Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2008-12-22 Metodika sostavlen otchet.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Дані для складання Розрахунку

Для складання Розрахунку платники податків повинні щомісяця відстежувати і фіксувати в регістрах потрібну інформацію. Для цього вони можуть:

або використовувати регістри, запропоновані в Рекомендаціях № 45; або самостійно розробити форми регістрів.

Головне, щоб регістри забезпечували аналітичний облік за рахунками (субрахунками), на підставі якого формуються ППР та ТПР. До складу регістрів, розроблених Мінфіном, входять:

- п'ять відомостей для формування ВД (1-п, 2-п, 3-п, 4-п, 5-п);

- чотири відомості для формування ВВ (6.1-п (6.2-п), 7-п, 8-п, 9-п);

- дві відомості для аналітичного обліку відстрочених податкових активів і відстрочених податкових зобов'язань* (10-п, 11-п);

- чотири розроблювальні таблиці: розрахунок приросту (убутку) балансової вартості запасів, розрахунок податкових різниць сум амортизації необоротних активів, розрахунок ВД та ВВ від операцій із цінними паперами, ТПР для визначення відстрочених податкових активів і зобов'язань.

* Відстрочені податкові активи і відстрочені податкові зобов'язання відображаються в бухгалтерському обліку відповідно доп. 14 - 18П(С)БО 17 «Податок на прибуток».

Кожний з названих регістрів (крім відомості 9-п аналітичного обліку розрахунків з бюджетом) має окремі графи (рядки) для обліку податкових різниць.

Якщо регістри для обліку податкових різниць розроблятимуться на підприємстві самостійно, то слід керуватися нормами Положення № 1316.

Так, для забезпечення розрахунку ППР та ТПР за субрахунками 701 «Дохід від реалізації готової продукції», 702 «Дохід від реалізації товарів», 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг», які відображаються в Розрахунку за ряд. 01.1 «Доходи від продажу товарів (робіт, послуг)», підприємства повинні вести аналітичний облік за рахунком 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками».

При цьому необхідно відстежувати:

- залишок здійсненої покупцями (замовниками) у поточному місяці попередньої оплати, не погашений на кінець місяця (із зазначенням інформації за кожним покупцем і замовником);

- залишок попередньої оплати з огляду на перерахунок за звичайними цінами (за необхідності);

- суми попередньої оплати, отримані в минулих періодах (включені до ВД) і погашені в поточному місяці.

Докладні вимоги до інформації, яка повинна міститися в облікових регістрах, наводяться для кожного рядка Розрахунку.

Визначення податкових різниць

До складу ТПР, які застосовуються для формування ВД та ВВ, відносяться різниці, що виникають у результаті невідповідності:

- оцінки оборотних і необоротних активів, витрат майбутніх періодів; оцінки довгострокових і поточних зобов'язань, забезпечень;

- критеріїв визнання й оцінки доходів, зокрема від операцій із цінними паперами, доходів від безплатно отриманих необоротних матеріальних активів тощо;

- критеріїв та оцінки витрат, зокрема витрат на придбання товарів (робіт, послуг) при застосуванні різних методів нарахування амортизації 03 та нематеріальних активів, в операціях із цінними паперами тощо.

Податкові різниці можуть бути додатними і від'ємними.

Щоб визначити знак податкових різниць, скористайтеся таким правилом.

Податкові різниці за доходами і витратами (амортизацією) відображаються з плюсом, якщо бухгалтерський показник нижчий за відповідний податковий, та з мінусом, якщо вищий.

У той період, коли ТПР коригуються (анулюються) і невідповідність між показниками бухгалтерського і податкового обліку зникає, їх слід відображати з протилежним знаком.

Оскільки доходи і витрати (амортизація) наводяться в Розрахунку окремо, розглянемо податкові різниці за ними теж окремо (див. табл. 1).

Таблиця 1.

