Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47____2013__ / Конспект з БЖ 2013 укр скор..doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
700.93 Кб
Скачать

4.4. Соціальні небезпеки: наркоманія, алкоголізм, паління

Тривалість життя і здоров'я людини залежать від способу її життя і небезпечних звичок. Курці стають запеклими в середньому через 3 - 5 років після першого затягування, алкоголіками стають через 1 - 2 роки регулярного вживання спиртних напоїв, людина будь-якого віку стає наркоманом протягом декількох тижнів. До деяких наркотиків (героїн) можна звикнути протягом декількох днів.

Наркоманія

Наркотики - це речовини, вживання яких призводить до наркотичної залежності, пригнічення психічного стану і фізичного здоров'я людини. Будь наркотик є отрутою. Потрапити у наркотичну залежність легко, позбутися її надзвичайно важко. Наркотик - це отрута, який надає, в кінцевому рахунку, гальмівну дію на весь організм і в першу чергу на центральну нервову систему. Наркоманія - це хвороба, що викликається систематичним вживанням наркотиків.

Середній вік початку вживання наркотиків становить 12 - 14 років. Рівень захворюваності наркоманією серед підлітків в два рази вище, ніж серед населення в цілому, а токсикоманію - у 8 разів. Підлітки зловживають наркотиками в 7,5 рази, а ненаркотичними психічно активними речовинами в 11,4 рази частіше, ніж дорослі.

Термін життя наркомана медики оцінюють в 10 - 12 років. Проте в лікувальній практиці все частіше спостерігаються випадки, коли від першої проби до смерті наркомана проходить лише 6 - 8 місяців. 10 з 1000 осіб, вперше вжив наркотики, помирають через особисту непереносимості наркотиків.

Перша доза наркотику створює прецедент, коли наступні дози стають неминучими, особливого в групах. Небезпека перших доз наркотиків полягає в оманному уявленні про те, що нічого не змінюється і можна зупинитися в будь-який момент.

Першою ознакою наркотичної залежності є необхідність збільшення дози спочатку вдвічі, втричі, а потім в десятки і сотні разів.

Кожен наркоман представляє потенційну небезпеку для суспільства, оскільки постійно втягує в порочне заняття нових людей. За рік один наркоман залучає до наркотиків десятки людей. Найчастіше це сусіди, друзі, родичі і навіть діти. Практично всі наркомани відбували різні терміни тюремного ув'язнення за крадіжки, грабежі, розкрадання ліків з аптек, зберігання та розповсюдження наркотиків. Існує пряма залежність між числом наркоманів і кількістю вживаних наркотиків і рівнем злочинності, нещасними випадками, травматизмом, проституцією.

Наркоманія - це:

• висока смертність;

• психози, легкодухість, розпад особистості, нездатність до роботи і навчання;

• злочинність;

• глибока хвороба, різке обмеження волі, зниження перспектив і можливостей, спустошення та деградація особистості;

• виродження і вимирання.

Ознаки вживання наркотиків:

• зміна в поведінці, напруженому агресивний настрій, зміна друзів і звичних занять;

• поява в особистих речах шприців, таблеток, склянок, баночок;

• крадіжка грошей і речей з будинку;

• почервоніння обличчя, надмірна веселість, підвищений апетит;

• млявість, відчуженість;

• сліди від уколів на тілі;

• специфічний солодкуватий запах від одягу і волосся;

• розширені зіниці, налиті кров'ю очі;

• татуювання, малюнки і шрами на руках;

• зниження пам'яті, відсутність можливості зосередитися.

Вдихання летких елементів, вживання засобів побутової хімії, снодійних таблеток, барбітуратів тощо називається токсикоманією. Регулярне використання цих речовин призводить до розвитку наркотичної залежності.

Людина відчуває почуття сп'яніння, у нього розбудовується свідомість, з'являються галюцинації, відчуття розбитості у всьому тілі. Відомі випадки загибелі людей внаслідок надмірного застосування отруйних речовин.

