Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Лесько Світельська.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Розділ 2. Загальний огляд українських інтернет – магазинів

Для повноцінного огляду інтернет-магазинів, ми вирішили скористатися «пошуком ключевих слів» Yandex та Google та з'ясувати які інтернет-магазини користуються найбільшим попитом на сьогоднішній день:

Рис. 2.1 Пошук ключевих слів в Google AdWords

Рис. 2.2 Пошук ключевих слів в Yandex Direct

Завдяки даному виду пошуку, ми змогли дізнатися, що в середньому в місяць в Україні відбувається більше 6,7 млн пошукових запитів за словосполученням «интернет магазин», з яких 5 млн до пошукової системи Google та 1,7 млн до Yandex.

У підсумку, завдяки різниці у видачі пошукових систем отримали список з 16 магазинів (fotos.ua, aksmarket.com.ua (google places), tehnohata.ua (google places), 5ok.com.ua, sokol.ua, 100.ua, rozetka.com.ua, mobitrade.ua, tehnotrade.com.ua, onlady.com.ua, allo.ua, trends.ua, spark.ua, mobilluck.com.ua, technoreal.com.ua, optimart.ua ). Безумовно, говорити про достовірність того, що саме цих магазини є найпопулярніші не можна, адже через тиждень цей список зміниться. Тому, до аналізу через Google Adwords та Yandex Direct ми ще визначили лідерів за статистикою в http://top.bigmir.net/, і відсіяли очевидно слабкі магазини і магазини з товарами, не пов'язаними з технікою з початкового списку 16-х, додавши магазинами з Топу Bigmir.

Тому, кінцевий список найбільших інтернет-магазинів виявився таким:

  • http://www.optimart.ua/

  • http://fotos.ua/

  • http://www.5ok.com.ua/

  • http://www.allo.ua/

  • http://www.sokol.ua/

  • http://fotomag.com.ua/

  • http://www.mobitrade.ua/

  • http://tehnotrade.com.ua/

  • http://www.mobilluck.com.ua/

  • http://rozetka.com.ua/

Це ті магазини, які користуються найбільшим попитом у користувачів UA-net, тобто офіційні сайти яких найчастіше шукали користувачі Інтернету, знаходячись на території України.

Наступним нашим кроком було перевірити швидкість загрузки сайтів, з метою оцінки технічних характеристик сайтів. Ми аналізували даний показник, оскільки швидкість загрузки сайту є однією з основних причин незадоволеності споживачів Інтернет ресурсом. Для чого ми скористалися сервісом pr-cy.ru/speed_test:

Домен

Розмір

Час завантаження

Середня швидкість

optimart.ua

60.3 Кб

0.82 сек

73.52 Кб/сек

fotos.ua

5.7 Кб

0.82 сек

6.97 Кб/сек

5ok.com.ua

110.2 Кб

0.26 сек

423.9 Кб/сек

allo.ua

288 Кб

0.62 сек

464.47 Кб/сек

sokol.ua

139.7 Кб

0.32 сек

436.68 Кб/сек

fotomag.com.ua

147.7 Кб

0.49 сек

301.43 Кб/сек

mobitrade.ua

113.3 Кб

0.7 сек

161.87 Кб/сек

ehnotrade.com.ua

80.1 Кб

0.44 сек

182.02 Кб/сек

mobilluck.com.ua

265.1 Кб

1.46 сек

181.59 Кб/сек

rozetka.com.ua

140.3 Кб

0.28 сек

501.2 Кб/сек

Рис. 2.3 Швидкість завантаження Інтернет-магазинів

Найшвидшим магазином виявилася rozetka, що, втім, не дивно, всього 0.28 секунди з середньою швидкістю завантаження 501,2 кб / сек. Більшість сайтів завантажуються менш, ніж за одну секунду, що повинно позитивно впливати на показник відмов.

Наступним фактором для дослідження є зовнішній вигляд сайтів та їх технічні особливості, оскільки у Інтернет магазинів їхній дизайн є одним з найважливіших параметрів. Саме тому проаналізувавши обрані нами сайти, ми підсумували найголовніші характеристики, на які в першу чергу звертає увагу покупець за здійснення покупки:

optimart.ua: Цікавий, оригінальний дизайн, дизайн внутрішніх сторінок спокійний і гармонійний; не зручний у користуванні; нав’язливі рекомендації; сторінка товару інформативна зрозуміла і зручна, є послуга зворотного дзвінка, немає чату з менеджером магазину.

