Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт про практику.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
575.81 Кб
Скачать

29

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………….......2

  1. Критичний аналіз проведеної практики на базі Волосківської ЗОШ І – ІІІ ступенів………………………………………………………………4

  2. Особливості викладання перед аудиторією підлітки та старшокласники…………………………………………………………………..8

  3. Критичний аналіз відвіданих занять……………………………...10

  4. Засоби активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів при викладанні теми «Інфляція як макроекономічний показник, її сутність та функції»…………………………………………………………………………..12

Підсумки…………………………………………………………………...29

Додатки…………………………………………………………………….30

Характеристика з бази практики

Вступ

Беручи до уваги концепцію розвитку економічної освіти в україні (Колегія міністерства освіти і науки україни, рішення 04.12.2003 №12/7-4), можна сказати наступне.

Економічна освіта на сучасному етапі розвитку України визначається завданнями переходу до демократичної і правової держави, ринкової економіки, необхідності наближення й до світових тенденцій економічного і суспільного розвитку. Розвиток освіти відбувається в контексті загального процесу трансформації різних сторін суспільного життя, у тісному взаємозв'язку з перебудовою в інших сферах, одночасно виступаючи для них джерелом забезпечення необхідним кадровим ресурсом.

На мою думку незалежно від того, яку освітню кваліфікацію має людина (лікар, вчитель, психолог, водій чи навіть електрик), все ж їй необхідно знати, хоча б якісь ази економіки. Адже це наука, з якою ми стикаємося кожен день. Всі насамперед мають справу з грошима. А це і заробітна плата, і розрахунки з банками, і соціальні нарахування та відрахування. Все це потрібно знати для того щоб бути впевненим, що отримуєш те що заслужив і не витратиш більше ніж потрібно.

Відомо також що на вищу освіту в нашій країни не в усіх вистачає коштів, якщо ж запровадити економічну освіту в шкільних закладах то діти будуть мати певні базові знання з цієї дисципліни, що в майбутньому призведе до їхнього просування по кар’єрних сходах, та полегшить їхні повсякденні економічні проблеми.

Є також можливість того, що молоде покоління не може визначитися в тому, яку професію обрати в майбутньому. Саме тому різнопланові предмети будуть формувати їхнє уявлення про той чи інший вид діяльності. Це стосується не тільки економіки.

На мою думку в шкільну програму повинні бути включені предмети різного характеру. Економічна наука, являється однією з них. Крім цього, я б запропонувала ввести добровільні факультативи на вибір учнів, для того щоб розвивати їхню особистість тим самим формуючи потенційний ринок робочої сили в країні.

В сучасному соціумі не освіченій людині жити досить важко, адже як говорилось вище, ми живемо в епоху торгівлі та ринку. Для того щоб добре жити потрібно бути кмітливим, розумним та мати необхідний багаж знань.

Метою розвитку системи економічної освіти є інтенсивне накопичення соціально-економічних знань і оптимізація їх використання як головного потенційно необмеженого ресурсу розвитку українського суспільства і його соціально орієнтованої економіки.

Ціннісні орієнтири економічної освіти: розвиток творчого потенціалу особистості та її соціалізація; виховання самостійності наукового економічного мислення, формування економічного світогляду, впевненості у власних силах; розвиток здібностей до самореалізації, самоосвіти, саморозвитку особистості.

Як відомо концепція розвитку економічної освіти в укараїні, має основні заходи, що до розвитку економічної освіти. В них є як свої переваги так і недоліки.

Наприклад: Ступенева підготовка фахівців економічного спрямування.

Ступенева система підготовки фахівців закладає підвалини для організації якісної економічної освіти, її інтеграції в міжнародний освітній простір.

Цей захід є дуже ефективним так як, на сьогоднішній день, незважаючи на досить високу кількість спеціалістів з економіки, більшість з них не досить якісно підготовані для подальшої праці в цій сфері. Цьому недоліку також сприяє наступний захід, запроваджений цією ж концепцією.

Посилення економічної підготовки фахівців у неекономічних вищих навчальних закладах.

На мою думку ця концепціє є досить невірною. Навчальні заклади, які не є економічними, не зможуть випускати досить кваліфікованих працівників економічної сфери діяльності.

