Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-13 КМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
57.34 Кб
Скачать

12. Зміст кредитного договору.

Креди́тний до́гові́р— цивільно-правовий документ, який визначає взаємні юридичні права і зобов'язання та економічну відповідальність між фінансовою установою і клієнтом з приводу проведення кредитної операції.

За кредитнимдоговором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти

Кредитний договір складається з наступних частин:

 преамбулу, в якій зазначаються найменування сторін та їх організаційно-правова форма;

 предмет і суму договору; (уточнюється мета кредиту, його сума, строк надання позики, величина річних відсотків; указується номер і дата договору);

 умови забезпечення кредиту

 порядок надання і погашення позики (розкривається конкретний механізм видачі і погашення позики із зазначенням терміну);

 зобов'язання та права банку і позичальника

 санкції у разі невиконання умов договору;

 порядок розгляду спірних питань

 особливі умови

 строк дії договору (строк дії кредитного договору встановлюється з дня надання кредиту і до повного погашення позики та відсотків за нею);

 юридичні адреси та реквізити сторін;

 підписи сторін.

13. Банківські ризики та їх характеристика.

Кредитний ризик– це ймовірність ненадходження капіталу, який виникає через неспроможність сторони, яка взяла на себе зобов’язання, виконати умови фінансової угоди з банком, або в інший спосіб виконати взяті на себе зобов’язання.

Ризик ліквідності– ймовірність неотримання надходжень чи капіталу, що виникає через неспроможність банку виконати свої зобов’язання в належні строки, не зазнавши при цьому неприйнятних втрат.

Ризик зміни процентної ставки– загроза надходженням або капіталу , який виникає внаслідок несприятливих змін процентних ставок.

Ринковий ризик –загроза надходженням та капіталу, яка виникає через несприятливі коливання вартості цінних паперів та товарів та курсів іноземних валют за тими інструментами, які є в торговельному портфелі.

Валютний ризик– загроза надходженням та капіталу, яка виникає через несприятливі коливання курсів іноземних валют, що впливають на відкриту валютну позицію банку

Операційно-технологічний ризик – це потенційний ризик для існування банку, що виникає через недоліки корпоративного управління, системи внутрішнього контролю або неадекватність інформаційних технологій і процесів опрацювання інформації з погляду керованості, універсальності, надійності, контрольованості та безперервної роботи.

Ризик репутації – загроза надходженням та капіталу, яка виникає через несприятливе сприйняття іміджу фінансової установи клієнтами, контрагентами, акціонерами та органами влади.

Юридичний ризик – загроза надходженням або капіталу, яка виникає через порушення або недотримання банком вимог законів, нормативно-правових актів, угод, прийнятої практики або етичних норм, або через їх можливість двозначного тлумачення.

Стратегічний ризик– загроза надходження та капіталу, яка виникає через неправильні управлінські рішення, неналежну реалізацію рішень і неадекватне реагування на зміни в бізнес-середовищі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]