Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dogov_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Програма дисципліни розділ 1. Загальні положення договірного права

Модуль 1

Тема 1. Договір та його значення. Регулювання договірних відносин

Поняття договору. Багатозначність поняття «договір» в науці і практиці. Договір як підстава виникнення зобов’язальних відносин. Значення договору. Принцип свободи договору та його обмеження.

Види договорів. Критерії класифікації та значення класифікації договорів, вид та характер договору. Оплатний та безоплатний договори. Реальні та консенсуальні договори. Публічний договір. Договір приєднання. Змішаний договір. Типовий та примірний договір. Основний і попередній договір, умови і форма попереднього договору, відмінність попереднього договору від угоди про наміри; правові наслідки укладення попереднього договору. Особливості попереднього господарського договору. Договір на користь третьої особи, юридичний статус третьої особи у договорі.

Поняття господарського договору. Особливості господарських договорів. Проблеми та критерії розмежування цивільних та господарських договорів. Значення такого розмежування.

Поняття та значення законодавчого регулювання договірних відносин. Види законодавчих актів, що регулюють договірні відносини в Україні. Вертикальна ієрархія норм, які регулюють договірні відносини. Верховенство закону. Постанови уряду України як джерело правового регулювання договірних відносин. Співвідношення внутрішнього і міжнародного регулювання договірних відносин. Безпосереднє застосування норм міжнародного права до договірних відносин. Міжнародно-правові акти рекомендаційного характеру. Звичай та звичай ділового обороту як в правовому регулюванні договорів. Міжнародні правила тлумачення торгових термінів (ІНКОТЕРМС). Договір і закон. Відмежування імперативних та диспозитивних норм у цивільному та господарському законодавстві.

Тема 2. Укладення договору. Договірні умови

Укладення договору. Способи укладення договорів. Загальний порядок та умови укладення договору. Момент та місце укладення договору. Поняття оферти, вимоги до оферти, відмінність оферти від реклами та інших запрошень до оферти. Поняття та ознаки публічної оферти. Безвідкличність оферти, неотримання оферти. Відкличність публічної оферти. Юридичні наслідки направлення оферти (дія оферти). Поняття та ознаки акцепту, згода укласти договір на інших умовах (зустрічна оферта) Особливості акцепту у міжнародних актах. Форми вчинення акцепту: акцепт здійсненням конклюдентних дій або мовчанням особи, яка отримала оферту. Відзив акцепту, акцепт, отриманий із запізненням.

Особливості укладення господарських договорів. Порядок укладення договору в обов’язковому порядку. Укладення договору на торгах. Порядок проведення торгів.

Правове регулювання форми договорів. Поняття та значення форми договору. Укладення договору шляхом складання одного документу, типовий бланк, примірний договір та типовий договір. Усні, письмові договори. Наслідки недодержання письмової форми договору (простої та нотаріальної). Проблема розмежування недійсних та неукладених договорів. Елементи письмової форми договору. Реєстрація договорів та її значення.

Зміна та розірвання договору. Зміна та розірвання договору за погодженням сторін. Зміна та розірвання договору за ініціативою однієї із сторін: підстави, порядок та форма; зміна та розірвання договору у зв’язку з істотною зміною обставин. Наслідки зміни та розірвання договору, момент зміни та розірвання договору.

Поняття та значення змісту договору. Поняття та значення істотних умов договору, склад істотних умов договору (умови про предмет договору, умови, які названі в законі або інших правових актах, умови, які необхідні для договорів конкретного виду). Звичайні умови договору та їх значення. Склад звичайних умов. Строк як звичайна умова договору. Проблеми віднесення умов про ціну до складу умов договору. Зміна звичайних умов договору погодженням сторін. Поняття випадкових умов договору. Розмежування істотних та випадкових умов договору.

Тлумачення договору. Види тлумачення договору. Порядок тлумачення в національному законодавстві та міжнародних актах. Виявлення дійсної волі сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]