  1. Критичний аналіз проведеної практики на базі Волосківської ЗОШ І – ІІІ ступенів

Я проходила психолого-педагогічну практику в Волосківській загальноосвітній школі І – ІІІ ступенів під керівництвом Картель Наталії Сергіївни – викладача економічних дисциплін в 10 та 11 класах. Практика проходила з 10 по 12 квітня 2013 року.

Зміст основної діяльності школи полягає у формуванні системи наукових знань, умінь, навичок, оволодіння якими забезпечить розвиток розумових та фізичних здібностей школяра, формування світогляду, поведінки, підготовку до суспільного життя і праці. Все це забезпечується за допомогою різних методів форм та засобів навчання.

Перш за все метою вчителів даного закладу, є забезпечити базову середню освіту учнів та розвивати їх як в спортивному так і в культурному, естетичному та моральному планах.

Педагогічний колектив Волосківської Загальноосвітньої школи налічує 28 вчителів, майже всі з них мають вищу освіту. Педагогічний склад є досить компетентним у своїй справі, деякі викладачі мають значний стаж роботи з дітьми, молодші ж вчителі є досить креативними, і можна сказати, являють собою «Свіжу кров колективу», саме тому їхня співпраця є досить плідною.

В школі йде спеціалізація по класах, починаючи з 10-го класу, виділяють гуманітарний та математичний класи, з поглибленим вивченням того чи іншого предмету. Окрім основних занять в програмі є і вибіркові, діти мають право самі обирати собі предмети, які їм до душі, та відвідувати їх. Також в школі працюють різного виду гуртки, а саме: Хореографічний, музичний, драматичний, в’язальний, літературний, а також є шкільна команда з волейболу, баскетболу, футболу, настільного тенісу, окрім цього школа друкує газето, яка має назву «Літературне слово». Отже учні можуть проявити себе досить різнобічно та знайти улюблене заняття саме для себе.

Крім того учні щорічно беруть участь в районних олімпіадах, як з навчальних предметів так і у спортивних змаганнях, і майже завжди виборюють призові місця.

Школа має в розпорядженні комп’ютерний клас в якому налічується 7 комп’ютерів для роботи учнів на уроках інформатики, а також для позаурочних занять. Є клас фізики з відповідним обладнанням для проведення лабораторних та практичних занять, клас хімії, та біології, є достатня кількість книжок для користування учнів в шкільній бібліотеці, є спортзал для проведення занять з фізичної культури та майстерня де можна займатися на верстатах на уроках трудового навчання. Для того, щоб діти мали змогу нормально поїсти на великій перерві школа має невеличку їдальню. Окрім спортивного зала школа ще має в наявності кілька спортивних майданчиків на подвір’ї, один баскетбольний, один волейбольний, та футбольний. На цих майданчиках учні можуть грати, як на фізичному вихованні так і у позаурочний час.

Навчальний процес в школі побудований згідно з програмами та планами, затвердженими Міністерством освіти і науки України. Заняття проводяться 5 днів на тиждень від 4 до 7 уроків на добу в одну зміну.

Загальна кількість учнів у школі становить 296, 14 класів. Кожен вчитель працює по чинному навчальному плану, виконуючи всі орієнтири та намічені цілі на семестр, рік. Викладацький колектив забезпечений інформаційно-методичним забезпеченням і активно використовує його у своїй професійній діяльності.

Так як дана школа є звичайною, то вивчення економічних дисциплін є новим для даного навчального закладу. Предмет «Основи економіки» викладається одинадцятий рік і читається лише в 10-х класах. Предмет носить загально-пізнавальний характер. Як свідчить навчальна програма, дана дисципліна призначена для учнів, які не планують у подальшому навчатися у економічних навчальних закладах і ставить за мету сформувати економічне мислення, що дозволить їм свідомо розв’язувати проблеми, які постають перед ними у житті. Завдання даного предмету наступні:

  1. Реалізувати мету і завдання курсу;

  2. Сформувати базові знання з основ економічної науки;

  3. Познайомити з основними тенденціями розвитку економіки (науки і господарства) на сучасному етапі отримати спеціалізацію з обраного профілю.

