Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_магистерская робота.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
436.74 Кб
Скачать

3.2 Основна частина

Основна частина магістерської роботи містить, як правило, два-три розділи і декілька підрозділів відповідно до тих завдань, які вирішує дослідник.

У магістерській роботі мають бути проаналізовані сучасні методи та підходи до вирішення певної наукової й професійної проблеми з урахуванням новітніх науково-технічних, науково-педагогічних джерел, особливостей сучасного стану розвитку інноваційних технологій у обраній для дослідження галузі харчових технологій, а також визначається авторська позиція щодо напрямів реалізації усіх аспектів даного дослідження.

Автор магістерської роботи повинен вміти викласти свій погляд на шляхи вирішення обраної проблеми. При цьому він має показати вміння оперувати науковою термінологією, осмислювати ті наукові визначення, які найбільш точно характеризують проблему дослідження.

Магістерська робота має всі ознаки, що є властивими для наукових робіт, оскільки вона, як науковий твір, є вельми специфічною. Насамперед, її відрізняє від інших наукових творів те, що у системі освіти і науки вона виконує кваліфікаційну функцію, тобто готується з метою прилюдного захисту і отримання відповідного освітньо-професійного рівня магістра. У зв’язку з цим головне завдання її автора — продемонструвати рівень своєї освітньо-наукової кваліфікації, насамперед, вміння самостійно вести науковий пошук і вирішувати конкретні наукові задачі.

Магістерська кваліфікаційна робота, хоча й є самостійним науковим дослідженням, однак має бути віднесена до категорії навчально-дослідних робіт, в основі яких лежить моделювання вже відомих рішень. Її науковий рівень завжди має відповідати програмі навчання. Виконання такої роботи має не стільки вирішувати наукові проблеми, скільки бути свідченням того, що її автор навчився самостійно вести науковий пошук, бачити професійні проблеми і знати найбільш загальні методи і прийоми їх вирішення.

Загальними вимогами щодо роботи із текстовою частиною є необхідність приділяти увагу логічному зв'язку розділів основної частини, використання результатів аналізу і досліджень у розробках і пропозиціях. Як теоретична, так і практична частини магістерської роботи повинні відбивати й власну, суб'єктивну думку магістранта, посилання на власний педагогічний, управлінський досвід, аналіз досвіду роботи колег.

Магістерська робота (текст) складається з 3 (4) розділів, кожен з яких поділяється на декілька підрозділів. Назви розділів та підрозділів формулюють стисло і чітко.

У першому розділі необхідно висвітлити результати теоретичного пошуку, аналізу існуючого стану досліджуваного питання. Перший розділ може бути присвячений аналізу і дослідженню історичних аспектів виникнення проблеми, причин її існування, досвіду вирішення в Україні та за кордоном. Головним засобом для цього є вивчення вітчизняних та закордонних літературних джерел, огляд періодичних видань, законодавчих та нормативних актів, іншої інформації.

Обсяг даного розділу — 10-25 сторінок, де автор має показати свою обізнаність з використаними джерелами та вміння працювати з ними. Слід подати узагальнений аналіз змісту теоретичних джерел у зв’язку з досліджуваною темою, визначити, наскільки повно в літературі було розкрито тему, дати свою оцінку питань, які мають істотне значення, проаналізувати різні погляди на дану проблему й висловити власне її розуміння.

Такий аналіз не може носити суто формального характеру (списування), а текст не повинен бути перевантажений цитатами. Магістерська робота як авторський твір має бути аналітичною, творчою, містити певні узагальнення й самостійні висновки.

Аналіз літератури з проблеми повинен бути переважно не фактографічним, а критичним, віддзеркалювати власну позицію і думку автора. Викладаються основні теоретичні і методичні положення теми, проблемні питання, дискусійні та невирішені аспекти теми, визначається власне становлення автора до них.

Теоретичний розділ магістерської роботи включає виклад результатів аналітичної роботи автора щодо понятійно-термінологічної бази дослідження, дослідження зовнішніх та внутрішніх чинників функціонування того чи іншого об'єкту у сфері харчових технологій.

Важливим аспектом теоретичної частини магістерської роботи має стати розкриття сутності та структури основних понять роботи, аналіз передового технологічного та педагогічного досвіду за обраною проблемою.

Отже, у першому розділі викладається матеріал з вивчення теоретичних проблем і питань дослідження, пропонується аналіз стану і досвіду вивчення даної проблеми у науковій літературі. При цьому в першому підрозділі подаються матеріали з вирішення основного теоретичного завдання, у другому — додаткові теоретичні питання, що випливають з основного. У результаті виконання теоретичної частини роботи має бути сформульовано завдання експериментального дослідження та очікуваний результат.

У другому розділі, як правило, обґрунтовують вибір напрямку дослідження, наводять методи вирішення завдань та їхні порівняльні оцінки, наводять загальну методику проведення дослідження. Обов’язковим елементом цього розділу роботи є посилання на загальні методи та методику дослідження, які є концептуальною основою роботи, інструментом у добуванні фактичного матеріалу, виступають необхідною умовою досягнення поставленої в роботі мети.

Загальні методи — це методологія дослідження, тобто основний, вихідний пункт, світоглядні концепції, теоретичні положення галузі, на які спирається автор роботи. У цьому розділі студент має виявити рівень володіння науковими (філософськими, загальнонауковими, спеціальними) методами, а також визначити конкретні шляхи, способи досягнення наукового результату. Слід описати методи, використані під час наукового пошуку, основні етапи науково-дослідної роботи.