Вживати наркотики - це означає вбивати себе задля блага чужих людей, які багатіють на вашому нещастя, при цьому вони самі ніколи не вживають наркотики. У всьому світі річний оборот наркотиків оцінюється приблизно в 500 мільярдів доларів. Ніколи не торкайтеся до наркотиків, не беріть їх в руки, не кладіть в кишеню, сумку, не приносите додому, не ховайте, не передавайте, не пересилайте, не вживайте.

Статья 307 УК Украины. Незаконное производство, изготовление, приобретение, хранение, перевозка, пересылка либо сбыт наркотических средств, психотропных веществ или их аналогов.

1. Незаконное производство, изготовление, приобретение, хранение, перевозка либо пересылка с целью сбыта, а также незаконный сбыт наркотических средств, психотропных веществ или их аналогов - наказываются лишением свободы на срок от четырех до восьми лет.

Алкоголізм .

Алкоголем прийнято називати етиловий або винний спирт.

Алкоголь належить до наркотичних речовин, оскільки його вживання призводить до звикання організму, хворобливої ​​пристрасті, наркотичної залежності, розвитку різних захворювань. Алкоголь є отрутою загальноклітинні дії, він негативно впливає на всі системи організму. Найбільшої шкоди алкоголь надає центральній нервовій системі, пригнічуючи діяльність головного мозку.

Регулярне вживання спиртних напоїв (алкоголю) призводить до розвитку важкого захворювання, що одержало назву алкоголізм. Під цим терміном мається на увазі хворобливий потяг людини до вживання спиртних напоїв.

Алкоголізм - це підступна хвороба. Спочатку спиртні напої вживаються рідко, від випадку до випадку. Невеликі дози алкоголю не викликають сп'яніння, але покращують настрій. Поступово кількість випитого збільшується, з'являється бажання приймати алкоголь регулярно. Людина не може без нього жити, стає його рабом.

Після потрапляння алкоголю в організм він через 5 - 10 хвилин всмоктується в кров і розноситься по всьому організму, порушуючи роботу всіх функціональних систем. У першу чергу він потрапляє в головний мозок і порушує діяльність центральної нервової системи:

• погіршуються розумові здібності;

• слабшає пам'ять;

• втрачається можливість набувати нові знання;

• відсутній професійний ріст;

• знижуються емоційні реакції;

• порушується координація рухів;

• прогресуючим темпом йде розпад особистості.

В результаті кожного алкогольного сп'яніння у людини гине близько 20 мільйонів нервових клітин, а якщо врахувати, що вони не відновлюються, це призводить до атрофії головного мозку і повної деградації особистості.

Під впливом алкоголю розвиваються серйозні захворювання, які часто носять хронічний характер. П'яний чоловік не здатний контролювати свої вчинки, його воля слабшає, отримують простір інстинкти. Дії п'яної людини непередбачувані і жорстокі, він здатний вчинити злочин або самогубство.

Середня тривалість життя хворих алкоголізмом становить 35 - 40 років. При цьому основними причинами смерті є хвороби внутрішніх органів, ураження центральної нервової системи, самогубства, нещасні випадки, насильницька смерть.

Алкоголізм займає третє місце в світі серед причин смертності.

Щорічно на планеті від алкогольного отруєння вмирає 5 - 6 мільйонів чоловік. За прогнозами вчених, до 2010 року ця цифра подвоїться.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі налічується близько 140 мільйонів алкоголіків.

Кожне четверте ДТП відбувається через алкогольного сп'яніння водіїв.

У любителів спиртного нещасні випадки бувають в 35 разів частіше, ніж у непитущих.

Приблизно 2 / 3 умисних вбивств та зґвалтувань, 9 випадків з 10 хуліганських вчинків відбуваються під впливом спиртних напоїв.

У 75% алкоголіків відзначаються статеві розлади, а у 43% спостерігається ослаблення статевого потягу.

Алкоголізм є причиною 70% спадкових захворювань у найближчих родичів алкоголіків.

Близько 90% заражень венеричними хворобами відбувається в стані сп'яніння.

До алкоголізму додаються серцево-судинні захворювання, хворі печінка, нирки, суглоби.

