Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжн торг / shpors_ШПОРЫ.МТ.276.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
414.72 Кб
Скачать

26. Процес підготовки товару до відвантаження.

Процес підготовки товару до відвантаження визначає строки та місце фактичної передачі товару, перелік товаросупровідних документів.Приймання–здавання проводиться за кількістю згідно з товаросупровідними документами, за якістю – згідно з документами, що засвідчують якість товару. У рез-ті здачі-приймання товару покупець отримує можливість здійснювати повний контроль над товаром. Передача товару покупцю здійснюється за рах-к продавця.Приймання–це перевірка відповідності якості, к-сті та комплектності товару його хар-ці та технічних вимогам, що вказані в контракті. У розділі умови приймання – здавання товару фіксується: – порядок здачі приймання; - вид здачі приймання; - спосіб перевірки кількості товару; - спосіб приймання товару за якістю; - метод визначення кількості та якості товару; - ким здійснюється здача-приймання.Попереднє приймання–огляд товару на підприємстві продавця для встановлення відповідності нього кількості та якості умовам контракту. Остаточна здача-приймання встановлює фактичне виконання поставки. Якщо в контракті є посилання на остаточний ха-р приймання, то покупець після цього немає права пред’явити вимоги в разі виявлення недоліків, незалежно від їх хар-ру. Місце фактичної здачі-приймання точно встановлюється договору. Строк здачі за к-стю та якістю зазвичай не збігаються. Покупець зобов’язаний здійснити приймання за к-стю одразу після прибуття товару. Для приймання за якістю зазавичай встановлюється більший строк.ПАКУВАННЯ/МАРКУВАННЯ.Пакув має забезпечити повну сохранність товару при транспортуванні усіма видати трансп та хох роняти товар від атмосф впливів. Пов відповідати вимогам митного режиму/законодавства країни призначення. При пакуванні врах особливості транспортування, клімату, митний режим (напр., якщо митом обл. брутто-вага, має бути легким), заборону на ввіз товару у певній упаковці в деяких країнах, відповідти умовам економічності та екологічності. Пакування – зн (тара), вн (невіддільне від товару).Маркування- необхідні написи, зображення, умовні позначки, що розміщ на упаковці, необх для належного перевезення та здачі товароотримувачу. Має містити: найменування, вага нетто/брутто, номер контракту та наряду, номер даного місця (товарне маркування), найменування країн/пунктів відправлення, маршрут перевантажень (вантажне маркув), транспортне маркув, спеціальне маркув (як поводитись з товаром). Як правило, оговорюється в контракті (якщо не оговорено, мє включати мінімальні необхідні інфо). Такоє оговорюється мова маркування.

27. Документарне оформлення виконання зн-торг угоди.

Зовн-торг контракт – це угода між експортером та імпортером на поставку товару відповідної якості кількості та у визначений строк з наступною оплатою (угода як в письмовій так і в усній формі).Контракт куп-прод відпов до Конвенції про міжнар договори куп-прод може бути укадений у письм, усній, зміш формі формі. Нац зак-во деяких країн (в т.ч. Укр. – закон про ЗЕД) вимаг обов’язкової письм форми договору та всіх виражень наміру (оферта етс).

При уклад зн-торг угоди сторони повинні визначити, право якої країни буде викор для рег-ня форми угоди, а такоє прав/обов’язків. За укр. Зак-вом, права/обов сторін визначаються правом країни, обраної сторонами при укладанні контракту. Зміст контракту складають його умови, про які сторони домов в процесі укладання. Ці умови відобр специфіку взаємин між сторонами і їх особливі вимоги до предмету/порядку виконання контракту. З т.зору обов’язковості умови контракту: ОБОВ’ЯЗКОВІ (якщо одна з сторін не виконує їх, інша має право розірвати контракт і вимагати відшкодування):-найменування сторін;-предмет;-ціна;-умови платежу;-санкції/рекламації;-юр адреси, підписи сторін.ДОДАТКОВІ (при порушенні одної з сторін інша не має права розривати контракт, але може вимагати вик-ня контр зобов’язань і вжити штраф):-здача-прийомка;-страхування;-відвантажуваьні док;-гарантії;-пакування/маркування;-форс-мажор;-арбітраж та ін.З т.зору універсальності: УНІВЕРСАЛЬНІ (здача-прийом, базисні умови поставки, пакув-маркув, умови платежу, гарантії, санкції, рекламації, форс-мажор, арбітраж_. ІНДИВІДУАЛЬНІ: (найменування сторін в преамбулі, предмет, к-ть/якість товару, термін поставки, ціна, юр адреса сторін, підписи).Типовий контракт – зразковий договір або ряд уніфікованих статей, викладених письмово і сформульованих заздалегідь з урахуванням торг практики чи звичаїв, та прийнятих сторонами після погодження з вимогами угоди).Контракт купівлі-продажу у сфері між нар. торгівлі, що застос-ся у світовій практиці, як правило, має такі розділи: преамбула; предмет контракту; кількість; якість; термін і дата поставки; базові умови поставки; ціна і зага вартість контракту; умови платежів; упаковка і маркування; рекламації; гарантії; штрафні санкції та відшкодування збитків; страхування; форс-мажорні обставини; арбітраж; ін. умови.Зн-ек-ний договір є матеріально оформленою угодою двох або більше суб’єктів зовнішньоекономічної д-сті та їх іноземних контрагентів і спрямований на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов’язків у зн-ек-ній д-сті. Контракт укладається у простій письмовій формі, якщо інше не передбачено міжнар. договором Укр.або законом. Права й обов’язки сторін контракту визначаються матеріальним і процесуальним правом місця його укладення, якщо сторони не погодили інше.