залежить від добросовісності посередника. Більше за половину міжнар. товарного обміну здійснюється при сприянні торгових посередників.Зал від х-ру взаємовідносин та функцій видділяють такі типи опер:-з перепродажу (торговий посередник діє від свого імені і засвій рахунок. Види: 1. посередник стосовно експортера є покупцем 2. експортер надає посереднику право продажу на певній території на певний термін, тоді посередник = дилер чи торговець за договором),-комісійні операції (комісіонер здійснює за дорученням комітента угоду від свого імені, але за рахунок клієнта; взаємини регулюються договором комісії. Товар не купує, а заключає договір від імені клієнта, але продає самостійно і сам отримує кошти. Т.ч. він є посередником лише з боку комітента. Також поширеною формою договору комісії є продаж товарів на умовах консигнації. Експортер (консигнант) постачає товар на склад посередника (консигнатора) для реалізації на ринку протягом певного терміну.Консигнатор здійснює платежі консигнанту по мірі його реалізації зі складу. Не продані до встановленого терміну товари консигнатор має право повернути консигнанту. На умовах консигнації реалізовують в основному товари масового попиту. По суті, при консигнації експортер кредитує посередника на середній термін реалізації товару. Неодмінною умовою консигнаційної угоди є збереження за комітентом права власності на товари до їх реалізації покупцям.;-Агентські операції (Агенти діють на ринку в інтересах і від імені експортерів або імпортерів, т. е. принципалов. Агент не бере участь у угоді як сторона. У агентських угодах звичайно обумовлюються повноваження посередників за найбільш істотними умовами зн-ек-них операцій, а також додаткові зобов'язання агентів. ;-Брокерські операції – встановлення через посередника-брокера контакту мід продавцем та покупцем, винятково проводить зведення сторін. Брокер отримує брокеридж – винагорода, фіксована сума чи на основі обсягу угоди.ФІРМИ: -Торговельні: від свого імені і за свій рах. Торгові доми, експортні/імпортні фірми, опт/роздр фірми, стокісти, дистриб’ютори.-Комісійні: комісійні експортні фірми, конфірмаційні будинки, імпортні.-Агентські: експортний агент, агент-резидент, закордонний збутовий/закупівельний агент.-Брокерські.

30. Особливості укладання дилерських та агентськх угод у міжнар практиці

Дилерські – угоди з незалежними від постачальника юр/фіз. особами, які займаються перепродажем їх товарів.

Агентські угоди укладаються між агентом та принципалом та дозволяють агенту реаліз. На певній тер. визначену номенкл. торварів принципала за визнач. винагороду.Угода не обмеж.прав принципала. Агентські угоди надають виробнику можливість вийти на новий ринок,вибрати серед кількох посередників найб. вигідн. партн. Виділяють:простих агент., агент з правом «першої руки», ексклюз.аентів.Брокери-посередники, що реалізовують товари принципала але не є стороною угоди між продавцем та покупцем. Брокер тзнаходить знаходять

зацікавлених продавців та покуц.та сприяють укладанню угоди. Брокер отримує винагороду від сторони що звернул.до нього (продав./покуп.).Брок.угоди можуть бути разові або на певний термін. Брокери співпрац. зі сторонами з приводу кредитування їх для здійсн. угоди.