80% цирозів печінки мають алкогольне походження. Панкреатит, гастрит, виразка шлунка, туберкульоз легень, рак дихальних шляхів - це далеко не повний перелік хвороб алкоголіків.

Алкоголь скорочує тривалість життя в середньому на 10 - 12 років.

Серед факторів, що негативно впливають на демографію (нормальне народження, становлення, розвиток населення), 90% припадає на алкоголь.

Алкоголь, як будь-який наркотик, має дві фази дії.

1-а фаза. Через кілька хвилин після вживання спиртних напоїв людина відчуває тепло, приплив сил, збудження. Це пов'язано з розширенням кровоносних судин, збільшенням кровообігу, додатковим припливом кисню до тканин. Подібний стан триває недовго і змінюється другою фазою.

2-я фаза. Для неї характерно звуження кровоносних судин, збільшення частоти серцевих скорочень, зростання показників кров'яного артеріального тиску. Алкоголь пригнічує діяльність центральної нервової системи, у тому числі центрів регуляції дихальної та серцевої діяльності. Сповільнюється швидкість реакції людини, порушується координація рухів, шкіра обличчя червоніє, особа опухає.

Після закінчення декількох годин після вживання алкоголю стан людини різко погіршується, з'являється слабкість, запаморочення, нерідко виникає нудота і блювота, самопочуття дуже погане. Болять серце, шлунок, все тіло, відсутній апетит, тремтять руки, мучить спрага. Цей стан називається «похмільний синдром». Однією з реакцій організму на тривале вживання алкоголю є біла гарячка. Вона починається погіршенням нічного сну, тремтінням рук, посиленням потовиділення, жвавістю хворого, зміною настрою. Ці реакції посилюються до вечора і вночі. Далі з'являються безсоння, галюцинації, марення.

Алкоголь - це: хвороби, невпевненість у собі, неповноцінне потомство, розбиті сім'ї, нескінченні біди, скорочення життя, неприємності в сім'ї, на роботі, сварки, злочини, в'язниця, самогубство, втрата друзів, нездійснені можливості та плани.

Тютюнопаління

Найпоширенішою і надзвичайно небезпечною звичкою кожного п'ятого жителя планети є тютюнокуріння. Багато курців розглядають свою пристрасть до тютюну як «маленьку слабкість». Однак вони глибоко помиляються, оскільки паління підриває здоров'я людини, знижує його працездатність, є причиною багатьох хвороб, прискорює в'янення організму, наближає старість і смерть. Курці швидко втомлюються, дратуються, у них порушений сон, вони в два рази частіше потрапляють в автомобільні аварії, ніж некурящі.

Тютюнопаління є поширеною шкідливою звичкою серед чоловіків, жінок, та підлітків. Наукові досліди підтверджують згубну дію нікотину на організм людини.

Встановлено, що тютюновий дим вміщує отруйні речовини. Крім нікотину він містить шкідливі речовини такі як: чадний газ, синильну кислоту, сірководень, аміак, азот, ефірні масла. Одноразова доза нікотину 0,08...0,16 г є смертельною для людини. Оскільки нікотин потрапляє в організм людини поступово і малими дозами, гострих явищ отруєння людей не спостерігається. Тютюн шкідливо діє на організм людини і, в першу чергу, на нервову систему, спочатку збуджуючи її, а потім пригнічуючи. Нікотин звужує судини мозку і зменшує їх еластичність, ускладнює надходження крові в мозок, що і обумовлює погіршення його роботи. Як наслідок — біль в голові, запамороченя. Під впливом паління послаблюється пам’ять, увага, сила м’язів, зменшується інтелект. Люди, що палять, в 5 разів частіше хворіють на рак та інші злоякісні пухлини. Гігієнічний аспект паління полягає в тому, що людина, яка палить, отруює не лише свій організм, а й оточуюче повітря. Проти паління необхідно боротися всім суспільством. Наразі, для цього вживаються адміністративні заходи, метою яких є обмеження паління в загальних місцях і особливо не допускання паління серед дітей і підлітків. Кожний, хто палить, повинен усвідомлювати всю ту шкоду, яку він наносить здоров’ю.