Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / Міжн торг / shpors_ШПОРЫ.МТ.276.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
414.72 Кб
Скачать

19. Нетарифні методи регулювання міжнародної торгівлі.

Нетарифні методи регул.:1)Кількісні обмеження (квотування та ліцензування);2)«добровільні» обмеження експорту; 3)Приховані методи торгівельної політики:3.1. технічні бар’єри: - вимоги дотримання нац.стандартів; - вимоги отримання сертифікатів якості імпортної продукці; - вимоги щодо специфічної упаковки та маркірування товарів; - вимоги до отримання певних санітарно-гігієнічних норма, включаючи здійснення заходів із захисту довкілля; - вимоги дотримання ускладнених митних формальностей та законів про захист прав споживачів;3.2. внутрішні податки та збори;3.3. політика в рамках державних закупівель;3.4. вимога про вміст вітчизняних компонентів;4) фін. методи регул. торговельних потоків:4.1. субсидії;4.2. кредитування;4.3. демпінг;5) неек-ні методи регул.5.1. торговельні договори;5.2. правові режими;Напоширенішою формою нетарифних обмежень зовн. торгівлі як у світі в цілому, так і в Укр. є ліцензування та квотування. Для кожного виду товару встановлюється лише один вид ліцензії. Квотування здійснюється шляхом запровадження режиму видачі індивідуальних ліцензій, при чому загий обсяг еспорту(імпорту) за цими не повинен перевищувати обсягу встановленої квоти.

20. Суть та принципи митного регулювання міжнародної торгівлі

Митне регул.це відносини, які виникають між державою та суб’єктами ЗЕД з приводу умов перетинання нац. кордону товарами, капіталами, послугами та робочою силою.Митне регул– це погодження регул-ня питань, пов’язаних із встановленням митних податків, митних зборів, а також процедурами митного контролю, орг-цією д-сті органів митного контролю.Існує 2 рівня митного регул. в практиці ЗЕД країн світу:1. Міжнар.рівень передбачає здійснення митного регул. шляхом прийняття та виконання рішень відповідних міжнар.спеціалізованих орг-цій. Зокрема, ГАТТ/СОТ:ГАТТ/СОТ здійснюють митне регул. за доп.:Встановлення осн. митних принципів митного регул..-Фіксує норми операцій в країнах, що входять до її складу.В суч. умовах ГАТТ/СОТ регулює майже 90% експортно-імпортних операцій (зовнішньоторгівельний оборот) країн світу. Для того, щоб вступити в СОТ, треба мати рекомендації країн-членів СОТ та окремих груп кр аїн (інтеграційних об’єднань).2. Нац. рівень базується на відповідних актах нац. зак-ва.Мито – осн тарифний інстр-т зн-торг пол-ки; митний тариф – збір, що знімається з митної вартості товару н моном кордоні держави за заздалегідь встановленими ставками. Функції:1.Фіскальна – поповн держбюджету.2.Збалансовуюча – через вплив на формування активного сальдо зн-торг балансу, стимулювання припливу валюти.3.Захисна – протекціоністська (повний – повне покриття в різницях граничних витрат нац вир-ка та іноземного/частковий захист)

21. Поняття, види та осн. Функції мита.

Мито – це держ. грошовий збір (податок), що стягується через митні установи із суб’єктів зовнішньоторговельної д-сті за перетин через кордон держави товарів, цінностей і майна. Мито стягується за товар, що ввозиться, вивозяться, а також транзитні товари.Функції:1.Фіскальна – поповн держбюджету.2.Збалансовуюча – через вплив на формування активного сальдо зн-торг балансу, стимул-ня припливу валюти.3.Захисна – протекціоністська (повний – повне покриття в різницях граничних витрат нац вир-ка та іноземного/частковий захист) - створення бар’єру, що підвищує ціну імпортного товару та робить його менш конкурентноспроможним (в ціновому аспекті) порівняно з товарами нац. вир-ка; - ціновий захист внутр. ринку; створюючи різницю в цінах на одні і тіж товари на світовому і внутр. ринках, мито дозволяє нац. фірмам підвищувати ціни місцевих товарів та отримувати додатковий прибуток.Види мита:1.за об’єктом регул.:-імпортне;-експортне;-транзитне;2.за методом розрах-ку розмір мита:-адвалорне;-специфічне;-змішане;-альтернативне;3.за кр. походження:-макс-не;-мін-не;-преференційне;4.за хар-ром походження: -автономне;-конвенційне; 5.за реальним впливом на об’єкт регулювання:-номінальне;-ефективне, реальне.6.за хар-ром –сезонні, компенсаційні (зрівняння імп та нац цін), демпінгове.ОКРЕМО –багатоколонний тариф.