Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47____2013__ / Конспект з БЖ 2013 укр скор..doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
700.93 Кб
Скачать

6.6.3 Перша медична допомога при термічних ураженнях і нещасних випадках

6.6.3.1. Опіки !!!!!!!!!!!!!!

Опіки- досить часте явище в надзвичайних ситуаціях. Вони можливі при масових пожежах, землетрусах, ураженні електричним струмом і блискавкою, променистою енергією, при аваріях та катастрофах з хімічними речовинами.

Опікомназивають пошкодження живих тканин, викликане впливом високої температури, хімічними речовинами, електричної або променистої енергією. Залежно від вражаючого фактора розрізняють термічні, хімічні, електричні і променеві опіки (ріс.8.4.).

У побуті і в надзвичайних ситуаціях найбільш часто зустрічаються термічні опіки. Вони виникають від дії полум'я, розплавленого металу, пару, гарячої рідини, від контакту з нагрітим металевим предметом. Чим вище температура впливового на шкіру шкідливого чинника і триваліший час, тим серйозніше поразки. Особливо небезпечні для життя опіки шкірних покривів, що поєднуються з опіками слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Такі поєднання можливі, якщо потерпілий дихав гарячим димом і повітрям. Це зазвичай відбувається при пожежі в закритому приміщенні. Опіки шкіри і слизових при пожежі іноді можуть бути в комбінації з отруєнням окисом вуглецю.

Хімічні опікипоходять від дії концентрованих кислот, їдких лугів та інших хімічних речовин. Опіки кислотами і лугами можуть бути і на слизовій оболонці рота, стравоходу і шлунку, внаслідок випадкового або помилкового їх вживання.

Електричні опікивиникають при дії електричного струму або блискавки. Як наслідок, кількість тепла, що утворюється в тканинах, настільки велике, що руйнування можуть піддатися глибоко розташовані тканини, кровоносні судини і нерви.

Променеві опікибувають від сонця. Тяжкість стану потерпілого залежить від глибини, площі і місця розташування опіку.

Характеристика опіків:

I ступінь - Почервоніння і припухлість шкіри, сильний біль

II ступінь - Червоність і набряк шкіри виражені сильніше, утворюються бульбашки, наповнені прозорим вмістом

III ступінь - На тлі почервоніння і розкритих пухирів видно ділянки білої («свинячий») шкіри

IV ступінь - Виникнення обвуглювання тканин

Стан потерпілого залежить також від просторості опіків. Якщо їх площа перевищує 10 - 15% поверхні тіла (у дітей до 10%) розвивається так звана опікова хвороба. Примірну площа опіку можна визначити, порівнюючи її з площею долоні. Вона становить близько 1% площі поверхні тіла людини.

Надання першої медичної допомоги при опіках: (Самостійно)

1. Вжити заходи для якнайшвидшого припинення впливу високої температури або іншого вражаючого фактора.

2. Вивести або винести людину з опіками із зони пожежі.

3. Протягом декількох хвилин зрошувати місце опіку струменем холодної води або прикладати до нього холодні предмети. Це сприяє якнайшвидшому запобігання впливу високої температури на тіло і зменшення болю.

4. На опікову поверхню накласти стерильну пов'язку за допомогою перев'язувального пакету або стерильних серветок і бинта. При відсутності стерильних перев'язувальних засобів можна використовувати чисту тканину, простирадло, рушник, натільну білизна. Матеріал, що накладається на поверхню, можна змочити розведеним спиртом або горілкою.

5. При наданні першої допомоги абсолютно протипоказано проводити будь-які маніпуляції на опікової поверхні. Шкідливо накладати пов'язки з будь-якими мазями, жирами і фарбувальними речовинами. Вони забруднюють пошкоджену поверхню, а барвник ускладнює визначення ступеня опіку. Застосування порошку соди, крохмалю, мила, сирого яйця також недоцільно, оскільки ці кошти, крім забруднення, викликають утворення з опікової поверхні плівки, яка важко знімається.

6. У разі великого опіку потерпілого краще загорнути в чисте простирадло і терміново доставити до лікувального закладу або викликати медичного працівника.