Взагалі вивчення економіки у 2012 – 2013 навчальному році для загальноосвітніх навчальних закладів рівня стандарту й академічного рівня, як і в попередньому навчальному році має такі особливості:

  • навчальна дисципліна викладається у 10-х та 11-х класах, а її програма розрахована на 35 годин, що охоплюють години вивчення матеріалу на уроках, включно з тими, які призначені для виконання практичних робіт, та резервний час;

  • програмою передбачено чотири розділи – «1. Основи економічного життя суспільства», «2. Ринкова економіка», «3. Національна економіка як ціле», «4. Світова економіка» – які охоплюють десять тем. Однією з таких тем, є тема «Некомерційні підприємства: види, цілі, функції».

Профільне навчання економіки у старшій школі забезпечується вивченням курсу “Економіка” протягом 210 годин навчального часу (по три години на тиждень у 10-му та 11-му класах).

Вивчення економіки у 2012 – 2013 навчальному році на профільному рівні у загальноосвітніх навчальних закладах з поглибленим вивченням економіки, також не буде відрізнятися від попереднього навчального року:

  • навчальний предмет викладається у 10-х та 11-х класах, її програма розрахована на 105 годин, що охоплюють 90 годин на вивчення матеріалу на уроках, 10 годин на виконання практичних (лабораторних) робіт, та 5 годин резервного часу у кожному класі;

  • програма включає п’ять розділів – «1. Вступ до економічної теорії», «2. Фундаментальні поняття ринкової економіки та ринкова інфраструктура», «3. Теорія і практика підприємницької діяльності», «4. Національна еконо- міка та роль уряду у її функціонуванні», «5. Світова економіка та інтеграційні процеси» – які охоплюють двадцять чотири теми.

На мій погляд, курс «Основи економіки» повинен бути розрахований на вивчення в середніх загальноосвітніх школах з 9-го по 11-й клас включно. Це б дало змогу більш ефективно засвоїти знання з економічної теорії це сприяло б більш легкому засвоєнню знань у вищих навчальних закладах з таких предметів, як «Політична економія» та «Основи економічної теорії».

  1. Особливості викладання перед аудиторією, підлітки та старшокласники.

Я проводила заняття в 10 класі. У класі навчається 16 чоловік 9 дівчаток і 7 хлопців.

В даному класі достатній рівень навчання (10 – 12 б) проявляються в 2 учнів. Достатній рівень знань (7 – 9 б), у більшості класу 10 учнів, а також 4 учні мають середній рівень знань, учнів з низьким рівнем знань немає.

Для успішності учнів необхідний задовільний соціально-психологічний стан, він без сумніву таким і є, а також певний педагогічний підхід до даної аудиторії (підлітки та старшокласники).

В даній віковій групі відсутні ті проблеми, які притаманні молодшим групам, а існують свої специфічні проблеми. Якщо умовно можна сказати, що підліток це наполовину дитина, то учень одинадцятого класу вже наполовину доросла людина, і він дуже цінує в собі цю дорослість і вимагає до себе відповідного ставлення.Саме таке ставлення і є запорукою успіху викладача. Також дуже важливо, щоб викладач з відповідною повагою ставився до учня.

Старший шкільний вік у багатьох відношеннях є "рубіжним". До відмінних у цьому віці новоутворень, станів особистості належать: прагнення оновити існуючі форми життя, перегляд власних поглядів, збагачення свого духовного світу, системи знань, поглиблення суджень.

Учні у старшому віці змінюють своє вороже ставлення до світу підлітка на філософське ставлення дорослої людини. Вони не терплять приниження своєї “дорослої гідності”. Таким приниженням може бути прийнято надто легке завдання. Воно їх просто не зацікавить, а викладач не стане авторитетом. Тому завдання повинні бути дійсно складні, які потребують застосування всіх знань, а інколи і більшого. У віці 15 - 17 років учні дуже високо цінять свій власний інтелект і намагаються всім його продемонстру- вати. Виходячи із цього постає ще одна особливість старшокласників: прагнення до само прояву, до виділення із загальної маси, дух суперництва, підтримуючи який, викладач може досягти значних результатів. Завдання для учнів цієї вікової групи повинні бути такими, які б давали змогу, кожному виділитися і продемонструвати свій інтелект. Саме цей фактор поєднує цю групу з рештою вікових груп, тому що в усіх вікових групах використовують активні методи навчання учнів.

