Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт про практику.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
575.81 Кб
Скачать

Урок №1

Тема уроку: Інфляція, як макроекономічне явище

Мета уроку:

  1. закріпити знання по темі «Інфляція, як макроекономічне явище»

  2. розвивати пізнавальні інтереси в учнів, критичний спосіб мислення, продовжувати формувати вміння працювати з різними джерелами знань, порівнювати, узагальнювати, робити висновки;

  3. виховувати творчу  активність, вміння працювати в команді, самостійність у формуванні нових знань, сприяти професійній орієнтації учнів;

План уроку:

  1. Привітання та організаційний момент.

Я сподіваюсь, що ви отримаєте задоволення від праці і відкриєте для себе багато нового й цікавого.

  1. Огляд теми (33 хв.) з наступних питань:

  1. Поняття та сутність інфляції

  2. Основні причини інфляції

  3. Типи інфляції

  4. Види інфляції

  1. Узагальнення та закріплення нового матеріалу

  2. Підсумки уроку

  3. Домашнє завдання

Огляд теми:

  1. Поняття інфляції

Термін «інфляція» (від лат. Inflаtio) буквально означає «вздуття». Дійсно, фінансування державних видатків за допомогою паперово-грошової емісії з припиненням розміну банкнот призводило до розширення грошового обігу та знецінення паперових грошей.

Інфляція – це зростання загального рівня цін у країні впродовж певного періоду часу, що супроводжується знеціненням національно грошової одиниці.

Іншими словами, зростають ціни на продукти харчування, одяг, підвищується квартирна плата тощо. При цьому ціни різних товарів можуть зростати неоднаковими темпами. Проте не слід думати, що обов’язково підвищуються ціни на всі товари й послуги. У роки помірної інфляції ціни на окремі товари можуть навіть знижуватися.

Зростання цін свідчать, що гроші знецінюються: за грошову одиницю можна купити дедалі меншу кількість товарів.

Однак не всяке зростання цін є показником інфляції. Ціни можуть підвищуватися внаслідок поліпшення якості продукції чи погіршення умов видобутку паливно-сировинних ресурсів. У цьому разі це буде неінфляційне зростання цін.

Які ж соціальні зміни відбулися в Україні? 3а статистичними даними, у нашій країні в 1992 р. порівняно з 1990 р. ціни зросли в 31 раз, а якщо 1993 р. порівняти з 1990р. – то в 1696 разів. Інфляція являє собою одну з найгостріших проблем сучасної економіки не тільки України, а й багатьох країн світу.

Інфляція виникає через порушення макрорівноваги, коли з'являються певні макроекономічні невідповідності.

  1. Основні причини інфляції

  1. Типи інфляції

Інфляція попиту безпосередньо пов'язана з надлишковою емісією грошей, яка призводить до перевищення попиту над існуючою пропозицією товарів та послуг.

Інфляція попиту виникає в умовах повної зайнятості та повної завантаженості виробничих потужностей. У цих умовах зростання попиту не супроводжується еластичним розширенням пропозиції, тому ціни зростають.

Причини інфляції попиту:

  • розширення державних замовлень;

  • зростання попиту на засоби виробництва в умовах майже по­вної завантаженості виробничих потужностей;

  • зростання доходів населення в результаті узгодження дій профспілок;

  • зміни в асортиментній структурі сукупного попиту (AD) призводить до зростання загального рівня цін, оскільки ціни на нові то­вари вищі за ціни на традиційні;

  • зростання інфляційного очікування.

Інфляція пропозиції проявляється в зростанні витрат виробництва, які випереджають зростання реального доходу та продуктивності праці.

Головними причинами збільшення витрат є зростання цін на сировину й енергоносії та дії профсоюзів із підвищення заробітної плати.

Наприклад, ціни зростають, матеріальне становище населення значно погіршується, тому профсоюзи змушені підвищити заробітну плату. Проте, зростання номінальних доходів збільшує витрати, і це, призводить до повторного зростання цін, що, у свою чергу, вимагає подальшого збільшення доходів населення.

Інфляція грошей базується на кількісній теорії грошей.

Згідно з рівнянням Фішера, кількість грошей в обігу має відповідати обсягу ВВП.

МV = PQ,

М - маса грошей в обігу,

V - швидкість обернення грошей,

Р - загальний рівень цін,

Q - кількість товарів і послуг.

Припустімо, що V - величина відносно постійна. Тоді збільшення кількості грошей викликає пропорційне зростання номінального ВВП. Для визначення рівня цін треба номінальний ВВП поділити на реальний ВВП. Отже, рівень цін визначається пропозицією грошей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]