Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шостий тиждень.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

Розділ 2.1.

Тема: „Технологія індивідуального консультування”.

Зміст.

1.Головні етапи консультування у технологічному процесі.

2.Методики установлення вірних взаємовідносин з клієнтом.

3.Спонукання клієнта до дії.

ПОНЕДІЛОК.

1. Прочитайте, виділіть основні риси та законспектуйте.

У практичній соціальній роботі прийнято вважати, що технологічний процес індивідуальної роботи повинен складатися з трьох основних етапів. Таке розчленовування процесу на складові його частини дозволить фахівцеві не тільки діяти послідовно, але і поетапно оцінити з погляду ефективності кожна з своїх дій, а також допоможе фахівцеві, що починає, послідовно освоювати навики, необхідні для даного виду роботи. Звичайно ж, в реальній практиці ступеня технологічного процесу не так чітко розділені між собою, як це робиться в навчальних посібниках, бо вони можуть взаємно перетинатися, іноді мінятися місцями. Межі етапів можуть бути розмиті, оскільки клієнт живе в реальному соціальному середовищі, і протягом процесу взаємодії з фахівцем одночасно користуватися природними методами самодопомоги. Але фахівець може допомогти клієнтові брати участь в допомагаючому процесі, плавно переходячи від одного етапу до іншого.

Перший етап, як правило, полягає в оцінці реальної ситуації. Основний принцип дій фахівця полягає в тому, щоб допомогти клієнтові визначитися і з'ясувати для себе реальне положення справ з його проблемною ситуацією, а також побачити невикористані донині можливості вирішення своїх проблем.

Клієнт ніколи не зможе вийти з проблемної ситуації і використовувати відповідні ресурси до тих пір, поки він не визначить характер своєї проблеми і не зрозуміє її суть.

Другий етап полягає в тому, щоб визначити, до чого прагне клієнт, яких результатів він чекає, звертаючись по допомогу до фахівця. Тут основний принцип дій фахівця полягає в тому, щоб допомогти клієнтові зрозуміти, усвідомити для себе, чого він хоче добитися, тобто визначитися з цілями і завданнями звернення по допомогу, заздалегідь з'ясувавши для себе характер проблемної ситуації і можливості, які він не використав. Цей етап пов'язаний з відповідями на такі питання, як: «Що ви хочете?», «Що буде з вами, коли вам стане легше?» Цей етап пов'язаний з оцінкою результатів, яких потенційно хотів би добитися клієнт.

Третій етап - соціальна дія. Основний принцип фахівця на цьому етапі полягає в тому, щоб допомогти клієнтові діяти відповідно до поставлених цілей і реально добитися того, чого він хоче. Клієнт може знати, чого він хоче, в якому напрямі діяти, але йому необхідна допомога для того, щоб визначитися з тим, як це зробити. Цей етап пов'язаний з конкретними активними діями для того, щоб досягти конкретних результатів.

Все ці три стадії за своєю суттю когнітивні, тобто пізнавальні. Техніка полягає в спілкуванні і плануванні дій. На всіх трьох етапах із самого початку спілкування основний вектор роботи направлений у бік самостійних, природно, в рамках правового поля, дій клієнта. Для того, щоб процес допомоги був ефективним, клієнтам на всьому продовженні спілкування необхідно постійно діяти в реальному повсякденному житті.

Кожна фаза процесу, у свою чергу, розподіляється теж на три ступені. Причому вони також не обов'язково повинні слідувати одна за одною. Клієнт може, при необхідності, перескакувати через ступені або навіть фази або етапи або повертатися до вже пройденим і т.д. до тих пір, поки не досягне бажаного результату.

Перша фаза. Усвідомлення проблемної ситуації і невикористаних можливостей.

Вона, як вже мовилося вище, ділиться на три етапи.