Третій розділ роботи магістранта рекомендується присвятити розробці основної концепції дослідження, дослідженню особливостей певного процесу чи проблеми, принципів проектування згідно з обраною темою дослідження. У цьому розділі наводяться результати проведених експериментів, розробляються практичні рекомендації, методи і методики впровадження результатів роботи, визначається економічна або соціальна ефективність проведених досліджень, їх практична та наукова цінність.

Магістрант має дати оцінку повноті вирішення поставлених завдань, достовірності одержаних результатів (характеристик, параметрів), порівнюючи з аналогічними результатами вітчизняних і зарубіжних авторів, обґрунтувати необхідність додаткових досліджень, навести негативні результати, які зумовлюють необхідність припинення подальших досліджень.

Робота повинна містити нове вирішення актуального наукового завдання: нові факти, уточнення відомих раніше, проте недостатньо вивчених фактів, виявлені закономірності, авторські висновки, рекомендації. У цій частині роботи наукові факти об’єднуються в систему, обґрунтовуються концептуальні положення.

У третьому розділі подається аналіз результатів експериментів; вибір і обґрунтування оптимальності технічних рішень або теоретичних та експериментальних методів досліджень поставлених завдань; вибір та обґрунтування можливих варіантів об'ємно-планувального рішення проектованого об'єкта з розміщенням технологічного устаткування у виробничих приміщеннях.

Зміст розділів основної частини роботи має відповідати темі й повністю її розкривати. Текст розділів демонструє вміння студента стисло, логічно й аргументовано викладати матеріал.

Третій розділ магістерської роботи за темами типу «Розробка асортименту страв з макаронних виробів з підвищеною біологічною цінністю та проектування підприємства для їх реалізації – ресторану з італійською кухнею на 100 місць у м. Луганськ» може містити:

  • розроблення вимог до характеристик об'єкта проектування;

  • вибір і обґрунтування оптимальності технічних рішень або теоретичних та експериментальних методів досліджень поставлених завдань;

  • вибір та обґрунтування можливих варіантів об'ємно-планувального рішення проектованого об'єкта з розміщенням технологічного устаткування у виробничих приміщеннях;

  • експериментальні дослідження, розроблення методики досліджень, опис експериментального обладнання, аналіз результатів експерименту;

  • пропозиції та заходи щодо санітарно-гігієнічного забезпечення, охорони праці, техніки безпеки, охорони довкілля;

  • загальні висновки щодо відповідності отриманих результатів завданню та висунутим вимогам, можливість впровадження або застосування результатів.

Частиною магістерської роботи за наведеною вище тематикою є інформація рекомендаційного характеру, в якій наводяться пропозиції щодо перспективи розвитку та удосконалення діяльності об'єкта дослідження, організації/процесу/явища/ галузі в цілому або її окремих складових. Ці пропозиції мають супроводжуватися конкретними даними; розрахунками, основаними на об'єктивній, статистичній інформації (з посиланням на джерело), обґрунтованим формулюванням тверджень. Студент може зазначити, які економіко-математичні методи, моделі, програмні засоби при цьому використано або доцільно використати у майбутньому.

Обов'язковою складовою магістерської роботи, що містить проектування підприємства харчової промисловості або ресторанного бізнесу є розвиток проекту, який є завершальним етапом проектування і метою якого є розкриття вміння студента визначати стратегію підприємства, що проектується; ставити стратегічні завдання на плановий період, а також обґрунтовувати, оцінювати перспективність обраних цілей. Розвиток проекту – це чітко сформульована програма вдосконалення діяльності підприємства, його організаційно-технологічного розширення або виходу на нові перспективні ринки.

Розвиток проектованого підприємства для магістрів із харчових технологій може здійснюватися за такими напрямами:

  • підвищення якості ресторанних послуг щодо покращення рівня комфорту, удосконалення існуючих та впровадження унікальних технологій продукції та ресторанного обслуговування, забезпечення високого рівня компетентності персоналу (впровадження спеціальних програм управління персоналом - відбір, навчання, мотивація);

  • розвиток ресторанного сервісу щодо розроблення й освоєння нових ресторанних послуг, впровадження інноваційної продукції;

  • розширення підприємства за рахунок будівництва або ефективного використання ділянки забудови та прилеглої території;

  • збільшення обсягів діяльності підприємства харчової промисловості або ресторанного господарства за рахунок охоплення перспективного ринкового сегмента, диверсифікації діяльності тощо;

  • технічне переоснащення – повна чи часткова заміна технологічного обладнання; перехід на більш економічні види теплоносіїв (газ, рідке паливо тощо);

  • розроблення заходів зі створення та впровадження системи енергетичного менеджменту, реалізація перспективних енергозберігаючих заходів;

- посилення конкурентних переваг підприємства шляхом отримання сертифіката щодо підтвердження категорії підприємства, якості послуг, створення унікальних харчових технологій, використання сучасних ІТ-технологій, забезпечення популярності (високого іміджу).

Остаточна структура основної частини роботи значною мірою залежить від специфіки досліджуваної проблеми, явища, процесу і може відрізнятися від даних рекомендацій.

Кожен розділ завершується висновками, які містять стислий виклад кожного наукового результату: його суть, новизну й достовірність, практичне значення.

Висновки до розділів не повинні носити реферативного характеру або форми викладу того, що зроблено, і мають базуватися на матеріалі розділу.

Цінність магістерської роботи визначається її науковим значенням, а також логічністю, обґрунтованістю, чітким, ясним викладом матеріалу. Велике значення має вміння автора працювати на широкому просторі теоретичного матеріалу, орієнтуватись у розмаїтті думок і виділяти головне, порівнювати й аналізувати різні погляди, висловлювати власні думки щодо обговорюваної теми.

Магістерська робота може виступати продовженням і розвитком курсових і бакалаврських робіт.