Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори - Планування діяльності підприємства.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
325.63 Кб
Скачать

33. Мета та завдання розробки плану із собівартості продукції.

Собівартість продукції – це сума усіх витрат пов’язаних з виробництвом і реалізацією продукції. Щоб вірно спланувати витрати на виробництво продукції і складати калькуляцію виробів, забезпечувати ув’язку різних видів витрат, необхідно згрупувати витрати за різними ознаками:

План по собівартості складається з таких підрозділів: Кошторис (смета) витрат на виробництво; Калькуляція собівартості конкретних видів продукції; Зниження собівартості продукції. Порядок розробки плану по собівартості: Визначаються витрати допоміжних підрозділів (тих, що займаються обслуговуванням основних); Складаються кошториси непрямих витрат; Складається кошторис витрат на виробництво; Складаються калькуляції собівартості виробів; Визначається собівартість товарної продукції і витрати на 1 гривню товарної продукції. Визначається собівартість реалізованої продукції.

34. Методика розрахунку витрат за техніко-економічними факторами.

52. Фінансове планування.

Фінансовий план – це доходи, витрати і очікувані результати підприємства у плановий період. Фінансовий план розробляється: на 5 років з розбивкою по рокам (перспективний план); на 1 рік з розбивкою по кварталам; на місяць, з платежами по декадах – платіжний календар (оперативне планування). Відповідно до нових стандартів бухгалтерського обліку фінансовий план складається за такими видами діяльності: операційною (основна діяльність підприємства пов’язана з виробництвом продукції; інвестиційною (придбання та реалізація необоротних активів); фінансовою (діяльність, що призводить до змін у розмірі та співвідношенні власного та позичкового капіталу). У процесі складання фінансового плану перевіряється відповідність витрат і відрахувань доходам та надходженням з усіх джерел (тобто відбувається ув’язка кожного виду витрат із джерелом фінансування). Метою складання фінансового плану є забезпечення стабільної платоспроможності, фінансової стійкості підприємства у процесі його виробничо-господарської діяльності. У фінансовому плані визначається фінансовий результат від операційної, звичайної, надзвичайної діяльності та чистий прибуток у плановому періоді.

Фінансовий план:

Вид діяльності

Дохід

Витрати

Очікувані результати

Операційна

Чистий дохід від реалізації продукції;

Інший операційний дохід (реалізація інших оборотних активів).

Основна діяльність –вир-ча собівартість продукції;

Упр-ня: з/п упр-ців; витр. на зв’язок, представницькі витр.; амортиз; ін.

Витрати на збут – тара, рекл.; дослід. ринку; витрати на посередницькі послуги.

П від операц. д-ті =

валовий – Адмін. витратиВитрати на збут та ін.

Інвестиційна

Дохід від участі у капіталі (інвестиції, спільна діяльність);

Інші фінансові доходи (дивіденди, %).

Фінансові витрати (% за кредит);

Витрати від участі у капіталі;

Інші витрати.

П звіт. до оподат. =

= П операц.+ П від інвест. діяльності.

П звіт. = П звіт. до оподат – податок .

 Чистий прибуток =

= П звіт. ± результат від надзвичайної діяльності.

Фінансова