Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжн торг / shpors_ШПОРЫ.МТ.276.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
414.72 Кб
Скачать

15. Теорія життєвого циклу продукту та її вплив на мт

Теорія життєвого циклу продукту на світовому ринку, розроблена Раймондом Верноном 1966 році, грунтується на теорії життєвого циклу продукту, що в свою чергу, була запропонована на початку 60-х років фахівцями Гарвардської школи бізнесу на чолі з Теодором Левітом.Сутність цієї теорії полягає в тому, що один і той же товар в один і той же час знаходиться в різних країнаїх на різних стадіях свого життєвого циклу. Для спрощення аналізу к-сть стадій життєвого циклу зменшується до трьох: новий товар, зрілий товар, стандартний (поширений) товар. А країни, в свою чергу, поділяються на кр.-новатори, країни-послідовниці та ін. країни, які останніми споживання та вир-во товару. Модель демонструє, як із часом кр.-новатор з основного експортера товару перетворюється на його імпортера, а країна-послідовниця – з імпортера стає основним експортером світовому ринку. Ін. кр. з часом також можуть трансформуватись в експортерів, але вже на тій стадії, коли товар є розповсюдженим і стандартним. Кр.-новатор відмовляється від вир-ва даного товару за умов уже розглянутих теорій, ф-ру наділеності і технол-го розриву. Стадії у розширеному варіанті: 1.кр-винахідниця виробляє та споживає;2.зростання продукту - винахідниця експортує, споживає, а також експортує;3.зрілість продукту – іноз. вир-ки починають виходити на ринок винахідниці;4.кр-послідовник отримує переваги через більш низьку вартість робсили та нижчі витрати вир-ва. Конкуренція стає ціновою.;5.приймаюча кр. починає домінувати і на ринку кр-винахідниці. 4+5=стадія спаду.

16. Модель технологічного розриву Позера.

Модель технол-го розриву Позера (1961)– пояснює торгівлю між кр. існуванням відмінностей в рівнях їх технол-го розвитку, тобто прогресивні технології, якими володіє кр., створюють унікальні нові товари та послуги, які і забезп-ть країні першість або суттєві переваги у пропозиції товарів на відповідних товарних і регіональних ринках. Тобто більша частина торг між розвиненими кр ґрунтується на представленні все нових продуктів та вир процесів, що надає фірмі чи країні тимчасову монополію на світ ринку. Така тимчасова моноп часто баз на патентах чи авт правах.Теорія обгрунтовується наявністю імітаційного лага, який складається з лагу попиту і лага реагування. Різниця між цими двома лагами і пояснює передумови міжнародної торгівлі. Реалізація на світ. ринку технол-них новинок дає змогу інвестування в нові дослідж. і розробки для забезп-ня безперервності нововедень, що , в свою чергу, формує стабільну технол-ну перевагу і відповідну спеціалізацію країн.

