Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шостий тиждень.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

Приведемо конкретні приклади.

Основна мета дій фахівця полягає в тому, щоб розробити і застосувати стратегію допомоги клієнтові у вирішенні його життєвої проблеми. При оволодінні навиками і уміннями також необхідний творчий підхід. Як неможливо розробити абсолютно всі стратегії для кожної проблеми, оскільки їх незліченна множина, так і неможливо дати рецепт однієї стратегії для сотні схожих проблем, оскільки кожна людина унікальна і неповторювана, як і унікальна і неповторювана його проблемна ситуація. Ключем в оволодінні навиками і уміннями може бути творчий підхід до оволодіння концептуальними основами допоміжного процесу.

Тепер декілька слів про так звану «тіньову сторону» практики соціальної роботи.

Навіть достатньо базові навики, що міцно освоїли, і уміння фахівці нерідко здійснюють серйозні помилки в своїй практиці. Найчастіше вони відбуваються унаслідок таких обставин, як відсутність гнучкості, над опіка, помилкова «віртуозність», низька кваліфікація.

Відсутність гнучкості (жорсткість, ригідність). Ради, які ми даємо в практикумі, носять чисто рекомендаційний характер. Їх не можна сприймати як лінійні формули. Фахівець, що починає, звичайно, може діяти досить, близько до інструкцій, по рекомендованих схемах, але він повинен завжди мати на увазі, що процес допомоги орієнтований на клієнта, а рекомендації дані лише для того, щоб полегшити фахівцеві його роботу. Інструкції необхідно застосовувати дуже гнучко. Фахівець може спробувати «пропустити клієнта по всьому кругу технологічного процесу», а насправді виявляється, що клієнтові необхідний лише якийсь один етап, і це досить, щоб ефективно допомогти йому. Тому фахівцеві необхідний системний погляд на допоміжний процес.

Над опіка (над контроль). Схеми надання допомоги існують для того, щоб позначити головне і додати напрям діям фахівця. Клієнт бере участь в процесі як повноправний учасник, а сам процес направлений на розвиток самодисципліни клієнта в його безпосередніх діях за рішенням життєвих проблем. З іншого боку, методика надання допомоги сама по собі є могутнім інструментом в руках фахівця, тому мимоволі може покріпачити клієнта, замість того щоб допомогти йому звільнитися від дії цих методик і зробити його життя повною мірою самодостатньою.

Вузька спеціалізація (ризик «віртуозності»). Деяким соціальним працівникам буває легше освоїти ті або інші конкретні методики і стати вузькими фахівцями в тому або іншому виді діяльності в райках допоміжного процесу. Вузька спеціалізація стає навіть небезпечною для професійної діяльності, оскільки вона може відвести від насущних потреб клієнта, хоча при інших обставинах може ефективно йому допомогти. Але будь-яка методика в процесі допомоги заснована на глибокому системному розумінні клієнта і його проблеми. Таке розуміння дозволяє миттєво реагувати на можливі настрої або зміни в потребах клієнта. Віртуозно освоєна техніка - це, звичайно, добре, але процес допомоги орієнтований на клієнта і лише на клієнта, він не може перетворитися на сценічний майданчик для прояву віртуозності фахівця у виконанні окремої техніки. В процесі допомоги постійно з'являються нові формули, які вирішуються спільно, - фахівцем і клієнтом.

Відсутність належної кваліфікації. Користуватися методиками і уміти це робити - не одне і те ж. Будь-яка методика в руках невмілого фахівця може стати небезпечною для клієнта. Невмілий фахівець необов'язково хоче нашкодити, але він може позбавити допоміжний процес ефективності. Як довго триває процес допомоги? Як довго він повинен протікати? На ці питання немає єдиної відповіді. Загальне правило полягає в тому, щоб надати допомогу щонайшвидше, причому швидкість процесу повинна залежати від здібностей клієнта і його стану. Клієнт не повинен понести покарання за те, що фахівець недбалий. Фахівці, що починають, як правило, дуже довго стоять на перших етапах процесу допомоги. Це відбувається не тому, що вони дуже ретельно хочуть встановити потрібні робочі взаємини з клієнтом або тому що їм хочеться дуже глибоко проникнути в істоту проблеми клієнта. Вони довго топчуться на одному місці тому, що просто не знають, що їм робити далі або бояться йти вперед.

Соціальна робота на індивідуальному рівні ґрунтується на міжособистісному спілкуванні, особливо коли йдеться про таку технологію, як соціальна терапія. Для ефективної терапії клієнтові необхідно відчути, що про нього піклуються, відносяться з розумінням і пошаною.Фахівець зобов'язаний володіти навиками встановлення правильних і ефективних особових взаємин з клієнтом..

Процес надання професійної допомоги повинен протікати в умовах встановлення між клієнтом і фахівцем свого роду робочого союзу. Очевидно, цей термін краще всього визначає характер взаємин між фахівцем і клієнтом.

Для цього необхідно бути прикладом для клієнта в його життєвій повсякденній практиці. Закликаючи клієнта до дій, необхідно показувати свою компетентність в моделюванні різних варіантів власних дій. Якщо фахівець хоче, щоб клієнт був відкритим, необхідно самому бути таким. Якщо фахівець хоче, щоб клієнт активно діяв, необхідно самому бути активним під час консультацій. Умілий фахівець використовує свої навики і уміння при рішенні своїх власних проблем.

Бути упевненим в собі. Якщо фахівець робить щось добре, немає необхідності вибачатися за це. Треба робити справу, якщо ви це умієте. Не треба боятися, що ви порушуєте правила в своїй роботі. Фахівець не зможе ефективно допомогти своєму клієнтові, якщо він буде тільки пасивно слухати і у всьому погоджуватися з клієнтом. Якщо фахівець добре знає, як допомогти клієнтові, він не повинен боятися робити свою справу.

