Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Лесько Світельська.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.25 Mб
Скачать

25

Світельська Ю.Д., Лесько А.М. 5 курс, спец. 8507, 3 гр.

Наукова робота на тему:

«Аналіз українських інтернет-магазинів»

Студентів 5 курсу

ДВНЗ «Київського національного

економічного університету

ім. В. Гетьмана»

Лесько Анни

Світельської Юлії

Науковий керівник

Дима Олександр Олексійович

Київ 2013

Зміст

Науковий керівник 1

Київ 2013 1

Вступ 3

Розділ 1. Аналіз української Інтернет-аудиторії 5

1.2. Оцінка стану попиту товарів в e-commerce в Україні. 5

1.2. Тенденції он-лайн – торгівлі 10

Розділ 2. Загальний огляд українських інтернет – магазинів 13

Розділ 3. Аналіз Інтернет – магазинів 25

3.1. Розробка рейтингу ТОП – 5 найкращих інтернет-магазинів 25

3.2. Аналіз факторів, які вливають на ставлення покупців 28

Висновки 35

Вступ

Інтернет-магазин (англ. Internet shop, англ. Online shop) — місце в інтернеті, де відбувається прямий продаж товарів споживачеві (юридичній або фізичній особі), враховуючи доставку. При цьому розміщення споживацької інформації, замовлення товару і оборудка відбуваються там же, всередині мережі (на сайті інтернет-магазину).

У 1990 році Тім Бернерс-Лі створив перший веб-сервер і браузер. Він був відкритий для комерційного використання в 1991 році. У 1994 році інші досягнення мали місце, наприклад, онлайн банкінг та відкриття інтернет-магазину піци «Pizza Hut». У тому ж році, Netscape представила SSL шифрування даних, переданих в мережі, яке стало необхідним для безпеки інтернет-магазинів. Крім того, в 1994 році німецька компанія Intershop представила свою першу систему інтернет-магазинів. У 1995 році Amazon запустила свій інтернет-магазин, а в 1996 році з'явився eBay.1

Сьогодні, коли все більше українців починають купувати в інтернет - магазинах постає проблема аналізу якості роботи інтернет-магазинів та проблем, що виникають у ході їх діяльності. Хоч й відбувається запозичення методик аналізу у зарубіжних колег, та все ж є доволі актуально сформувати власну методику аналізу діяльності інтернет-магазинів, що включатиме багатофакторні моделі аналізу. Актуальність інтернет-магазинів в Україні полягає в тому, що споживач може обрати будь-який необхідний йому товар сидячи вдома з низкою переваг, серед яких нижча ціна та зручність вибору, величина асортименту та доступ до великої кількості інформації.

Тому метою даного дослідження є проаналізувати ситуацію на ринку українських інернет-магазинів та виявити їхні проблем для наступного покращення їх роботи та якості обслуговування українських споживачів. Відповідно до мети було поставлено наступні завдання:

  1. Проаналізувати тенденцію до он-лайн покупок у українців.

  2. Сформувати рейтинг найкращих Інтернет-магазинів України.

  3. Зробити порівняльний аналіз Інтернет-магазинів України.

  4. Розробити рекомендації щодо покращення роботи.

Об’єктом дослідження є національні Інтернет-магазини.

У ході дослідження аналізувались суджеження людей у віці від 15 до 55, що проживають у Києві та Київській області, що здійснюють купівлю техніки для дому.

В ході дослідження було опрацьовано вторинну інформацію отриману від незалежних дослідницьких організацій. Таких як GFK Ukraine, Euromonitor International. Також була використана інформація із власних сайтів інтернет - магазинів, надана інформація від представників магазинів, онлайн мережі вибору товару hotline.ua, а також програм для дослідження ринку Gemius та InMind