17. Взаємозв’язок зростання ф-рів вир-ва та ек-го зростання

Вихідні положення моделі:-з часом кількість роб. сили і капіталу зростає (в більшості країн);-товари виробляються за доп. двох ф-рів вир-ва (роб. сили і капіталу), які є однорідними і гомогенними;-товар 1 відносно більш трудомісткий, а товар 2 – капіталомісткий; -в ек-ці ефект масштабу не спостерігається, збільшення забезп-сті країни роб. силою і капіталом на протязі певного періоду часу веде до зсуву кривої вир-чих можливостей вгору.Кр. А(Графік).Нова крива вир-чих можливостей буде паралельна старій, якщо темпи зростання роб. сили і капіталу є однаковими; цей випадок хар-є рівноважне зростання. Забезп-ня країни роб. силою і капіталом зросло в 2 рази, відповідно за відсутності ефекту масштабу вир-во обох товарів також зросте в два рази; форма нової кривої вир-чих можливостей ідентична попередній, співвідношення цін є однаковим.Кр. В(Графік).Якщо зростає лише пропозиція роб. сили; вир-во обох товарів обох товарів буде збільшуватись так як для виготовлення обох товарів викор-ться робоча сила, але темпи зростання вир-ва трудомісткого товару1 будуть більшими за темпи зростання вир-ва капіталомісткого товару2. Запас роб.сили збільшився в два рази відповідно крива вир-чих можливосте розтягується вздовж вісі абсцис, але вир-во товару зросло менш ніж у два рази проте дещо зросло вир-во товару 2.Кр.С(Графік).Якщо зростає лише запас капіталу то темпи зростання вир-ва капіталомісткого товару2 є швидшими за темпи зростання ви-ва трудомісткого товару1, кількість капіталу подвоєлась проте вир-во менше зросло. Вплив моделі на доходи:1. якщо капітал та роб. сила зростають однаковими темпа і не існує економії від масштабу, то продукт-сть ф-рів і їхня доходність не змінюється, відповідно реальний дохід на душу населення і добробуг населення не змінюється.2. якщо зростає лише роб. сила, то співвідношення К/L буде зменшуватись, що означатиме зростання доходності капіталу і зменшення доходності роб. сили відпвідно реальний дохід населення і його добробут буде зменшуватись.3. якщо зростає лише К то співвідношення К/L буде зростати, що означатиме зменшення доходності капіталу і зменшення доходності роб. сили, відповідно реальний дохід населення буде зростати.

18. Динамічна модель Х-О. Варіанти ек-го зростання. Динамічна модель Х-О. Варіанти ек. зростанняце розширена теорія порівняльних переваг, враховуючи тенденцію до ек-го зростання.Ф-ри, що можуть вплинути на тип ек-го зростання і зміну попиту і пропозиції:-зростання населення;-підвищення кваліфікації роб.сили; -освоєння нових земель та покладів;-інвестиції у вир-во.Закономірність зміни попиту:Із зростанням доходів населення на різні товари/послуги нерівномірно, тобто різні товари мають різну еластичність по доходу.ni = (Δ D на і-й товар/Δ доходу, що призводить до збільшення D)*100%.Осн. законом-сті щодо залежності попиту від зміни доходу:1)товар першої необхідності: по мірі зростання доходу їх частка у загому обізі попиту зменшується;2)Предмети розкоші: по мірі зростання доходу їх частка в загому обізі попиту збільшується.Дана законом-сть визначає стр-ру МТ і місце певної кр. у світовій ек-ці. Динамічна модель Х-О:Припустимо, що n i =1, тоді можливі варіанти ек. зростання:1.Середнє (нейтральне) зростання:Графік.Означає, що пропозиція фактичного вир-ва зростає однаковими темпами => криві вир-чих можливостей не змінюють своєї форми, лише їх масштаб, при цьому потреби задовольняються на більш високому рівні (відповідні криві байдужості). Криві байдужості показують сполучення різної к-сті наявних товарів, які забезп-ть споживчу рівність, рівень корисності в межах заг. суми доходів; вища крива байдужості відповідає вищому рівню задоволення потреб. За середнім/нейтральним ек. зростанням сівтові ціни і напрями товаропотоків не змінюються, а обсяги торгівлі збільшуються.2.Незбалансоване ек. зростання: (в одній кр. зростає, в ін. залишається незмінним).2.1. Кр.А – екон. Зростання високими темпами;Експорт: трудомісткий товар 1, імпорт: капіталомісткий товар 2.Графік..Нехай: зростає пропозиція капіталу, тоді відносна ціна капіталу зменшується: тов. 2 стане виробляти вигідніше, вітчизняне віиробництво тов.2 зросте.Тобто: вир-во зростає в галузі, яка конкурує з імпортом. Отже, імпорт зменшується => світові ціни можуть також знижуватись.2.2. Графік.Кр. А: збільшення пропозиції роб. сили, то її вілповідна ціна ще більше зменшується => вир-во тов.1 збільшується => експорт тов. 1 збільшується => світові ціни мають зменшуватись.