Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Лесько Світельська.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Розділ 1. Аналіз української Інтернет-аудиторії

1.2. Оцінка стану попиту товарів в e-commerceв Україні.

Близько 44% населення України користуються Інтернетом, з них 10% - здійснюють покупки через Інтернет, за даними за січень 2010-вересень 2012 року. При цьому у І кварталі кількість покупців зростає (Рис. 1.1). На III квартал 2012 року - це вже більше 2 млн. користувачів.

Овал 2

Оцінка кількості людей, які здійснюють покупки/продаж через Інтернет (тис. чол.)

Блок-схема: узел 3Блок-схема: узел 4Прямая со стрелкой 6

*дані за січень 2010 – вересень 2012

Рис. 1.1. Оцінка кількості людей, які здійснюють покупки/продаж через Інтернет2

Якщо ж казати про вподобання українських споживачів, то українські Інтернет-користувачі найчастіше купують в он-лайн-магазинах електроніку та побутову техніку: 64% тих, хто робив покупки через Інтернет, купували за останні 12 місяців саме ці товари. При цьому вони найбільш активно купують в Інтернеті цифрові пристрої, аксесуари та малу побутову техніку, тоді як порівняно менш інтенсивно – велику побутову техніку, аудіо-відео техніку. Цікаво, що одяг – на другому місті за популярністю серед он-лайн-покупок (42% он-лайн-покупців купували цей товар). Третє місце поділяють такі категорії товарів: книги та диски, косметика та парфумерія, товари для дітей. Приблизно чверть он-лайн-покупців купували ці товари в он-лайн-магазинах за останні 12 місяців. Це свідчить, що за допомогою мережі Інтернет споживачі переважно купують товари, що мають великий термін придатності, при цьому знижуючи ризик отримати поганий товар, при цьому аналізуючи відгуки можна зробити висновок, що вони надають перевагу товарам вже перевіреним, тобто таким, що вже купувались, та з вже коментованим, або ж великою кількістю доступної інформації про них. При цьому можна сказати, що товари з великою кількістю інформацією про них цікавлять споживачів менше, ніж ті, що мають велику кількість коментарів.

Половина он-лайн-покупців розрахувалися за свою останню покупку готівкою при отриманні товару. Лише 15% он-лайн-покупців сказали, що оплачували шляхом поповнення банківської карти продавця, 12% – карткою на сайті магазина, менше 10% – по рахунку-фактурі у відділенні банку (або через Інтернет-банкінг) або накладеним платежем. Це говорить, що споживачі не готові до нововведень, особливо, що стосується банківської системи. Це викликано небажанням втратити власні кошти. При цьому, сплачуючи готівкою, покупець буде певним, що платіж пройшов до продавця.

Говорячи в загальному про продаж техніки та електроніки в Україні, можна зазначити, що цей ринок фактично зупинив свій ріст за підсумками першого півріччя (у першому півріччі 2012 року порівняно з першим півріччям 2011 року український ринок зменшився на 0,6%, при тому, що в 2011 році за півроку він виріс на 33%). Що можна пояснити тим, що споживачі побоювались нових хвиль кризових явищ, тому переважну кількість коштів зберігались. Сезон «back-to-school» на українському ринку не змінив тенденцій ринку (наприклад, ноутбуки за січень-вересень виросли всього на 5%, а в попередньому році - на 13%). За підсумками 2012 року відбулося зростання в 3% і склало 44,5 млрд.грн. А в 2013 році, можливо, буде 1-2% зростання.

Зростання (загалом, по ринку) показали тільки комп'ютери, периферія, фото і смартфони/мобільні телефони:

Рис. 1.2. Зростання кількості покупок по різним категоріям3

Якщо ж подивитися на Інтернет-ринок України в 2012 році в порівнянні з іншими країнами, то можна побачити наступні дані:

Сер. знач. 52%

Рис. 1.3. Використання Інтернету особисто в країнах Європи.4

В порівнянні з іншими країнами Європи, які брали участь в дослідженні, Україна знаходиться на 9му місці.

Рис 1.4. Частота використання інтернету в країнах Європи5

І хоча лише 22% українців щоденно користуються Інтернетом (Рис. 1.4.), на графіку використання e-commerce Україна знаходиться на 4-му місці (Рис. 1.5.) Це свідчить про високий розвиток інтернет торгівлі в нашій країні. Це можна пояснити, що українці як ніхто інший залежать від низьких цін, що можна досягти за використання Інтернет.

Рис. 1.5. Кількість людей, що купують онлайн в країнах Європи6

Таким чином, український ринок e-commerce зараз перебуває в активній стадії розвитку. Незважаючи на економічні коливання в країні, за останні 5 років ринок виріс на 50-60%. Зараз його обсяг становить 450-460 мільйонів доларів, з них 300 мільйонів припадає на Інтернет-магазини. Сьогодні в Україні зареєстровано близько 5000 електронних магазинів, з них реально працюючих - 1500, серед яких 70% продають техніку і електроніку. Тому з кожним роком зростає відсоток он-лайн-покупок, зростає кількість Інтернет-магазинів і їх асортимент.

Змінюються і фактори для прийняття рішення користувача про покупку, сьогодні важливу роль відіграє не стільки сама ціна на товар, скільки вплив бренду і лояльність покупця до конкретного магазину. Що стосується товарів, то якщо ще 5 років тому в Інтернеті можна було купити тільки комп'ютери, телефони та побутову техніку, то зараз ми бачимо тенденцію зростання кількості магазинів, що продають товари для дому, дітей, книги, одяг, взуття. Попит на них був, але даних позицій не було. Після економічних змін в Україні великий і дрібний бізнес почав прагнути з офф-лайн в он-лайн і займати вільні ніші.