Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Druk.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

112. Розкрийте становлення директивної системи планування та соціально-економічний зміст довоєнних п’ятирічних планів. Охарактеризуйте дискусію щодо природи планової системи наприкінці 20-х років

Прийшовши до влади, революційний уряд здійснив низку ра¬дикальних заходів, спрямованих на посилення державного управління економікою. Практично це означало відмову від ринкових відносин і перехід до централізованої економічної системи. Економічна політика, що її проводили на цьому етапі, дістала на¬зву політики воєнного комунізму. Економічна політика воєнного комунізму означала воєнну диктатуру із широким застосуванням примусових заходів у господарстві. й мала такі складові:1)націоналізація всіх підприємств;2)запровадження (травень 1918 р.) продовольчої диктатури (хлібна монополія держави і тверді ціни, продзагони тощо); 3)централізація розподілу сировини і готової продукції;4)запровадження (січень 1919 р.) продовольчої розкладки на хліб, а потім і на інші сільськогосподарські продукти; 5)заборона свободи торгівлі (листопад 1918р.),згортання грошового обігу; 6)запровадження карткової системи розподілу продуктів;7)запровадження загальної трудової повинності; 8)мілітаризація народного господарства, встановлення дер¬жавного контролю за виробництвом.

Важливим заходом «воєнного комунізму» була продрозкладка (офіційно запроваджена декретом РНК у січні 1919 р.), за якою селяни мусили здавати всі «надлишки» продовольства. У промисловості «воєнний комунізм» означав суцільну наці¬оналізацію із жорсткою централізацією управління через Вищу раду народного господарства (ВРНГ). В Україні послідовний перехід до політики «воєнного комуні¬зму» розпочався із відновлення радянської влади на початку 1919 р. Тут одразу ж розгорнулося одержавлення фінансів, транспорту, зв'язку, промисловості, передусім видобувної, мета¬лургійної, машинобудівної, цукрової. Упродовж 1920 р. в Україні було націоналізовано понад 11 тис. підприємств, на які припада¬ло 82 % зайнятих у промисловості робітників. При цьому слід за¬уважити, що найчастіше націоналізація відбувалася без належної підготовки й економічного обґрунтування, здебільшого націона¬лізовані підприємства не діяли, а робітники, що залишалися без роботи, переїжджали до села.

113. Охарактеризуйте кризу радянської командно-адміністративної системи та окресліть спроби її трансформації у 50-ті роки хх ст. («хрущовська відлига»).

Причинами реформування радянської економіки у 1950-ті роки можна назвати надзвичайне перенапруження радянського народного господарства, яке тривалий час перебувало в стані граничної мобілізації, результатом чого стало небачене розорення села, злидні ос­новної маси населення, примусова праця більшості його.

Одним із перших заходів нового керівництва країни стало сут­тєве зниження с\г податку, списання забор­гованості за податками за попередні роки, збільшення розмірів присадибних ділянок. Оздоровленню аграрного сектора сприяло підвищення цін на продукцію, що її колгоспи продавали державі понад обов'язкові поставки, та запровадження більш високих цін на продукцію рад­госпів. Чимало робилося для зміцнення матеріально-технічної бази на селі. Великі надії покладалися на реорганізацію МТС і продаж тех­ніки колгоспам та радгоспам, що обіцяло дещо звузити контроль державної бюрократії над селом. Але за здійснення цих заходів не було враховано цілу низку чинників, які вкрай негативно вплинули на стан сільського гос­подарства (надзвичайно високі ціни на техніку, відсутність до­статніх коштів у господарствах для викупу останньої, втрата ква­ліфікованих кадрів, що працювали в МТС і не хотіли працювати в колгоспах, тощо). Промислове виробництво впродовж «хрущовського» десятиліття розвивалося досить динамічно. Економічна політика, що її провадило партійно-державне керів­ництво на чолі з М. Хрущовим, загалом сприяла промисловому зростанню. рад народного господарства (раднаргоспів), Перші результати реформи були досить успішними. Зросли масштаби виробничої спеціалізації та міжгалузевого кооперуван­ня в межах економічних районів, пришвидшилося створення та запровадження нової техніки у виробництво.У 1961 р. було проведено грошову реформу: масштаби цін бу­ло підвищено у 10 разів, у зв'язку з чим було випущено нові гроші. Економісти вважають її прихованою девальвацією, адже внаслідок цього ціни на колгоспних ринках, які забезпечували в цей час близько 15 % товарообігу, значно зросли. бу­ло скасовано антиробітничий закон 1940 р., що прикріплював трудящих до їхніх підприємств..Було підвищено мінімальну заробітну плату .У 1956 р. набрав чинності закон про пенсійне забезпечення, за яким майже подвоївся розмір пенсій, Було скорочено тривалість робочого тижня (із 48 до 46 годин).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]