Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Druk.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

101. Дайте характеристику посиленню інтернаціоналізації та глобалізації світового господарства кінця хх – початку ххі

Сучасний період світового економічного розвитку характери¬зується цілою низкою нових характерних рис і тенденцій, до яких можна віднести: посилення глобалізаційних процесів як на регіональних, субрегіональних рівнях, так і на глобальному рівні; поглиблення інтеграційних процесів (регіональних та субре¬гіональних) — Меркосур, Европейський Союз, НАФТА, Азійсь-ко-Тихоокеанський регіон; на основі подальшого сталого розвитку міжнародної торгівлі та розширення міжнародних потоків капіталів виникають і почи¬нають домінувати транснаціональні корпорації (ТНК);

у 80-х роках XXст. настав період рішучої лібералізації й інтернаціоналізації світового господарстеа, що являє собою характерну особливість сучасного етапу. Створення нових міжнародних інститутів та органів, які регулюють різноманітні аспекти розвитку світової' системи, поетап¬не формування регіональних і міжнародних блоків та угруповань відбувається й за сучасних умов.

Глобалізація набуває різного сенсу залежно від того, чи йдеть¬ся про окрему компанію, галузь, країну, або про світове вироб¬ництво загалом. Для окремої компанії глобалізація визначаєтьсї тією мірою, з якою компанія розширила надходження своїх до¬ходів і розподілила свої активи у різних країнах, і тим, яким чи¬ном вона залучена до експорту капітала, товарів і ноу-хау чере' залежні від неї структури.

Глобалізація на рівні окремої галузі визначається тим, якою мі¬рою конкурентоспроможність компанії всередині галузі в цій краї¬ні взаємопов'язана з її конкурентоспроможністю в іншій країні. Глобалізація на світовому рівні визначається зростанням еко¬номічного взаємозв'язку між країнами, що відбивається в постій¬ному збільшенні потоків товарів, послуг, капіталу, ноу-хау.

102. Охарактеризуйте особливості діяльності транснаціональних корпорацій та їх вплив на світогосподарський розвиток в кінці хх – початку ххі ст..

Багатонаціональні та міжнародні корпорації є інтернаціональними за принципом утворення капіталу та сферами діяльності. Загальним чинником появи транснаціональних корпорацій (ТНК) був розвиток процесів інтернаціоналізації, в основі якого— поглиблення міжнар поділу праці та спеціалізації. Конкретні причини виникнення ТНК можуть бути різними. До переліку їх входять існування обмежень на шляху розвитку міжнародної торгівлі, сильна монопольна влада виробників, валютний контроль, транспортні витрати, відмінності в податковому законодавстві окремих країн тощо.Науково-технічний процес посилив процес переростання великих національних компаній у транснаціональні. ТНК здійснюють свою діяльність, ґрунтуючись на кількох важливих принципах:Здійснення прямих іноземних інвестицій з метою створення виробничих потужностей за кордоном.Використання різних форм міжнародного поділу праці (предметна, подетальна, технологічна спеціалізація), яка дозволяє розміщувати різні ланки виробничого процесу у різних країнах світу.

Кожна з 500 найбільших ТНК США має в середньому підприємства 11 галузей, а найбільш могутні охоплюють по 30-50 галузей. У групі з 100 провідних промислових фірм Великобританії багатогалузевими є 96, у Німеччині - 78, у Франції - 84, в Італії, - 90. Кількість і характер вхідних у ТНК підприємств визначається головним чином економічною доцільністю.

В цілому ТНК забезпечують близько 50% світового промислового виробництва. На ТНК припадає більше 70% світової торгівлі, причому 40% цієї торгівлі відбувається усередині ТНК, тобто вони відбуваються не за ринковими цінами, а за так званими трансфертними цінами, які формуються не під тиском ринку, а під довгостроковою політикою материнської корпорації. Дуже великі ТНК мають бюджет, що перевищує бюджет деяких країн. З 100 найбільших економік у світі, 52 — транснаціональні корпорації, інші — держави. ТНК справляють великий вплив в регіонах, оскільки мають значні кошти, вплив на громадськість, політичне лобі.

Транснаціональні корпорації відіграють важливу роль в глобалізації.

ТНК мають дуже вагому роль в світових науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробках (НДДКР).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]