Податкові різниці за доходами

Додатні

Від'ємні

ТПР

- Сума отриманого авансу;

- доходи майбутніх періодів

Вартість відвантаженого товару при оплаті за рахунок бюджетних коштів

ППР

- Приріст балансової вартості запасів*;

- сума поворотної фінансової допомоги, отримана від неплатника податку на прибуток і не повернена на кінець звітного періоду;

- сума умовних процентів за поворотною фінансовою допомогою, отриманою від платника податку на прибуток і не поверненою на кінець звітного періоду;

- сума перевищення звичайної ціни над договірною при продажу товарів пов'язаним особам, при товарообмінній операції

Сума дивідендів, отримана від платника податку на прибуток

Податкові різниці за витратами

Додатні

Від'ємні

ТПР

- Сума перерахованого авансу;

- витрати майбутніх періодів

Витрати на створення:

- резерву сумнівних боргів;

- забезпечень для відшкодування витрат

* Сума приросту (убутку) запасів, розрахована за правилами п. 5.9 Закону про прибуток, відображається тільки в податковому обліку – у складі ВД (ВВ). У бухобліку такий показник не відображається. Тому приріст запасів — це ППР за доходами, а убуток — ППР за витратами.

Податкові різниці за доходами

Додатні

Від'ємні

ППР

- Сума поворотної фінансової допомоги, яка повертається позичальнику (неплатнику податку на прибуток);

- убуток балансової вартості запасів*;

- від'ємне значення об'єкта оподаткування попереднього податкового року;

- витрати на поліпшення ОЗ у межах «ремонтного ліміту» (якщо в бухобліку такі витрати збільшують балансову вартість об'єкта)

- Витрати на паркування та стоянку легкових автомобілів;

- добові витрати понад установлені законодавством норми;

- уцінка необоротних активів;

- витрати на поліпшення ОЗ понад «ремонтний ліміт» (якщо в бухобліку такі витрати включаються до витрат періоду)

* Сума приросту (убутку) запасів, розрахована за правилами п. 5.9 Закону про прибуток, відображається тільки в податковому обліку – у складі ВД (ВВ). У бухобліку такий показник не відображається. Тому приріст запасів — це ППР за доходами, а убуток — ППР за витратами.

У табл. 1 наведений неповний перелік ППР та ТПР. Деякі види податкових різниць згадані також у Положенні № 1316, хоча і цей перелік не є вичерпним. Він може доповнюватися (змінюватися) підприємством з урахуванням особливостей його господарської діяльності з метою дотримання всіх норм бухобліку та податкового законодавства і забезпечення достовірних даних Розрахунку.

Розглянемо на прикладах особливості визначення тимчасових різниць і заповнимо Розрахунок на підставі господарських операцій підприємства.

Для спрощення встановимо, що у прикладах:

- усі суми указуються без ПДВ;

- операції, пов'язані з відображенням ПК та ПЗ з ПДВ, не відображаються.

Використовуємо такі позначення: ППР/а, ППР/в, ППР/д та ТПР/а, ТПР/в, ТПР/д — постійні та тимчасові податкові різниці за амортизацією, витратами і доходами відповідно.

Зазначу, що порядок заповнення форми № 7 залежить від того, у яких саме рядках форми № 2 та декларації з податку на прибуток підприємство відображає конкретну операцію.

Перш ніж викласти методику заповнення форми № 7 (див. табл. 1), зазначу, що зіставлення з іншими формами фінансової звітності, безумовно, може мати місце. Проте про їх тотожність говорити некоректно, оскільки у формі № 7 буде лише частина даних, відображених в інших фінансових звітах. Повна відповідність є тільки з декларацією з податку на прибуток підприємства.

Таблиця 1.

Стаття

Код рядка

Джерело даних

Пояснення

Зіставлення з іншими формами фінзвітності та з декларацією з податку на прибуток

1

2

А

Б

В

Валовий дохід від усіх видів діяльності, у тому числі:

01

Сума рядків 01.1 ÷ 01.6

-

доходи від продажу товарів (робіт, послуг)

01.1

Аналізуються:

- доходи (обороти за Кт 70, 69 за вирахуванням ПДВ, акцизного збору, інших непрямих податків),

- аванси отримані (обороти за Кт 68, 36, 37)

У гр. 4 – доходи від реалізації товарів (робіт, послуг), доходи від продажу цінних паперів, деривативів підприємствами, для яких фінансова діяльність — основний вид діяльності.

У гр. 5 – зі знаком «+» ППР на суму відхилення між ціною реалізації та звичайною ціною, якщо були застосовані звичайні ціни.

