Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОТОВ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
38.4 Кб
Скачать

Практична робота 1

Тема: Підготовка фотозображень для використання в мережі Інтернет за різним призначенням.

Завдання: Зробити скриншоти аватарок, шапок сайтів та веб-сторінок.

  1. Теоритична частина

Аватар (Інтернет) — невелике зображення (фотографія або малюнок), зазвичай від 16х16px, яке користувач форуму, або блогу використовує разом з ніком (псевдонімом). Відображається в профілі зареєстрованого користувача форуму або сайту. Може бути як фотографією, так і якоюсь картинкою, яка відображає суть користувача і допомагає максимально правильно створити перше враження у співрозмовника.

Шапка сайту — верхня, титульна частина дизайн макета веб-сторінки. На противагу верхній частині нижню частину веб-сторінки називають підвалом сайту.

Шапка сайту разом з підвалом є важливими складовими макета, основне завдання яких дати користувачеві точне визначення початку і кінця сторінки, що переглядається. Фактично, шапка сайту є аналогом колонтитулів у звичайної сторінки, якщо порівнювати сайт і, наприклад, електронний текстовий документ.

Шапка сайту є наскрізною елемент, тобто це означає, що він проходить через всі сторінки сайту. Саме тому, в шапці сайту мають такі основні елементи макета, як логотип, меню навігації, слоган, контактні дані (телефон, адреса, години роботи).

Веб-сторінка (англ. Web page) - документ або інформаційний ресурс Всесвітньої павутини, доступ до якого здійснюється за допомогою веб-браузера.

Веб-сторінки зазвичай створюються на мовах розмітки HTML або XHTML і можуть містити гіперпосилання для швидкого переходу на інші сторінки.

Інформація на веб-сторінці може бути представлена ​​в різних формах:

текст

статичні і анімовані графічні зображення

аудіо

відео

аплети

Практична робота 2

Тема: Юзабіліті веб-сторінок.

Завдання: Розробити кнопки для сайту

1. Теоритична частина

Веб-юзабіліті - це досягнення намічених цілей і рішення поставлених завдань за допомогою повного задоволення виявлених потреб певних користувачів інтернет-рішень доступним, зрозумілим і комфортним способом. Це формалізоване визначення, самому мені більше подобається одне неформальне визначення. Веб-юзабіліті - це коли ви приходите до ресторану, жуючи жувальну гумку, намагаєтеся перед обідом приліпити її знизу до столу, а там - жвачкопріемнік. Тобто фахівці з юзабіліті повинні якомога краще вивчити свого користувача і всі варіанти його поведінки ».

Про завдання веб-юзабіліті

«До основних завдань веб-юзабіліті відносяться:

- Доступність інформації

- Функціональність

- Облік естетичних норм

Веб-юзабіліті - прикладна дисципліна, тому вона підвищує зручність не заради самого процесу підвищення зручності, а спрямована на вирішення конкретних практичних завдань - поліпшення ефективності роботи сайту та конкурентоспроможності.

Тут виникає одна складність - важко підрахувати рентабельність від проведення акцій по підвищенню веб-юзабіліті, доводиться користуватися відносними характеристиками. Ми просто зробили сайт краще (в моїй практиці є й приклади, коли ефект був явно помітний, і після підвищення юзабіліті обсяг продажів з сайту збільшився в 5 разів). Також потрібно розуміти, що редизайн може ні до чого і не привести ».

Про критерії оцінки веб-юзабіліті

«В якості критеріїв оцінки юзабіліті можна використовувати:

- Доступність (як у «фізичному» плані, так і для розуміння)

- Цілісність

- Логічність ».

Про принципи при розробці сайту

- Робити так, як прийнято, а не так, «як правильно»

- Ставити правильні питання і шукати на них правильні відповіді

- Уникати категоричності

- Дотримуватися однозначності і передбачуваності використовуваних рішень

- Приділяти увагу дрібницям

Кнопка - елемент інтерфейсу комп'ютерних програм, є метафорою кнопки в техніці і, відповідно, зображується схоже з нею, виконує аналогічні функції. При натисканні на неї відбувається програмно пов'язане з натисканням дія або подія.

У широкому сенсі, кнопкою називають будь-який екранний елемент, з окресленою межею, натискання на який призводить до якогось дії.

Кнопка має два стани - «натиснуто» і «віджато», також може бути зафіксованим (зберігати поточний стан після завершення натискання). Для керування з клавіатури, кнопка може бути забезпечена керованим фокусом вводу: при отриманні фокусу, клавіатурний ввід (зазвичай - пробіл) ініціює натискання на кнопку.

Зміна стану кнопки може зображатися на екрані. Залежно від стилю візуального виконання може мати як опуклий, так і втоплений або плоский вигляд. Також при «натисканні» найчастіше візуально імітується втоплення її в поверхню.