Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шостий тиждень.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

Другий етап. Вибір якнайкращих варіантів дій.

Завдання фахівця полягає в тому, щоб допомогти клієнтові вибрати такі варіанти дій, які б оптимально відповідали можливостям, як внутрішнім, так і зовнішнім.

Після того, як виявлені варіанту дій, клієнт разом з фахівцем аналізують їх і намагаються вибрати якнайкращий. Це може бути одна єдина стратегія або комбінація варіантів, але у будь-якому випадку така стратегія винна оптимального відповідати потребам клієнта, його перевагам, а також ресурсам, які не повинні заблокувати ті або інші чинники соціального оточення клієнта. Іншими словами, стратегії повинні відповідати потребам в досягненні мети, бути максимально наближеними до реальності. Варіанти дій винні також повною мірою вписуватися в систему цінностей клієнта.

Третій етап. Приведення в дію стратегії.

Основне завдання фахівця полягає в тому, щоб допомогти клієнтові сформулювати докладний, покроковий план дій, направлених на здійснення наміченої мети.

Клієнти готові діяти, якщо вони знають, що треба зробити в першу чергу, що в другу, що в третю, і т.д. Стратегії, які вони вибрали, повинні бути транспоновані в конкретний поетапний план дій. Велике значення тут має облік часу, який необхідно відвести на кожен етап. План допомагає клієнтові правильно організувати свій час, дисциплінує його.

Програма конструктивних змін, орієнтована на підвищення культурного і духовного рівня, не повинна бути дуже переобтяжена, вона повинна відповідати ресурсним можливостям клієнта.

Коректування плану. Підготовка і підтримка клієнтів.

Досвідчений фахівець повинен допомогти клієнтові побачити і усвідомити ті труднощі і перепони, з якими він може зустрітися. Тут може бути два види крайнощів. Одна з них полягає в тому, що клієнт взагалі не стикається з труднощами. Клієнт з ентузіазмом починає працювати над собою, активно діяти. Але він зустрічається з якимись перепонами і опускає руки, що саме по собі стає для нього новою проблемою. Інша крайність полягає в тому що можна занадто «перестрахуватися», витратити купу часу на те, щоб обходити одну перепону за іншою. А основне завдання залишається невирішеним, проблема відкладається в довгий ящик, не вирішується, і клієнт знов потрапляє у важку життєву ситуацію, але вже іншого плану.

Друге завдання фахівця на цьому етапі полягає в тому, щоб подати клієнтові всемірну підтримку починам, першим активним діям, його вибору Клієнтові необхідна допомога як у вигляді страховки, так і підтримка, причому як з боку соціального працівника, так і з боку найближчого оточення.

Тепер настав час підвести підсумки і дати оцінку якості процесу надання допомоги. Оцінка повинна даватися як самим фахівцем, так і клієнтом. Оцінюючи свої дії, необхідно відповісти на питання: «Яким чином зустріч з фахівцем вплинула на вирішення проблеми і розвиток сприятливих можливостей?», «Чи істотно це вплив?»

Все це необхідно мати на увазі, коли фахівець починає професійно працювати з клієнтами. Схема процесу надання допомоги, яка була приведена вище, залишається схемою. Це свого роду карта, яка служить фахівцеві для того, щоб в потрібний момент визначити для себе орієнтир на місцевості і прийти до наміченої мети по заданому маршруту. Мета - вирішення проблеми і розвиток потенціалу клієнта, маршрут - процес надання допомоги.

2. Прочитайте та законспектуйте основні положення.

Справжня практична допомога орієнтована на усвідомлене тренування основних (базових) навиків фахівця з соціальної роботи. За основу узята практика індивідуальної роботи з клієнтом, оскільки саме на цьому рівні відпрацьовуються основні навики і уміння будь-якої контактної соціальної роботи. Професійне володіння навиками і уміннями допоможе фахівцеві в оптимальному ключі справитися як із завданнями першого порядку, так і з проблемами процесуального порядку.