Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dogov_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
450.05 Кб
Скачать

Тема 12. Розрахункові зобов’язання

Поняття, значення і система розрахункових зобов’язань. Готівкові розрахунки. Обмеження готівкових розрахунків. Особливості готівкових розрахунків між окремими особами. Види безготівкових розрахунків.

Договір банківського рахунку, його правова природа. Характер договору. Сторони, предмет та форма договору. Права та обов’язки сторін за договором. Відповідальність за договором банківського рахунку.

Розрахунки платіжними дорученнями. Поняття розрахунків платіжними дорученнями. Платіжна вимога-доручення. Умови виконання банком платіжного доручення. Порядок розрахунку (виконання доручення), інформування банком платника про виконання платіжного доручення.

Розрахунки за акредитивами. Акредитив, покритий (депонований), непокритий (гарантований), відкличний, безвідкличний акредитив. Порядок розрахунку (виконання акредитиву), надання документів, які підтверджують виконання умов акредитиву.

Розрахунки за інкасо. Поняття розрахунків за інкасо, сторони розрахунків, загальний порядок розрахунків за інкасо. Інкасове доручення. Порядок розрахунків (виконання інкасового доручення).

Розрахунки чеками. Поняття розрахунків чеками, сторони розрахунків, загальний порядок розрахунків.

Особливості розрахунків векселем. Види векселів. Реквізити векселя. Платіж за векселем.

Тема 13. Договори у сфері інтелектуальної власності

Види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Ліцензія на використання об’єкта права інтелектуальної власності, ліцензійний договір, договір на створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності. Строк дії ліцензійного договору. Державна реєстрація договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Ліцензійний договір та відмежування його від авторських договорів. Види ліцензійних договорів. Види авторських договорів. Виконання авторських договорів.

Поняття договору комерційної концесії. Відмежування договору комерційної концесії від договору концесії. Сторони договору, цивільно-правовий статус правоволодільця і користувача. Об’єкт комерційної концесії. Ціна та строк договору. Форма договору, реєстрація договору. Обов’язки правоволодільця та користувача.

Комерційна субконцесія. Відповідальність за договором комерційної концесії. Підстави припинення договору комерційної концесії. Правила переукладення на новий строк договору комерційної концесії. Збереження чинності договору комерційної концесії у разі зміни сторін. Наслідки зміни торговельної марки чи іншого позначення правоволодільця. Наслідки припинення права, користування яким надано за договором комерційної концесії.

Тема 14. Договори про спільну діяльність та засновницькі договори

Поняття та види спільної діяльності. Особливості спільної діяльності. Зовнішній та внутрішній аспекти у договорі про спільну діяльність. Укладення та реєстрація договору про спільну діяльність. Істотні умови договору про спільну діяльність. Особливості договору за участю нерезидента. Вклад за договором простого товариства. Оцінювання вкладу. Правовий режим майна за договором простого товариства. Права та обов’язки сторін за договором простого товариства. Відповідальність за договором простого товариства. Припинення договору про спільну діяльність.

Засновницький договір, його особливості. Укладення та істотні умови засновницького договору. Правове регулювання засновницьких договорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]