У гр. 6 у складі ТПР:

- зі знаком « + » аванси отримані, але не погашені на кінець періоду, оплата реалізованих товарів (робіт, послуг), отримана за рахунок бюджетних коштів;

- зі знаком «-» аванси отримані, які були включені до ВД у минулому періоді, вартість реалізованих товарів (робіт, послуг), але не оплачених у цьому періоді за рахунок бюджетних коштів

У складі ряд. 035 форми № 2; ряд. 030 форми № 2-м

Примітка.

Якщо окремі операції з реалізації товарів (робіт, послуг) у податковому обліку відображаються в іншому рядку декларації з податку на прибуток, наприклад у ряд. 01.6, тоді наводити відповідні показники за Кт 70, 69 треба теж у ряд. 01.6

приріст балансової вартості запасів

01.2

Сальдо на початок періоду - Сальдо на кінець періоду за Дт 11 , 20, 21, 22 , 23, 25, 26, 27, 28. За рахунком 23, 26 аналізується тільки різниця за матскладовою

Приріст запасів розглядається Мінфіном тільки як ППР (гр. 5) зі знаком «+», оскільки приріст (убуток) запасів відображається тільки у податковому обліку, а в бухгалтерському обліку немає аналогічного показника

Таблиця 1 додатка К 1/1 до декларації (ряд. А, гр. 6 (зі знаком «-»)

доходи від виконання довгострокових договорів

01.3

Аналізується оборот Дт 36 -Кт 703 (не включається до ряд. 01.1)

У гр. 4 – бухгалтерський дохід за довгостроковими контрактами.

У гр. 6 – ТПР, оскільки при обранні підприємством особливого порядку оподаткування (за п. 7.10 Закону про прибуток) сума ВД розраховується за особливим алгоритмом

У складі ряд. 035 форми № 2 , ряд. 030 форми № 2-м. Додаток К2 до декларації (ряд. 01.3 гр.6)

прибуток від операцій з цінними паперами, фондовими та товарними дериватами

01.4

Доходи (Кт 741) мінус витрати (Дт971)*

У гр. 5 – ППР, наприклад при продажу ЦП, отриманих безплатно, тощо;

У гр. 6:

- ТПР зі знаком «+» – при від'ємній різниці між отриманими (нарахованими) доходами і витратами від продажу ЦП (оскільки ці збитки у податковому обліку цього податкового періоду не відображаються, але можуть переноситися на наступні податкові періоди);

- ТПР зі знаком «-» – якщо різниця між отриманими (нарахованими) доходами і витратами від продажу ЦП (з урахуванням від'ємного фінрезультату попереднього періоду) є додатною

Додаток КЗ

до декларації (ряд. 01.4)

* Згідно з п. 5 розд. IІІ Положення № 1316 у гр. 4 цього рядка треба відображати тільки бухгалтерські доходи. Але тоді доведеться порівнювати два незіставні показники: бухгалтерський дохід від продажу ЦП і податковий прибуток від цієї операції. Тому як вихід із такої ситуації рекомендую у гр. 4 відображати також і бухгалтерський прибуток від цієї операції

прибуток від операцій з землею

01.5

Доходи (Кт 742) мінус витрати (Дт 972)

Також рекомендую порівнювати прибуток від операції з продажу землі. За цим рядком може виникати ППР (гр. 5) зі знаком «+» у разі застосування звичайних цін

Табл. 4 додатка К 1/1 до декларації (ряд. 01.5)

інші доходи, крім визначених у 01.1 - 01.5

01.6

Кт 70, 71, 72, 73, 74, 69 (операції, не обліковані у попередніх рядках)

У гр. 4 – доходи за курсовими різницями, від безплатно отриманих активів тощо;

У гр. 5:

у складі ППР зі знаком «+» – вартість безоплатно переданих товарів (робіт, послуг); сума умовних процентів, нарахованих на суму поворотної фінансової допомоги, яка отримана від платників податку на прибуток і не повернена на кінець періоду;

у складі ППР зі знаком «-» – дохід від операційних і неопераційних курсових різниць, які не відображаються у податковому обліку згідно з п. 7.3 Закону про прибуток; сума дооцінки необоротних активів та ін.

У гр. 6 у складі ТПР – аванси отримані (див. пояснення і примітку до ряд. 01.1)

-

Коригування валових доходів, у тому числі:

02

Сума рядків 02.1 - 02.3

-

-

зміна суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг)

02.1

Дт 704

Податкові різниці можуть виникати тільки у разі застосування звичайних цін

Ряд. 030 форми № 2, ряд. 020 форми № 2-м

самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів

02.2

-

Розглядаються тільки як ППР (гр. 5)

-

урегулювання сумнівної (безнадійної) заборгованості

02.3

-

Мінфін допускає можливість появи тільки ППР (гр. 5).

