Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47____2013__ / Конспект з БЖ 2013 укр скор..doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
700.93 Кб
Скачать

2. Таксономія, ідентифікація та квантифікація небезпек.

Таксономія небезпек.Таксономія — наука про класифікацію та систематизацію складних явищ, понять, що відіграють важливу роль в організації наукового знання у галузі безпеки життєдіяльності.

Ідентифікація небезпек.Небезпеки носять потенційний, тобто прихований характер. Під ідентифікацією розуміється процес виявлення і встановлення кількісних, часових, просторових і інших характеристик, необхідних і достатніх для розробки профілактичних та оперативних заходів, спрямованих на забезпечення життєдіяльності. У процесі ідентифікації виявляються номенклатура небезпек, вірогідність їх прояву, просторова локалізація (координати), можливий збиток і інші параметри, необхідні для вирішення конкретного завдання.Квантифікація небезпек. Квантифікація - це введення кількісних характеристик для оцінки складних, якісно визначуваних понять. Найбільш поширеною оцінкою небезпеки є ризик. Ризик: - частота реалізації небезпек (це відношення числа тих чи інших несприятливих наслідків до їх можливого числа за певний період). При цьому необхідно вказати клас наслідків, тобто відповісти на питання: ризик чого? Приклад. Щорічно в РФ внаслідок різних небезпек неприродною смертю гине близько 500 тис. чол. Населення країни близько 170 млн. чол., Звідси ризик (R) дорівнює:

  Розрізняють індивідуальний і соціальний ризик. Індивідуальний ризик характеризує небезпека певного виду для окремого індивідуума. Соціальний (точніше груповий) - це ризик для групи людей. Соціальний ризик це залежність між частотою подій і числом уражених при цьому людей.

3. Класифікація нс за причинами походження і територіального поширення.

Надзвичайні ситуації (НС) на території України ( Постанова Кабміну України 15.07.1998р. №1099 ) поділяються на:

  • НС техногенного характеру;

  • НС природного характеру;

  • НС соціально-політичного характеру;

  • НС воєнного характеру.

Класифікація НС техногенного характеру:

Транспортні аварії(катастрофи) трапляються під час руху транспортних засобів.

Пожежі та вибухивідбуваються на пожежно-небезпечних та вибухонебезпечних об'єктах, на залізничному і трубопровідному транспорті, які здійснюють переміщення пожежно-небезпечних і вибухонебезпечних вантажів.

Аварії з викидом аварійно хімічно небезпечних речовин (АХНР)- це події, пов'язані з витоком шкідливих хімічних продуктів у процесі їх виробництва, зберігання, переробки та транспортування.

Аварії з викидом радіоактивних речовинвиникають на радіаційно-небезпечних об'єктах: атомних станціях, підприємствах з виготовлення і переробки ядерного палива, захоронення радіоактивних відходів та ін..

Аварії з викидом біологічно небезпечних речовин (БНР)- найбільш небезпечні для населення аварії, оскільки тяжкість наслідків у разі попадання біологічно небезпечних речовин у навколишнє середовище дуже велика.

Раптові обвалення будівель, споруднайчастіше викликаються побічними факторами: великим скупченням людей на обмеженій площі; сильною вібрацією, викликаної проходять залізничними складами або великовантажними автомобілями; надмірним навантаженням на верхні поверхи будинків і т.д.

Аварії на електроенергетичних системах та комунальних системах життєзабезпеченняістотно ускладнюють життєдіяльність населення, особливо в холодну пору року.

Аварії на промислових очисних спорудахпризводять до викидів отруйних, токсичних і шкідливих речовин в навколишнє середовище.

Гідродинамічні аваріївиникають при руйнуванні гідротехнічних споруд, найчастіше гребель. Їх наслідки - затоплення великих територій.

При подальшому розвитку технічного прогресу суспільства з'являться нові НС, тому важливе значення набувають знання, вміння, навички, досвід людей по їх запобіганню, дії, спрямовані на збереження здоров'я і життя в разі виникнення НС техногенного характеру.

Для України основними НС природного характеру(стихійними лихами) є: повені, землетруси, сильний вітер, циклони, природні пожежі, лавини, обвали, зсуви, селі, екстремальні температури повітря, туман, гроза.

Для комфортного проживання на Землі людству необхідно приділяти велику увагу екологічним НС, до них відносяться: вимирання рослин і тварин, забруднення, засолення, заболочування і ерозія ґрунту, забруднення атмосфери, забруднення вод Світового океану, забруднення природного середовища, виснаження водних ресурсів і т.д.