Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Druk.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

114. Розкрийте теоретичне обґрунтування та спробу реалізації господарської реформи 1965 р. («Косигінська реформа»).

Реформа охоплювала всі елементи господарського механізму: планування, організаційну структуру управління, економічне стимулюва ння і госпрозрахунок.Нова система поєднувала такі методи господарськ ого керівництва за яких посилювали ся економічні методи. Підвищувалися вимоги до роботи Держплану. Скорочувалась кількість обов"язкових директивних планових завдань. Передбачалося перейти від валової і товарної до реалізованої продукції, яка відігравала б роль основного показника обсягу виробництва. На перший план було поставлено прибуток і рентабельність. Для посилення матеріальної зацікав леності підприємств значна роль відводилася створенню фондів економічного стимулювання, призн ачених для розвитку виробництва, матеріального заохочення праців ників, на соціально-культурні потреби і житлове будівництво.

підкреслити, що господарський механізм зберігав риси адміністративно-командної системи управління економікою. Саме ця обставина вирішально вплинула на далю реформи.

Економічні наслідки та причини згортання Косигінської реформи 1965р.

Зараз економісти та історики поділяють думку, що реформи 60-х років не мали відчутного результату. Можна вважати, що економічні показники за період 1966 – 1970 рр. навіть погіршились. У цілому національний дохід збільшився на 22% проти 24% за попередні 5 років , продуктивність праці зросла на 17% проти 19%. Це можна пояснити тим, що високі звітні цифридосягались завдяки прихованому підвищенню оптових цін. У результаті реформа швидше розладнала старий господарський механізм, ніж створила новий. Головна суть косигінської реформи полягала в деякій лібералізації ідемократизації господарчої системи.

Причини згортання:

Нові методи стимулювання та планування все меньше впливали на розвиток виробництва, а на деяких напрямах почався зворотний рух. Тому можна вважати, що період стагнації розпочався задовго до 1970р.

115. Визначте шляхи реформування радянської командно-адміністративної системи в другій половині 80-х років хх ст. (т.Зв. «перебудова»).

Першим кроком до кардинальних змін у радянській економіці можна вважати квітневий (1985 р.) пленум ЦК КПРС, на якому нове керівництво країни, очолюване М.Горбачовим, проголосило курс на прискорення соціально-економічного розвитку країни, який мав ґрунтуватися на прискорення науково-технічного прогресу, технічній реконструкції народного господарства на базі найновіших досягнень науки та техніки, модернізації машинобудування, а на цій основі і всього народного господарства, а також активізації «людського фактору». Проголошений курс не означав ламки командно-адміністративної системи, а лише її «вдосконалення». Питання щодо кардинальної економічної реформи вперше було порушено на червневому (1987 р.) Пленумі ЦК КПРС. Спочатку її пов’язували з концепцією «вдосконалення господарського механізму», тобто з наданням підприємствам більшої самостійності в розвитку вир-ва, оновленні продукції, матеріальному стимулюванні робітників. Економічна «перебудова» розпочалась у червні 1987 р., коли було прийнято «Закон про державне підприємство», відповідно до якого підприємства отримали право самостійно планувати свою діяльність. Підприємства отримали право на підписання прямих договорів з іншими підприємствами, а деякі – навіть самостійно виходити на зовнішній ринок. З метою підвищення якості продукції було запроваджено держприймання, яке виявило серйозні недоліки в забезпеченні необхідного рівня якості продукції. Але й цей крок виявився неефективним, і від держприймання змушені були відмовитися. Водночас не було зроблено жлдних кроків для структурної перебудови укр.про-ті: збереглися звичні тенденції щодо інвестиційної політики, кошти, які виділялися для республіки, повинні були спрямовуватися на будівництво нових промислових об’єктів традиційних для України галузей важкої індустрії, украй несприятливих для республіки з екологічного та ресурсного погляду (особливо якщо взяти до уваги надзвичайно складну екологічну ситуацію після Чорнобильської аварії та вичерпання сировинних ресурсів), тоді як існуючий промисловий потенціал вимагав негайного оновлення (зношеність основних фондів підприємств в Укр. У др.пол. 80-х рр.. досягла 55-60 %). До того ж близько 80 % підприємств Укр. не виробляли кінцевого продукту, а лише сировину або напівфабрикати для підприємств інших регіонів. Певні перетворення відбувались і в аграрному секторі. Вони зводилися до перебудови систему управління в с/г (створено Держагропром), деякого розширення самостійності колгоспів і радгоспів, а також надання прав безпосереднім виробникам брати землю в оренду на тривалий термін (до 50 років) і розпоряджатися виробленою продукцією. Проте ці заходи не дали позитивних результатів. Кризові явища в економіці наростали, а реформи не давали жодних позитивних зрушень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]