Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
85.97 Кб
Скачать

2. Особливості навчального контингенту

Основною метою вивчення мною особливостей навчального контингенту – 11-А класу, для якого планувалося проводити навчання, - є виявлення навчальних та психологічних можливостей учнів для їх подальшого врахування у викладацькій діяльності.

В навчальній групі 11-А навчається 14 учнів. З них 6 дівчат та 8 хлопців (дівчат 43%, а хлопців – 57%).

З дисципліни «Основи економіки» учні оказують добрі знання, середній бал класу з даної дисципліни – 8,6 білів за 12-ти бальною шкалою. На відмінно навчаються 5 учнів: Житник Марія, Іваненко Юрій, Подвальникова Юлія, Савченко Андрій та Тишик Катерина. Задовільні оцінки мають Казачков Владислав, Ковальов Євген, Радченко Іван. Решта учнів мають добрі відмітки.

З розмов із вчителями та учнями, спостерігаючи за останніми на уроках та дослідивши класний журнал, я зрозуміла, що частина учнів ставиться до навчання з невеликим інтересом, а до «Основ економіки» як до звичайного шкільного предмета, мабуть тому, що немає необхідної літератури, немає спеціалістів з викладання економіки, які б зацікавили учнів у вивченні цього предмета.

Але такі учні, як Савченко Андрій, Іваненко Юрій, Подвальникова Юлія, вбачають у навчанні в школі сходинку до становлення особистості, до майбутнього щасливого і забезпеченого життя, а предмет «Основи економіки» – як найважливіший шкільний предмет, знання якого стануть необхідними кожному зараз і в майбутньому.

Взагалі, клас дисциплінований, стриманий; та є кілька учнів , у яких дуже підвищене почуття гумору, і це часом заважає їм бути уважними на уроках, відволікає увагу однокласників, заважає проведенню занять. Але на перервах ця особливість є дуже доречною, тому в школі завжди цікаво і весело, учні класу дружні і згуртовані, завжди доброзичливі по відношенню до однокласників та інших учнів школи, завжди готові допомогти один одному.

Психологічна інформація про особливості навчального контингенту.

І. Експрес-методика «Формула темпераменту».

За час проходження практики я провела з учнями дослідження за допомогою експрес-методик «Формула темпераменту», яка дає змогу виявити тип темпераменту людини. За матеріалами психодіагностики можна зробити такі висновки, що з 14 опитаних учнів:

Сангвінік

Холерик

Флегматик

Меланхолік

Житник Марія Савнчук Володимир

Радченко Іван

Наумов Максим

Скугорева Тетяна

Савченко Андрій

Мацукова Марія

Казачкоа Владислав

Ковальов Евген

Іваненко Юрій

Бондаренко Олексій

Подвальникова Юлія

Савченко Оксана

Тишик Катерина

Такий розподіл свідчить про те, що в класі учні зовсім різні (за типом особистості) і саме тому між ними складаються дружні стосунки, певне взаємодоповнення. І до кожного з них необхідний індивідуальний підхід з урахуванням їх типологічних рис особистості.

Звернувшись до експрес-методики «Формула темпераменту», я змогла виявити приблизно тип темпераменту кожного учня :

2 сангвініків,

3 холерика,

5 флегматиків,

4 меланхоліків.

ІІ. Соціометрична методика «Подарунок на день народження».

11-А клас. Як я вже згадувала, він є найсильнішим, це стосується не тільки розумових та інтелектуальних здібностей учнів.

За допомогою соціометричної методики «Подарунок на день народження», я вивчила міжособистісні стосунки в класі. За моїм дослідженням, привабливість учнів у класі розподілилася таким чином:

П.І.Б

Загальна кількість отриманих подарунків

Статус учня в класі

Бондаренко Ол.

1

прийнятий

Житник Марія

4

визнаний

Іваненко Юрій

3

визнаний

Казачкоа Владислав

1

прийнятий

Ковальов Евген

2

прийнятий

Мацукова Марія

1

прийнятий

Наумов Максим

2

прийнятий

Подвальникова Юлія

1

прийнятий

Радченко Іван

1

прийнятий

Савенчук Володимир

4

визнаний

Савченко Андрій

7

зірка

Савченко Оксана

3

визнаний

Скугорева Тетяна

1

прийнятий

Тишик Катерина

0

ізольований

«зірка» – 1 учні;

«визначний» – 4 учнів;

«прийнятий» – 8 учнів;

«ізольований» – 1 учні.

Взагалі, діти тут доброзичливі, дружні і завжди готові прийти на допомогу однокласникові, коли це буде потрібно.

Міжособистісні стосунки в класі (на уроках чи на перервах) характеризуються однією особливістю: незалежно від маленьких суперечок, які виникають між учнями в результаті звичайного зіткнення інтересів і відстоювання власних позицій, завжди у важливі моменти класного життя (чи то відстоювання честі класу на змаганнях або олімпіадах школи, чи то виборювання першості школи у районі чи навіть області, чи щось інше) – учні забувають про всі непорозуміння, згуртовуються і діють як справжня команда, як одна велика сім’я.

Одним словом, учні класу завжди намагаються уникати суперечок, а якщо такі і утворюються – то прагнуть запобіганню конфліктів компромісом, в подальшому намагаючись виправити ті помилки та недоліки, які були допущені при цьому, без образ на тих, хто сміливо на такі вкаже.

Що ж до мови учнів, то треба сказати, що тут переважає сучасна молодіжна лексика, але без грубих висловів, з урахуванням правил і норм. На уроках учні намагаються розмовляти більш літературною мовою, докладають максимум зусиль для покращення і вдосконалення своєї культури спілкування, збагачення словесних запасів літературними словами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]