Додаток К4

до декларації з прибутку (ряд. 02.3)

Скоригований валовий дохід (01 ± 02)

03

Сума рядків 01 та 02

-

-

Валові витрати, у тому числі:

04

Сума рядків 04. 1 - 04.13

-

-

витрати на придбання товарів (робіт, послуг), крім визначених у 04.11

04.1

Аналізуються обороти:

Дт 90, 91 - Кт 23, 28, 26

У гр. 4 – бухгалтерські витрати, пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг), які визнаються тільки у момент списання їх на рахунки класу 8 або 9. Виробничі підприємства у гр. 4 відображають тільки матеріальну складову за оборотом Дт 901 - Кт 23, 26. Решта витрат, що входять у собівартість продукції, відображається в інших рядках.

У гр. 5:

у складі ППР зі знаком «-» – різниця від застосування звичайних цін; 50 % вартості ПММ для легкових автомобілів, зарплата виробничих робітників, сума внесків до ФСС, нарахованих на зарплату виробничих робітників, що входить в собівартість реалізованої продукції, тощо.

У гр. 6:

у складі ТПР зі знаком «-» – витрати, включені до ВВ у минулих звітних періодах і погашені (при реалізації товарів) у поточному періоді; вартість оприбуткованих товарів (при отриманні товару без передоплати) (Дт 281 - Кт 631);

зі знаком «+» – аванси сплачені, що числяться на кінець звітного періоду не погашені (Дт 63, 37, 685 - Кт 30, 31) тощо.

убуток балансової вартості запасів

04.2

Сальдо на початок періоду - Сальдо на кінець періоду за Дт 1, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28.

За рахунком 23, 26 аналізується тільки різниця за матскладовою

Убуток запасів, як і приріст, розглядається у формі № 7 тільки як ППР (гр. 5) зі знаком «+»

Таблиця 1 додатка К 1/1

до декларації (ряд. А гр. 6 з «+»)

витрати на оплату праці

04.3

Дт 23, 91, 92, 93, 94, 97, 99 - Кт 661 (Дт 81, 85 Кт 661)

До гр. 4 не включається зарплата працівників і нарахування на неї, зайнятих ремонтом основних фондів, тобто обороти за Дт 15 - Кт 661, 65.

До гр. 5:

ППР зі знаком «-» – за тими виплатами, які не застережені в трудовому або колективному договорі, тобто за тими виплатами, які ніколи не будуть включені до складу ВВ;

ППР зі знаком «+» – зарплата виробничих робітників, сума внесків до ФСС, нарахованих на зарплату виробничих робітників, тощо.

До гр. 6 – ТПР зі знаком «+» на суму виплат, які пов'язані з нарахуванням зарплати, відображеної у складі незавершеного виробництва або готової продукції (рахунки 23, 26)

У складі ряд. 240 форми

2, ряд. 100 форми № 2-м

сума страхового збору (внесків) до фондів державного загальнообов'язкового страхування

04.4

Дт 23, 91, 92, 93, 94, 97, 99 - Кт 651, 652, 653, 656

(Дт 82, 85 - Кт 651, 652, 653, 656)

У складі ряд. 250 форми

2, ряд. 110 форми № 2-м

сума внесків на довгострокове страхування життя, недержавне пенсійне забезпечення

04.5

Дт 23, 91,92, 93, 94,97, 99 - Кт 654 (Дт 82, 85 - Кт 654)

-

сума податків, зборів (обов'язкових платежів), крім визначених у 04.4

04.6

Кт 64 (крім податку на прибуток і ПДФО)

Можуть виникати тільки ППР (гр.5)

Додаток Р 1

до декларації (ряд. 4.6)

витрати, пов'язані з виконанням довгострокових договорів

04.7

У гр. 4 бухгалтерські витрати не відображаються, оскільки вони знайшли своє відображення в інших рядках форми № 7. Тому, дотримуючись логіки Мінфіну, завжди виникатиме ППР зі знаком «+»

Додаток К 2

до Декларації (ряд. 4.7)

