Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
83.75 Кб
Скачать

Населення регіонів України і система демографічних показників

Населення виступає найважливішим фактором економічного і соціального розвитку, оскільки воно:

  • є основою формування трудових ресурсів;

  • формує споживацьке середовище;

  • є суб'єктом майнових відносин;

  • є суб'єктом інвестиційних процесів.

Науково обґрунтована характеристика населення повинна ґрунтуватися на достовірних матеріалах, якими є, як правило, його переписи, що стали систематично проводитися з кінця XVIII - початку XIX ст.

Для України характерна висока густота населення; в цілому по Україні вона становить 80 осіб/км кв. Найнижчий показник густоти населення в Чернігівській області - 39 осіб/км кв., найвищий - у Донецькій - 183 особи/км кв.

Дані про чисельність населення, а також про співвідношення сільського і міського населення в областях України наведено в таблиці:

Демографічна ситуація визначається певними демографічними показниками. До них належать тривалість життя - кількість років, яке в середньому належить прожити даному поколінню народжених, якщо допустити, що буде збережений існуючий стан смертності населення. Зараз середня тривалість життя в Україні становить 68,1 року, для чоловіків - 62,7 для жінок - 73,5 року.

Населення регіонів України і система демографічних показників

Соціальна політика - це діяльність держави та суспільних інститутів з вироблення і досягнення комплексу цілей із соціального розвитку, трансформації соціальної структури і соціальних відносин у суспільстві: росту доходів і споживання населення, підвищення якості різних сторін життєдіяльності, соціального захисту громадян країни.

Соціальна політика держави будується на дотриманні таких основних принципів, як: соціальна справедливість, індивідуальна і соціальна відповідальність, соціальні солідарність та партнерство, рівність можливостей кожного в отриманні необхідних йому соціальних благ і послуг, соціальні гарантії. Щодо основних цілей соціальної політики, то вони полягають у забезпеченні стійкого зростання благополуччя громадян, скорочення бідності, гарантій на медичну допомогу, повноцінного харчування, освіту, соціального захисту та ін. Такі цілі реалізуються, як правило, через здійснення стратегічних і тактичних програм та прогнозів соціально-економічного розвитку країни, які містять соціальні блоки, заходи і механізми їх досягнення та шляхом розробки та виконання цільових соціальних програм.

Вплив держави на розвиток соціальних відносин: забезпечення соціальної справедливості, підтримка соціально незахищених або слабо захищених верств населення, створення соціальних гарантів, підтримка рівня умов життя та праці, достойних людини, становлять зміст державного соціального регулювання. Соціальне регулювання, в тому числі й державне соціальне страхування, передбачає заходи, які дають можливість пенсійного забезпечення, допомоги інвалідам, іншим групам населення, які потребують допомоги, страхування життя і здоров'я людей. Держава встановлює мінімальний рівень пенсій, допомоги, стипендій.

За густотою населення окремі території України також істотно відрізняються. Найгустіше заселена Донецька область, найменше — Чернігівська. Досить низька густота населення в поліських і степових областях України. Дуже нерівномірно розміщене населення на територіях таких областей, як Луганська, Запорізька, Закарпатська, Чернівецька, а також Автономної Республіки Крим.

На кількість і розміщення населення України мало вплив і організоване владою переміщення населення з менш економічно розвинених областей у великі промислові центри і райони, а також повернення на батьківщину репресованих комуністичним режимом народів, зокрема кримських татар у Крим.

Упродовж XX століття природні чинники, що визначають кількість населення нашої держави і особливості його розміщення по її території, поступово втрачали своє значення. Але і нині вони все ще мають певний вплив на ці показники. Так, у наш час найменша густота населення характерна для північних районів країни, де найвищий коефіцієнт лісистості території, значна заболоченість, ґрунти мають низьку родючість. До таких регіонів належать північні частини Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської,Чернігівської та Сумської областей.

Природні умови визначають низьку густоту населення також у високогірних районах Карпатських і Кримських гір. Це стосується окремих частин Закарпатської, Львівської, Чернівецької областей та Автономної Республіки Крим.

Низькі показники густоти населення і в посушливих районах степових областей. Найнижчі вони в Херсонській області — 45 осіб на 1 км2, а також в окремих частинах Одеської, Миколаївської, Запорізької областей та Автономної Республіки Крим.

Найкращі природні умови для життя і виробничої діяльності населення в нашій країні склалися в лісостеповій зоні. Тому тут і спостерігається найвища густота населення.

З другої половини XX століття на розміщення населення України все більший вплив мало поступове загострення екологічної кризи і особливо чорнобильська катастрофа. Так, у 1986 р. були повністю відселені мешканці міст і сіл 30-кілометрової зони навколо Чорнобильської АЕС. Пізніше було визначено й інші території безумовного (обов'язкового) відселення та гарантованого добровільного відселення. Населення залишає й інші зони екологічної біди, які займають близько 15% території України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]