Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Global econimics.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
321.96 Кб
Скачать

60. Глобальна економічна безпека та шляхи її забезпечення

У суч світі безпека розвитку будь-якої держави становить ключову складову її політики. Найактуальнішою вона є для країн, які перебувають у процесі складних (системних) трансформацій. Природно, що практично всі успіхи і негаразди ринк перетворень в країні немов би фокусуються у проблемі екон безпеки держави. За кризових умов, що склалися, реалізувати тактичні або локальні цілі екон безпеки можливо, проводячи відповідну, чітко орієнтовану на це державну політику. У глобал плані екону безпеку гарантує лише конкурентоспроможна екон. Ефективна відкритість екон– це, з одного боку, можливість використ зовн джерела та ринки для нац розвитку, а з другого – здатність протистояти несприятливій міжн кон’юнктурі, особливо в періоди світ (або регіон) криз. Як показує досвід, таку відкритість забезпечують структурно-збалансовані національні економіки з нормально функціонуючим реальним і міцним фін сектором економіки, оптимальними пропорціями виробн і невиробнич сфери, що адекватні внутр та міжн соц-екон структурі співвідношенням держ і приват секторів тощо. Зовн середов дедалі суттєвіше впливає на формування таких економік, однак ніколи їх не створює. Необхідною умовою для забезпечення стабільності та безпеки – як нац, так і глобал, є успішні екон перетвор в усіх країнах та їх ефективна і синхронна інтеграція у світ екон сьогодні і в майбутньому. Країни, які не мають доступу до світ екон, потерпають від еконї глобал та своїм відставанням або деградацією гальмують глоб розвиток. В умовах інтенсивно наростаючої глоб взаємозалежності та взаємовпливу країн та регіонів світу, повинна бути забезпечена глоб симетрія та синхронізація розвитку. Управління глобал процесами наштовхується на значні труднощі. Головними з них є конфлікт глоб інтересів між старими глобалізаторами та глобалізованими, а також чимало невирішених теорет і політ проблем. Зростаючі процеси глоб екон потребують глобал політ стратегій як на нац, так і на міжн рівнях. Тому сьогодні нагальною справою є створення довгострок нац стратегій розвитку.

61. Субрегіональний вектор інтеграційної політики україни в глобальних умовах

Розбудова всебічного співробітництва з дер-вами Чорномор. регіону є одним із важлив. напрямків зовн. пол-ки Укр. З ініціативою створення ЧЕС у 1990 р. виступила Туреччина. Декларація про створення була підписана у 1992 р. ЧЕС, маючи місткий внутр ринок зі значним ресурсним та науково-технічним потенціалом, може стати центром торгівлі між Європою, Близьким Сходом та Азією. У межах ЧЕС розробляються стратегічно важливі тран-спортні проекти, які передбачають об’єднання енергосистем країн регіону в єдине кільце, форм-ня с-ми транспортування енергоносіїв. Заслуговують на увагу проекти створення Євроазіатської магістралі та Чорноморської кільцевої автостради. ЧЕС належить важливе місце у процесах створення загєвроп. ек. простору. Тому роль організації у цьому контексті полягає у сприянні процесам інтеграції Укр. у світогосп. життя. Країни-учасниці розглядають співробітництво в регіоні як складову процесу загєвроп. ек. інтеграції та мають намір сприяти тісній взаємодії організації ЧЕС з ЄС та іншими регіональн. стр-рами. Використання стр-р ЧЕС відповідає інтересам Укр. з т. зору реалізації курсу на інтеграцію через розвиток контактів з Комісією ЄС, міжн. ек. та фін. організаціями. Проголошення нової міжн. регіон. організації на укр. землі сприяло підвищенню міжн. авторитету Укр.

Спільність інтересів Грузії, України, Узбекистану,Азербайджану та Молдови сприяла проголошенню в жовтні 1997 р. в Страсбурзі створення нового регіонального блоку держав, відомого під умовною назвою ГУУАМ. ГУУАМ – це угруповання рівноправних країн пострадянського простору, що поєднує держави з однаковими політичними та економічними орієнтаціями. Утворення ГУУАМ свідчить про формування в межах СНД нових структур інтересів економічного та політичного гатунку. Гол завданням співроб визначено створення умов для міжгалуз контактів та прямих зв’язків між відповідними держ органами та відомствами країн ГУУАМ. Безумовним пріоритетом визнано ефективне функціон транспор коридору Європа-Кавказ-Азія та розвиток його інфраструктури. Україна має значення стратегічного транзитного маршруту енергоносіїв для європейських країн і з огляду на її переробні потужності має шанс стати суттєво важливою ланкою економічної безпеки Європи. Перспективним напрямком екон співроб є також розвиток інвестиц діяльності між державами ГУУАМ, створення спільних підприємств по переробці сільськогосподарської продукції, в галузі машинобуд, енергетики і транспорту. Із створенням ГУУАМ з’явилися нові можливості для вирішення існуючих конфліктів спільними зусиллями за умов, коли втручання міжн структур блоковане позицією РФ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]