Слід також враховувати те, що у школярів старших класів зростає потяг до спілкування з дорослими (рідними, вчителями), але проходить воно "сплесками", в залежності від проблем, що накопичилися. Сенс такого спілкування полягає не в бажанні отримати інформацію, а у можливостях знайти розуміння, співчуття, підтримку. В ранньому юнацькому віці зростає потреба в самотності.

Отже можна сказати, що виховання у старшокласників морально-естетичної самосвідомості, світосприйняття, стає показником готовності у відповідних сферах, та ефективним показником роботи вчителя.

  1. Критичний аналіз відвіданих занять

У процесі проходження педагогічної практики в школі мною було відвідано 2 заняття, по предмету «Основи економіки» (вчитель Картель Н.С.), в 10-му класі, одне з них було теоретичним а одне практичним. Тема заняття на обох уроках була однаковою «Економічні кризи».

Заняття №1:

Заняття хоча по суті своїй було теоретичним, але проходило у формі комбінованого уроку. Вчитель спочатку зробив коротеньке опитування по попередній темі (так як учнів в класі не дуже багато вона встигає опитати майже всіх). Потім, у формі лекції, було здійснено виклад нового матеріалу по вище названій темі. В ході даної доповіді вчителька пояснила основні аспекти по темі «Економічні кризи», а саме: Види економічних криз; їх особливості; причини виникнення; наслідки різних видів економічних криз на суб’єктів економіки; способи передбачення та боротьби з кризами і кризовими явищами тощо.

Можна сказати, що даний урок був сформований досить цікаво. Хоч він був і теоретичним, але за допомогою яскравих прикладів з життя та співбесіди з учнями по ходу заняття, розкриття та обговорення цікавих та проблемних запитань, урок промайнув досить швидко і видався досить цікавим. Адже головне правило кожного викладача – це зацікавити учнів і змусити їх працювати. Цей урок був дуже яскравим прикладом взаємної співпраці. Картель Н.С. уміє володіти класом, тримати увагу учнів, активізувати їх діяльність, викликати зацікавленість до матеріалу, який викладається.

Заняття №2:

Наступне заняття було також по предмету «Основи економіки». Дане заняття було практичним у формі уроку-семінару. Педагог повинен був перевірити заключні знання учнів по даній темі, тобто наскільки добре вони засвоїли попередній матеріал, та оцінити їхні знання. Для того, щоб це зробити Картель Наталія Сергіївна використовувала декілька методів активного навчання, на мою думку вони були досить цікавими та не перенапружували атмосферу в класі. А саме, вона використовувала: Досить цікаву ділову гру в якій було декілька команд з класу, в ролі підприємців під час різних типів криз, їхнім завданням було запропонувати якомога найкращій спосіб виходу із цієї кризи, та охарактеризувати ті наслідки які криза може причинити їхньому підприємству, якщо виходу не буде знайдено.

Таким чином за допомогою цієї гри вчитель змушує учнів міркувати на прикладі життєвої ситуації над проблемою яка постала, цим самим активізуючи їхню діяльність на уроці. А також створивши декілька команд вона активізує певне суперництво між командами, що робить гру набагато цікавішою. Окрім цього вчителька застосувала такий прийом, як мозковий штурм (відповіді з підняттям руки, на швидкість), що також дає змогу об’єктивно оцінити рівень підготовки учнів та підштовхнути їх на співпрацю.

В ході заняття вчитель продемонстрував вміння організовувати роботу колективів, уміє тримати увагу учнів, активізувати їх діяльність, викликати зацікавленість до матеріалу, який викладається.

  1. Засоби активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів при викладанні теми «Інфляція як макроекономічне явище, її сутність та причини»

Оскільки в тематичному плані запропоновано вивчати дану тему протягом трьох занять, тому перші два заняття я присвятила теоретичним аспектам теми, а останнє – практичним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]