7. При хімічних опіках слід протягом 15 - 20 хвилин і не менше обмивати уражену ділянку струменем води. Ефективність першої допомоги оцінюють по зникненню характерного запаху хімічної речовини.

8. Після ретельного обмивання кислотою при опіку на уражену поверхню накладають пов'язку, просочену 5% розчином питної соди, а при опіках лугами - просочену слабким розчином лимонної, борної або оцтової кислоти. При опіках вапном корисні примочки з 20% розчином цукру.

9. Для зменшення болю постраждалому дають знеболюючий засіб (анальгін, пенталгін, седалгін та ін.) По можливості напоїти гарячим чаєм, кавою або лужною мінеральною водою. Можна також розвести в одному літрі води половину чайної ложки питної соди і одну чайну ложку кухонної солі і давати пити. У випадках важких опіків вжити термінових заходів для доставки потерпілого до лікувальної установи.

6.6.3.2 Обмороження. !!!!!!!!!!!!!!!

Обмороженнянаступають при тривалій дії холоду на яку-небудь ділянку тіла.

Сприяють виникненню обморожень сильний вітер, висока вологість, виснажений або хворобливий стан людини, крововтрата, знерухомленість і алкогольне сп'яніння.

Вплив холоду на весь організм викликає загальне охолодження. При цьому виникають розлади кровообігу спочатку шкіри, а потім і глибоко лежачих тканин.

Спочатку постраждалий відчуває почуття холоду, що змінюються онімінням, при якому зникають болі, а потім і всяка чутливість. Втрата чутливості робить непомітним подальший вплив холоду, що найчастіше і призводить до відмороження.

Встановити ступінь пошкодження тканин відразу після відмороження важко. Це можливо зробити тільки через 12 - 24 години, а іноді й пізніше.

Характеристика відмороження

I ступінь- шкіра набуває синьо-багряну забарвлення, набряклість після відігрівання збільшується, відзначаються тупий біль.

II ступінь- поверхневий шар шкіри відмирає. У потерпілого підвищується температура, з'являється озноб, порушується сон, апетит відсутній.

III ступінь- порушення кровообігу призводить до омертвіння всіх шарів шкіри і лежать під нею м'яких тканин З'являються важкий озноб, пітливість, байдужість до оточуючих.

IV ступінь- відмирають всі верстви тканин, у тому числі й кістки. Шкірні покриви бліді, холодні. Пульс рідкий, температура нижче 36 ° С.

Перша медична допомога при обмороженнях (Самостійно)

1. Зігріти потерпілого і особливо обморожену частину. Для цієї людини вносять або вводять в тепле приміщення, знімають взуття та рукавички. Відморожену частину тіла спочатку розтирають сухою тканиною, потім поміщають в таз з теплою водою (30 - 32 ° С). За 20 - 30 хвилин температуру води поступово доводять до 40 - 45 ° С. При неглибоких обмороженнях зігріти можна за допомогою грілки або навіть тепла рук.

2. Кінцівку ретельно відмивають з милом від забруднення.

3. Якщо біль, що виникла при відігріванні, швидко проходить, пальці набувають звичайний вид або трошки набряклі, чутливість відновлюється, то це добра ознака, яка свідчить, що обмороження неглибоке.

4. Після зігрівання, пошкоджену частину тіла витирають насухо, закривають стерильною пов'язкою і тепло вкривають.

5. Відморожені ділянки тіла не можна змазувати жиром або мазями. Це ускладнює в подальшому їх обробку. Не можна також розтирати відморожені ділянки тіла снігом, тому що при цьому охолодження посилюється, а крижинки ранять шкіру і сприяють інфікуванню.

6. Слід також утриматися від інтенсивного розтирання та масажу охолодженої частини. Такі дії при глибоких обмороженнях можуть призвести до пошкодження судин і, таким чином, сприяють збільшенню глибини пошкодження тканин.

7. Дати теплий напій(чай, кава), знеболюючі засоби (анальгін, седалгін і т.п.).

8. Доставити потерпілого до лікувальної установи.