Знаходити джерела майстерності не в своїй поведінці, а в результатах своєї роботи. Компетентність виявляється в основному не в поведінкових зразках, а в сприятливих результатах, на які направлені ці поведінкові зразки. Якщо стан клієнта в результаті роботи з ним фахівця якось змінився, нехай навіть в гіршу сторону, що найчастіше трапляється з вини клієнта, то це говорить про роботу фахівця. Якщо ж стан ніяк не міняється, то тут вже може стояти питання про компетентність фахівця, віра у фахівця може дуже швидко випаруватися, якщо немає ніяких результатів або вони дуже незначні.

Пошану чести і гідності клієнта, його індивідуальності. Пошана - це певний погляд на себе і на інших. Пошана означає високу оцінку людини просто тому, що він людина.

Розуміння цінності різноманіття. Фахівець може відрізнятися від своїх клієнтів по багатьом ознакам - за ознакою пола, соціального статусу, національності, матеріального положення, віросповідання, політичних поглядів, зросту, життєвому досвіду і ін. Сприйняття і ухвалення відмінностей в людях є однією з основних складових ефективної роботи фахівця. Різноманіття особливостей клієнтів відбивається і на характері їх проблемних ситуацій і життєвих можливостей. Найважливіше для фахівця зрозуміти і усвідомити, що інша людина - це інший, відмінний від тебе у всьому його різноманітті, і що він має право бути Іншим. Це різноманіття є однією з ціннісних якостей людського співтовариства.

Цінуй різноманіття в людях. Пошана означає високу оцінку тих вимірювань людини, які роблять клієнтів, різними. Фахівцеві буває дуже важко працювати, якщо він не усвідомлює клієнта іншим, ніж він сам. Грузин - це не російський з чорним волоссям і смуглявою особою. Мусульманин з Татарії - це не те ж саме, що мусульманин з Таджикистану. Досвідчені фахівці чутливо реагують на відмінності, але не дозволяють собі захлинутися в різноманітті культур, звичаїв і традицій людей, що звертаються до них за допомогою. Не дивлячись на індивідуальність підходу до клієнта і його проблем, досвідчений фахівець завжди адаптує свої знання, навики і уміння до багатообразних проявів індивідуального і соціального життя свого клієнта.

Поводься з клієнтом як з індивідуальністю. Індивідуальні відмінності в людях так само важливі для компетентного фахівця, як і культурні і інші відмінності. Пошана означає високу оцінку індивідуальності клієнта, підтримку кожного клієнта в його пошуку самого себе, персоналізацію процесу допомоги відповідно до конкретних потреб клієнта, його можливостями і ресурсами. Досвідчений фахівець ніколи не намагається примусити клієнта думати і діяти по своєму образу і подібності. З іншого боку, пошана не означає, що фахівець повинен підтримувати в клієнтові його індивідуалістичні і егоїстичні устремління, оскільки вони ведуть до самознищення особи клієнта і заподіюють шкоду іншим людям. Допоміжний процес повинен допомогти клієнтові стати ефективнішим і діяльнішим учасником в соціальному процесі і особистому житті, що є, у свою чергу, частиною соціального процесу.

Утримайся від критичних думок. Фахівець займається наданням допомоги клієнтам, а не виступає в ролі судді. Так само як і не винен він «душити» клієнта своїми ціннісними зашморгами. Фахівець зобов'язаний допомогти визначити, усвідомити, проаналізувати наслідки тих ціннісних установок, з якими живе клієнт.

Дай знати клієнтові, що ти з ним. По тому, як діє фахівець, клієнт може судити про його відчуття. Манера триматися може указувати на те, що фахівець діє прагматично, приземлено, що він далекий від сентиментальності. Пошана - це люб'язність і одночасно твердість. Бути з клієнтом - це не те ж саме, що бути беззастережно на стороні клієнта або виступати в ролі адвоката клієнта, виправдовуючи всі його вчинки. Бути з клієнтом означає серйозно сприймати інтереси клієнта, навіть в тому випадку, якщо необхідно оспорити правильність його вчинків.

Будь доступним для клієнта. Умілий фахівець здатний сказати клієнтові, що робота з ним - не порожнє заняття, що вона виправдовує витрачені на нього час і сили. Доступність, звичайно, поняття відносне і виявляється по-різному у різних фахівців. Деякі фахівці можуть дозволити клієнтові потурбувати їх серед ночі. Інші вважають таку доступність зловживанням, яка може послужити погану службу для робочих відносин. Проте, якщо фахівець поряд з клієнтом, то він, безумовно, повинен бути завжди доступний, якщо не фізично, то вже психологічно точно.

Допомогти клієнтові пройти через хворобливі відчуття. Для багатьох клієнтів процес роботи з фахівцем, або його частина, може виявитися дуже хворобливим. Фахівець повинен виразити свою пошану до клієнта, допомагаючи йому пройти через цей хворобливий етап в його житті. При цьому він ніколи не повинен допомагати клієнтові намагатися піти від цього болю.

Щирість. Як і пошана, щирість фахівця пов'язана як з відношенням до роботи, так і з його поведінкою. Залишаючись скрізь і завжди самими собою, щирі люди як на роботі, так і удома відчувають себе цілком комфортно. Бути щирим означає бути самим собою, відкрито робити одні речі і не робити інші. У практиці соціальної роботи сформувалися певні правила, пов'язані з цим етичним принципом. Їх декілька.