Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47____2013__ / Конспект з БЖ 2013 укр скор..doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
700.93 Кб
Скачать

3.2.1 Основи безпеки при експлуатації пк.

Вимоги до приміщень і робочих місць з ПК:

Згідно Державним санітарним правилам і нормам 5.5.6.009-98 приміщення, призначені для роботи з ПК, повинні мати природне освітлення. Орієнтація вікон повинна бути на північ або на північний схід, вікна повинні мати жалюзі, які можна регулювати, або штори.

Не дозволяється розміщувати кабінети обчислювальної техніки в підвальних приміщеннях. Площа на одного працюючого на ПК повинна бути не меншого 6,0 кв. м, об'єм – не менше 20 куб. м. Площа приміщення повинна бути розрахована не більше ніж на 12 чоловік. Поверхня підлоги повинна мати антистатичне покриття для можливості вологого прибирання.

Вимоги до освітлення приміщень і робочих місць:

Приміщення з ПК повинні мати природне і штучне освітлення. Штучне освітлення повинне здійснюватися системою загального освітлення, що забезпечується в основному люмінесцентними лампами.

Освітленність екрану повинна бути не вище 200 лк; клавіатури- не нижче 400 лк; столу – не нижче 400-500 лк; дошки – не нижче 500 лк.

Необхідно проводити миття скла вікон і світильників не менше двох разів на рік, а також заміну ламп, що перегоріли, у міру їх виходу з ладу.

Величина коефіцієнта пульсацій освітленості не повинна перевищувати 5%.

Вимоги по забезпеченню захисту працюючих від іонізуючих і електромагнітних випромінювань:

Гранично допустима доза іонізуючого випромінювання в будь-якій крапці на відстані 0,05 метра від всіх поверхонь монітора не повинна перевищувати 0,1 мбер/год.

Норми радіаційної безпеки (НРБУ-97) встановлюють для різних категорій осіб граничні дози опромінювання (гранично допустимі дози — ГДД), які не викликають в здоровому стані несприятливих змін (табл.1). До таких категорій відносяться:

персонал (група А) — особи, що працюють з джерелами іонізуючого випромінювання;

персонал (група Б) — обмежена частина населення, які не працюють безпосереднього з джерелами випромінювання, але знаходяться у сфері дії джерел іонізуючого випромінювання;

Група В-все населення, включаючи осіб з персоналу, поза сферою і умовами їх виробничої діяльності.

1 Зв=100 бер;

1 мЗв=0,1 бер;

1 бер=0,01 Зв;

Основні межі доз іонізуючого опромінювання людини:

для персоналу (група А) ефективна доза не повинна бути більш 50 мЗв в рік (5 бер/рік)

для персоналу (група Б) ефективна доза не повинна бути більш 5 мЗв в рік (0,5 бер/рік)

При аварійній ситуації для персоналу ефективна доза не повинна бути більш 100мЗв в рік (10 бер/рік)

Вимоги до мікроклімату:

У кабінетах, де працюють на ПК, температура повітря не повинна перевищувати 19,5 ± 0,5°С, відносна вологість повітря 60 ± 5%, швидкість руху вітру не більше 0,1 м/с.

У приміщеннях повинен бути забезпечений 3 – кратний обмін повітря за одну годину. Для охолоджування і очищення повітря від пилу можуть бути встановлені побутові кондиціонери (БК – 1300, БК – 2000, БК – 2500 і ін.)

Вимоги по забезпеченню захисту від шуму і вібрації:

Шум створюваний ПК можна умовно віднести до постійного. Комп'ютерні кабінети рекомендується обладнати ПК, рівень потужності шуму яких не перевищує 45 дБ.

Вібрація на робочих місцях від ПК при середньо геометричних частотах смуг 2 – 63 Гц не повинна перевищувати по віброшвидкості 72 дБ.