Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
308.74 Кб
Скачать

7. Поняття джерела адміністративного права.

Під джерелом адміністративного права розуміють зовнішню форму нііраження його норм. Нормами адмін права визначаються межі відповідної по­ведінки орг вик влади, їхніх службовців, громадян, а також громадських організацій у сфері виконавчо-розпорядчої діял-сті держави. А-п норми містяться безпосередньо в Конституції, законодавчих актах, постановах уряду, нормативних наказах, інших нор­мативних актах держ структур, а також у рішеннях місцевих рад та їхніх виконав органів. Усі вони є джерелами адміністративного права. До джерел адміністративного права належать не тільки нормативні акти, а й затверджені ними кодекси, статути, правила і т. ін., що регулю­ють управлінську діяльність. Таким чином джерело адміністративного права - це акт суб'єкта публічного управління, що регулює виконавчо-розпорядчу діяльність і складається з адміністративно-правових норм.

7. Система джерел адміністративного права (враховуючи ієрархію).

Джерело АП - це акт суб'єкта публічного упр-ня, що регулює вик-роз-чу діял-ть і складається з адмін-правових норм. Класифікація: 1.Конституція України. 2.Законодавчі акти України: а)закони України; б)кодифіковані акти управлінського характеру (кодекси, положення, статути). 3.Постанови ВРУ, що містять адміністративні правові норми. 4.Укази і розпорядження П. 5.Нормативні акти, що приймаються органами виконавчої влади: а)нормативні постанови і розпорядження К МУ; б)положення, статути, правила, інструкції, інші акти, затвердженні КМУ; в)нормативні накази, інструкції керівників центральних органів вик влади; г)нормативні акти урядових органів упр-ня. 6.Нормативні накази керівників держ підприємств, об'єднань, установ і організацій. 7.Розпорядження місцевих держ адміністрацій (їх голів). 8.Нормативні акти місцевих рад, їх виконавчих органів. 9.Міжурядові угоди України з іншими державами і міжнародно-првові акти, ратифіковані та визнані нашою державою. 10. Акти судових органів.

8. Адміністративне право як наука і як галузь права.

Як галузь права АП – це система юридичних засобів (норм, відносин, законодавство, методи, форми, компетенція суб’єктів, способи реалізації норм), які застосовуються для формування публічно-управлінських відносин, а також організації і забезпечення публічно-управлінської діяльності. Як галузь юридичної науки АП являє собою систему теоретичних положень, обгрунтувань і тлумачень, що отримані в результаті дослідження та змісту а-п категорій шляхом застосування наукових методів пізнання. Предметом науки АП є закономірності, особливості, колізії та проблеми публічного управління.

9. Поняття норми адміністративного права, її особливості.

А-п норма – це обов’язкове правило поведінки, яке встановлено і охороняється державою, метою якого є регулювання сусп відносин, що виникають, змінюються і припиняються у сфері публічного управління. Особливості: 1.в них закріплюються відносини з керування, держконтролю та нагляду; 2.метод впливу цих норм є імперативним, вольовим, державно-владним; 3.виконання норм гарантується державою за допомогою організаційних, роз’яснювальних, стимулюючих і примусових засобів; 4.кожна а-п норма є органічною частиною всієї галузевої системи і поза цією системою діяти не може.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]