Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Франція.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
91.82 Кб
Скачать

Висновок

Французька бізнес-культура знаходиться окремо від усіх інших бізнес-культур світу. За походженням — це гібрид впливу тевтонців з півночі Європи та латинського впливу півдня, які створили унікальну французьку бізнес-культуру. Французькі бізнесмени проявляють себе як індивідуалісти, орієнтовані на взаємовідносини, надають великого значення статусу, характеризуються високим контекстом в комунікації, що створює незвичайну комбінацію культурних характеристик.

На основі досліджень Едварда і Мілдреда Холла французька культура є помірно високо контекстуальною культурою. Французька культура належить до варіативно-монохронної культури, яка характеризується послідовними діями впродовж певного відрізку часу. Використовуючи кластерний підхід до культурного виміру, можна стверджувати, що Франція належить до латино-європейського кластеру країн.

Ф.Тромпенаарс характеризує французьку культуру за наступними критеріми: універсалізм (акцент на правилах та незмінності), колективізм (акцент на групових інтересах та їх узгодженні), аффективність (акцент на емоціях і висловленні почуттів), персональність (акцент на приписному статусі), синхронна культура (час розглядається як сукупність тісно пов’язаних між собою минулого, сьогодення та майбутнього).

Використовуючи параметри методики Хофстеда можна охарактеризувати французьку культуру як країну з великою дистанцією влади, індивідуалізмом, переважанням «жіночої» культури, негативним ставленням до невизначеності.

На основі класифікації культур за методикою Р.Льюїса Франція належить до поліактивних культур. Представники даної культури орієнтовані на людей. Вони комунікабельні, активні, роблять декілька справ одразу, не обов’язково заплановані справи; роблять те, що подобається в даний момент.

Аналізуючи орієнтацію культури ведення бізнесу – орієнтація на угоду (на виконання завдання) чи на взаємовідносини ( на людей ), Франція належить до групи країн, помірно орієнтованих на угоду.

Інформаційні джерела

1. Гестеланд Ричард Р. Кросс – культурное поведение в бизнесе. Маркетинговые исследования, ведение переговоров, поиски источников поставок и рынков сбыта, менеджмент в различных культурах / Пер. с англ. —Днепропетровск: Баланс — Клуб, 2003. — 288 с.

2. Сравнительный менеджмент: Пивоваров С.Э., Максимцев И.Л.2-е изд. — СПб.: 2008. — 480 с.

3. Международный менеджмент // Под ред. Пивоварова С. Э., Тарасевича Л. С., Майзеля А. И. — СПб: Питер, 2001. —576 с.: ил. — (Серия «Учебники для вузов»).

3. Кроскультурний менеджмент// За ред. Тодорової Н.Ю.: Кроскультурний менеджмент, ДВНЗ "ДонНТУ", Донецк, 2008. — 330 с.

4. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fr.html

5. http://www.open-school.ru/Pages/?id=213

6. http://www.rbc.ua/ukr/top/show/frantsiya-vvodit-kvoty-dlya-zhenshchin—rukovo-diteley-predpriyatiy-16012011104900

7. http://www.anticorrupcia.ru/publ/korrupcija_vo_francii_puti_preodolenija/1-1-0-2

8. http://cpi.transparency.org/cpi2011/

9. http://ollor.livejournal.com/48174.html

26