Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Лесько Світельська.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.25 Mб
Скачать

1.2. Тенденції он-лайн – торгівлі

До основних тенденцій, що чекають на нас у майбутньому на ринку e-commerce відносяться:

  1. Оборот українських Інтернет-магазинів в 2013 р. може скласти $ 3-4 млрд.

  2. Прогнози GfK на 2013 р. поки залишаються песимістичними - ринок електроніки може вирости всього на 1-2% або навіть продемонструвати стагнацію.

  3. Зростання частки Інтернет-магазинів до 20-25% в 2015 році.

  4. Укрупнення он-лайн-рітейлу, розширення асортименту.

  5. Купівля провідних Інтернет-гравців великими міжнародними або українськими офф-лайн-ритейлерами.

  6. Більш пильна увага фіскальних та регулюючих органів.

  7. Зростання кількості он-лайн-магазинів у містах менше 500 тис. жителів.

  8. Починається конкуренція і, як наслідок, поліпшення сервісів он-сайт, офф-сайт, і боротьба за покупця. Безладний український ринок тільки стає галуззю роздрібної торгівлі. Ринок повільно цивілізується і повільно освоює світові стандарти.

  9.  В цьому році, як почне налагоджуватися робота Інтернет-магазинів одягу та взуття, активніше будуть виходити в он-лайн офф-лайнові мережі одягу, з'являться нові гравці з великими інвестиціями.

  10. Проблема недовіри платежів зможе вирішитися завдяки високій активності учасників ринку, включаючи банки, по просуванню засобів електронних платежів серед населення. Ця проблема пройде з часом разом із збільшенням конкуренції на ринку.

Тобто Інтернет-комерція протягом наступних 5 років активно розвиватиметься в Україні, що дасть змогу отримати новий, більш якісний Інтернет-продукт у вигляді нових сайтах та Інтернет площадках.

Зручність Інтернету полягає у відсутності обмежень у місці, тобто не потрібно винаймати місця для продажу товарів. Також власник може економити на винайманні торгового персоналу, при цьому охопивши більшу територію. Саме тому за такого нехтування географічними позиціями посилюватиметься конкуренція не лише у межах країни, але й це призведе до конкуренції між торговими представниками різних континентів. Саме тому намагаючись зацікавити споживачів у власних товарах, то призведе до посилення комунікаційного потоку. Тобто такий розвиток торгової взаємодії через Інтернет слугуватиме стимулом покращення якості товарів, а також й змушуватиме створювати такі Інтернет-портали для взаємодії з клієнтом, що зацікавлюватимуть більше, ніж їхні зарубіжна аналоги.

Безмежність Інтернету дозволяє існувати як малим торговим площадкам, так великим, при цьому вони можуть вільно конкурувати. З доступною великою кількістю інформації клієнт може вирішувати, якій саме віддавати перевагу, і ще однією з конкурентних перемог невеликих фірм, що мають змогу зарекомендувати себе потенційним покупцям. Адже коли покупець здійснює вибір у магазині, йому не є доступною інформація про ту чи іншу фірму, і пому доводиться покладатись на власні судження та оцінки, що не завжди є вірними. Та інколи з метою власної популяризації використовується неправдива інформація, що може заводити покупців в оману, тому з цією метою варто розробити законодавчі акти, що регулюватимуть діяльність у мережі Інтернет, при цьому також потрібно враховувати швидкозмінність та певну ефемерність мережі.

Появу залучення інвестицій не варто вважати, на нашу думку, великим плюсом, оскільки створення все нових Інтернет-площадок не вимагає залучення нової робочої сили чи створення нового продукту. Ці кошти надходитимуть до країни з метою «вимивання» грошей за кордон.

Проблема недовіри до банків не може бути вирішена лише за допомогою розвитку електронної комерції, оскільки цьому повинні також слугувати певна державне сприяння до переводу готівкові потоки у безготівкові, а також створення банками надійних та довготривалих зв’язків з громад кістю. Та все ж це може стати однією причиною до розуміння широкого загалу потреби роботи з банками, а також зручності здійснення платежів.