Рис. 2.4 Головна сторінка optimart.ua

fotos.ua Підбір зручний; незручний пошук за атрибутами; сторінка товару інформативна, зручний перегляд зображення товару, зрозуміла навігація, недостатньо інформації про товар; доступна інформація про акції та знижки; інформаційні сторінки містять корисну інформацію, послуга зворотного дзвінка, відсутній чат.

Рис. 2.5 Головна сторінка fotos.ua

5ok.com.ua Приємний, спокійний дизайн; швидкий, але не зручний пошук; незручне меню пошуку; мало інформації по товарам; мало опису товарів; добре розписані інформаційні сторінки, послуга зворотного дзвінка, відсутній чат.

Рис. 2.6. Головна сторінка 5ok.com.ua

allo.ua Не цікавий магазин, нема допоміжних сервісів пошуку, малоінформативний, немає чату та послуги зворотний дзвінок, довге очікування товару.

Рис. 2.7 Головна сторінка allo.ua

sokol.ua Зрозуміло, просто і доступно у користуванні; дизайн простий і зручний, зручні сторінки товару, зручно розміщенна інформаці; зручний підбір по атрибутах, є розширений підбір. Є онлайн чат і послуга зворотного дзвінка, інформаційні сторінки містять усю необхідну інформацію.

Рис. 2.8 Головна сторінка sokol.ua

fotomag.com.ua Простотий дизайн, простий, зручний підбір товарів, який у міру додавання необхідних атрибутів довантажує доступні в магазині товари; відео огляди товарів, опис, характеристики товарів. Інформаційні сторінки інформативні, є чат і послуга зворотного зв'язку. взаємодя з копірайтерами, ефективний метод насичення сайту унікальним контентом.

Рис. 2.9 Головна сторінка fotomag.com.ua

mobitrade.ua Зручно здійснювати купівлю, відсутній підбір, є швидкий перехід до необхідної моделі. Сторінка товару незручна. Чату немає, але є можливість відправити повідомлення менеджерам.

Рис. 2.10. Головна сторінка mobitrade.ua

tehnotrade.com.ua Хороший дизайн, але незручний у користуванні, є відео помічник. Додається опис супутніх товарів. Не зручне мені пошуку та фільтр. Чату і послуги зворотного дзвінка немає.

Рис. 2.11 Головна сторінка tehnotrade.com..ua

mobilluck.com.ua Приємний дизайн головної сторінки, інтуїтивне меню, відмінний підбір, не зручне розміщення коротких описів товарів, відображається не головні характеристики товару, а шматок загального опису товару, який при побіжному перегляді ні про що не говорить. Інформаційні сторінки не інформативні, зручний перехід з однієї інформаційної сторінки на іншу, он-лайн консультант і послуга зворотного дзвінка на сайті.

Рис. 2.12 Головна сторінка mobilluck.com.ua

rozetka.com.ua Зручне меню пошуку, приємний дизайн, зручний пошук по категоріям та групами, пошук за атрибутам, адаптація за окремими запитами, доступ до рейтингів, можливо порівняння товарів, 3D огляд товару, зворотність, висока інтерактивність.

Рис. 2.13 Головна сторінка rosetka.ua

Отже, проаналізувавши найбільші магазини, що займаються торгівлею техніки можемо зробити висновок, що наданий момент доволі невелика кількість порталів, що могла б повністю задовольнити споживачів.

Тому підсумувавши проаналізовані дані ми звели їх у графік (Рис.2.14), що наглядно відображає їх технічні характеристики.

При цьому можна зробити висновок, що технічні характеристики сайту є вагомими при виборі Інтернет-магазину, оскільки перші місця зайняли ті магазини, що є найбільш популярними серед покупців. Враховуючи, що споживачі не завжди можуть оцінити сайт за допомогою їх технічних характеристик переважно основним фактором, що впливає а вибір є дизайн та зручність пошуку.

Рис.2.14. Загальна оцінка сайтів за їх технічними характеристиками

Також з метою покращення технічних характеристик сайтів потрібно залучати досвід створення сайтів за кордоном, що дозволить створити більш якісний та більш ергономічний сайт, що повністю задовольнятиме покупів.