Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Боровенська М.В. КПІ.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
256.59 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ”

Факультет менеджменту та маркетингу

Кафедра промислового маркетингу

Наукова робота

на конкурс:

«Молодь опановує маркетинг»

на тему:

«Аналіз доцільності виходу з новим товаром на промисловий ринок»

студентки групи УМ-81 Боровенської Марії Володимирівни

Науковий керівник роботи доцент, канд. екон. наук Кубишина Н.С.

Київ-2013

АНОТАЦІЯ

Актуальність наукової роботи обумовлена змінами, що в останні роки відбуваються на ринку сировини для паркету України. Обсяг ринку постійно збільшується, з кожним роком на ньому з’являється підприємства з сучасним деревообробним обладнанням та широким асортиментом продукції. Враховуючи зміни на ринку для ДП «Пирятинське лісове господарство» необхідним є проведення дослідження, що дозволить провести аналіз доцільності виходу з новим товаром на промисловий ринок.

Метою даної наукової роботи є розробка теоретичних та практичних засад та практичних рекомендацій аналізу доцільності виходу нового товару на ринок.

Завданнями наукової роботи є: оцінка доцільності впровадження нового товару на промисловий ринок; розроблення комплексу маркетингових заходів для впровадження нового товару на промисловий ринок; економічно обґрунтувати впроваджені маркетингові заходи.

Використана методика дослідження. Методологічною базою проведеного дослідження послугували методи математичної статистики. Були використані такі методики наукового пізнання як системний аналіз, загальнонаукові та спеціальні методи економічного та математичного аналізу, засоби статистичного аналізу, методи порівняльного аналізу, методи статистичного аналізу.

Робота виконана на 30 сторінках, складається з трьох розділів, плану,вступу, основної частини, висновків та списку використаних джерел, містить 10 таблиць , діаграм 7, додатки – на 10 сторінках, кількість джерел за переліком посилань – 39.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: НОВИЙ ТОВАР, НОВИЗНА, РОЗРОБЛЕННЯ НОВОГО ТОВАРУ, ПРОЦЕС ВПРОВАДЖЕННЯ НОВОГО ТОВАРУ, РИНОК СИРОВИНИ ДЛЯ ПАРКЕТУ, МАРКЕТИНГОВІ ЗАХОДИ ВПРОВАДЖЕННЯ, ПРОСУВАННЯ НОВОГО ТОВАРУ.

ПЛАН

ВСТУП

1. СИТУАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ …………………………………………………….5

1.1. Аналіз діяльності підприємства на ринку…………………………………..5

1.2. Аналіз маркетингового середовища….……………………………………..8

2. РЕАЛІЗАЦІЯ МАРКЕТИНГОВО ДОСЛІДЖЕННЯ……………………….11

2.1. Планування і організація збору даних……………………………………..11

2.2. Збір та аналіз даних…………………………………………………………15

3. РОЗРОБЛЕННЯ РЕКОМЕНТАЦІЙ ЩОДО КОРЕГУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА……………………….17

3.1. Висновки за результатами дослідження ……………………………………17

3.2. Пропозиції щодо вдосконалення маркетингової діяльності ДП «Пирятинське лісове господарство……………………………………………..23

3.3. Економічне обґрунтування ефективності маркетингових заходів………..25

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………………..27

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Додаток А

Додаток Б

Додаток В

Додаток Г

Додаток Д

Додаток Е

Додаток Ж

ВСТУП

Актуальність теми обумовлена змінами, що в останні роки відбуваються на ринку сировини для паркету України. Обсяг ринку сировини для паркету постійно збільшується на 8 % щорічно. З кожним роком на ньому з’являються нові підприємства, з сучасним деревообробним обладнанням, які добре конкурують з іншими, що працюють вже тривалий час .

Державне Підприємство «Пирятинське лісове господарство» почало свою діяльність на ринку сировини для паркету України з 2003 року . За час свого існування підприємство позиціонувало себе як виробник високоякісної фризи і займало стабільну , але не значну частку ринку сировини для паркету України – 4,2 % . Однак в 2010 році на фоні інших підприємств виділились за часткою ринку такі конкурентні фірми як ДП «Івано-Франківський лісокомбінат» з часткою ринку 10,4 %, ПП « Деревообробний завод «Брама» займає 11,1 % та 11,2 % припадає на ТОВ «Ера-Ліс» [29], що постійно виводять на ринок нові товари.

Також активно зміцнюють свої позиції на ринку сировини для паркету України раніше менш відомі підприємства ТОВ «Древ-Холл», ТОВ «Бєлдрев» та ТОВ «Аеліта» з широким асортиментом продукції.

У зв’язку з цим перед керівництвом ДП «Пирятинське лісове господарство» постає маркетингова управлінська проблема, що полягає в аналізі доцільності виходу підприємства з новим товаром на ринок сировини для паркету України.

Для вирішення цієї проблеми було вирішено провести маркетингове дослідження, з попереднім визначенням його цілі та завдань.

Завданнями наукової роботи є: оцінка доцільності впровадження нового товару на промисловий ринок; розроблення комплексу маркетингових заходів для впровадження нового товару на промисловий ринок; економічно обґрунтувати впроваджені маркетингові заходи.

Об’єктом дослідження є маркетингова діяльність ДП «Пирятинське лісове господарство» на ринку сировини для паркету України.

Предметом дослідження є напрямок маркетингової діяльності ДП «Пирятинське лісове господарство».

Методологія дослідження. Методологічною базою проведеного дослідження послугували методи математичної статистики. Були використані такі методики наукового пізнання як системний аналіз, логіка, загальнонаукові та спеціальні методи економічного та математичного аналізу, синтезу, засоби статистичного і логічного аналізу, методи порівняльного аналізу, методи статистичного аналізу.

Наукова новизна. Основні результати, що містять наукову новизну, полягають у наступному:

вперше: адаптовано етапи впровадження нового товару на промисловий ринок; надано рекомендації щодо процесу впровадження нового товару для підприємства;

удосконалено: термінологічний апарат поняття «новий товар» з точки зору комплексності усіх підходів до трактування даного терміну, під яким, на відміну від існуючих визначень, розуміється – товар абсолютної новизни в рамках існуючого бізнесу, але який має аналоги на ринку, та сприяє посиленню ринкових позицій підприємства; деталізовано етапи впровадження нового товару на ринок, зокрема розглянуті маркетингові заходи по забезпеченню даного процесу;

дістали подальшого розвитку:

методика оцінки доцільності впровадження нового товару на ринок, на основі портфельного аналізу та конкурентоспроможності товару на ринку; систематизація підходів визначення поняття «новий товару».

Практичне значення. Отримані в ході дослідження результати бути використані ДП «Пирятинське лісове господарство» у вирішенні управлінської проблеми, слугували теоретичним підґрунтям для подальших досліджень (Акт впровадження № 162 від 01.02.2012).

  1. Ситуаційний аналіз