добровільне перерахування коштів, передача товарів (робіт, послуг)

04.8

Дт 949 - Кт 20, 26, 28, 685

Можуть виникати тільки ППР (гр.5) зі знаком «-», оскільки такі витрати у податковому обліку мають обмеження, а в бухобліку відображаються повністю

Додаток Р 2

до декларації (ряд. 4.8)

від'ємне значення об'єкта оподаткування попереднього податкового року

04.9

-

У бухгалтерському обліку не відображається, тому може бути відображене тільки як ППР (гр. 5) зі знаком «+»

Ряд. 08 декларації попереднього року

витрати на поліпшення основних фондів та нафтогазових свердловин

04.10

Аналітичний облік Дт 10, 91, 92, 93, 949 - Кт 15, 23

У гр. 4 відображаються бухгалтерські витрати, пов'язані з ремонтом основних засобів.

У гр.5:

ППР зі знаком «-» – при віднесенні витрат на ремонт у бухобліку на витрати, у податковому обліку на збільшення балансової вартості груп ОФ;

ППР зі знаком «+» – при віднесенні затрат на ремонт у податковому обліку на ВВ (у межах 10 %-вого ліміту), в бухобліку на збільшення вартості об'єкта ОФ

Таблиця 3 додатка К 1/1

до декларації (ряд. 04.10 гр.8)

85 % витрат від вартості товарів (робіт, послуг), придбаних у офшорних нерезидентів

04.11

Дт 20, 28, 91, 92, 93 - Кт 632

У гр. 4 відображається вся сума бухгалтерських витрат. Можуть виникати тільки ППР (гр.5) зі знаком «-»

Додаток Р 3

до декларації 9 (ряд. 04.11)

сума витрат зі страхування (крім витрат з довгострокового страхування життя та недержавного пенсійного забезпечення, зазначених у рядках 04.5)

04.12

Дт 91, 92, 93, 94, 97 - Кт 685

Можуть виникати як ТПР (гр. 6), так і ППР (гр. 5).

Додаток К 1/1

декларації (ряд. 04.12)

інші витрати, крім визначених у 04.1 - 04.12

04.13

Дт 92, 93, 94, 95, 97

(Дт 84, 85)

Показуються ті витрати, які не знайшли свого відображення в інших рядках, наприклад, собівартість реалізованої інвалюти, втрати від операційної курсової різниці тощо.

Можуть виникати як ТПР (гр.6), так і ППР (гр. 5)

-

Коригування валових витрат, у тому числі:

05

Сума рядків 05.1 - 05.3

-

-

зміна суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг)

05.1

-

Податкові різниці можуть виникати тільки у тому випадку, якщо при відображенні ВВ були задіяні звичайні ціни

-

самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів

05.2

Облікові регістри з обліку витрат

Розглядаються тільки як ППР (гр. 5)

-

врегулювання сумнівної (безнадійної) заборгованості

05.3

Аналізується Дт 36, 37

Аналізується дебіторська заборгованість, порядок врегулювання якої визначається ст. 12 Закону про прибуток

Додаток К 4 до Декларації (ряд. 05.3)

Скориговані валові витрати

06

Ряд .04 ± 05

-

-

Сума амортизаційних відрахувань

07

Дт 83 - Кт 13

У гр. 5 ППР зі знаком «-» – амортизація ОФ невиробничого призначення або безплатно отриманих.

У гр. 6 ТПР виникають через відміність сум нарахованої амортизації за виробничими ОФ у бухгалтерському і податковому обліку (наприклад, через застосування різних методів амортизації, різних дат початку і припинення амортизації тощо)

Табл. 2 додатка К 1/1 до декларації (ряд. 07 гр. 5)

Усього

(фінансовий результат)

/(± 03) - (± 06) - 07/

08

Ряд.

(03 - 06 - 07)

-

Гр. 4 = (Ряд. 170 (175)+ Ряд. 200 (205) форми № 2

Поточний податок на прибуток

(р. 08 гр. 7 х ставку податку на прибуток)

09

-

-

Ряд. 12 декларації, ряд. 1210 форми № 5

Безумовно, просто вивчити за рядками методику заповнення форми № 7 – недостатньо. Щоб отримати наочне уявлення про складання форми в цілому, треба самим її заповнити. Далі на числовому прикладі спробуємо разом це зробити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]